Kontrindikasyonlar Ve Diabet

Kontrindikasyonlar Ve Diabet : Juvenil diabetiklerde, hakiki anlamda oynak ve ketosisli diabeti olan erişkinlerde insulin mutlak ihtiyaçtır ve sulfonylurea'lar belirgin şekilde kontrindekedir. 45 İdrarda aceton bulunması diabetin oral hipoglisemikilaçlara cevap verilemiyecek kadar şiddetli olduğunu ifade eder, bu ilaca güvenilerek tedaviye devam edilir ise sonuçta diabetik ketoasidosis ve koma oluşur. Genellikle, fakat mutlaka değil, uzun süredenberi diabeti olan ve yüksek doz insuline ihtiyacı olan hasta sulfonylurealar ile tedavi edilmemelidir.Oral sulfonylurea'ların kontrindike olduğu haller:

1 - Juvenil-baş- langıç tip diabeti olanlar,

2 - Oynak (Brittle) tip şeker hastalığı ile insulino- depsndent olan erişkinler,

3 - Kilo kaybı ve dieti ile iyi tedavi edilebilen şişmanların pek çoğu,

4 - Sık ve şiddetli infeksion geçiren hastalar,

5 - Büyük ameliyata giden hastalardır.Oral tedavi için vaka seçimi için hafif diabeti olanlar önce dikkatli olarak insulin ile ayarlanırlar ve kan şekeri ideal seviyeye iner. Bu zaman hastaya oral hipoglisemik ilaç verilir, eğer cevap başarısız ise insulin tedavisine kolayca geçilir.Sulfonylurea cevap testi şöyle yapılır:1 - Ufak doz insulin ihtiyacı olan hastalarda testten 2 gün önce insulin kesilir. Yüksek doz insulin ihtiyacındakilere ise günde 16 ünite kristalize insulin verilir.2 - Test günü, sabah kahvaltısı ve sabah insulin verilmez.3 - Açlık kan şekeri tayin edilir.4 - Dört saat sonra kan şekerine bakılır.ve bundan sonra hastaya gıdası verilir, (eğer gerekir ise insulin de verilir).Kan şekeri dört saat sonra 110 mg/100 mİ (hakiki kan şekeri) altına düşerse başarılı cevaptır.

Önce diet veya insulin ile tedavi edilen hastada başlangıç kan şekeri 200'ün üstünde ise genellikle başarısız cevap alınır. Bazı vak'alarda başlangıçta kan şekeri yetersiz düşmesine rağmen, yeterli sulfonylurea tedavisine günler, haftalarca devam edildikten sonra daha iyi cevap gözlenir. Bu test sınırda cevap gösteren vakalarda "segondary failure" yeterli cevap gösterenlerden daha fazla oluşur.46Sulfonylureaların dozu şöyle olmalıdır: Tolbutamid, 0,5 gm ile 3 gm arasında ve genellikle fraksiyone şekilde; chlorpropamide 0,1 gm ile 0,5 gm arasında tek doz olarak; acetohexamide 0,250 gm ile 1,5 gm arasında tek doz veya fraksiyone şekilde; tolazamid 0,1 ile 1 gm arasında tek doz veyafraksiyone; glibenclamide 2,5 mg ile 20 mg arasında çift doz (yemekten önce) olarak verilir. Bir gram tolbutamide 250 mg chlorpropamide'e ve 5 mg glibenclamide'e eşit etki gösterir.Sulfonylurea tedavisindeki hasta sıkı diete rağmen cevap vermez ise sulfonylurea tedavisine biguanidler ilave edilmelidir. Sulfonylurea + bigu- anid tedavisine cevap alınmaz ise insulin tedavisine başlanmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp