Kolesterol Yüksekliği Belirtileri Nelerdir

Kolesterol Yüksekliği Belirtileri Nelerdir

Basitçe özetlemek gerekirse, iyi (HDL) ve kötü (LDL) olarak 2 ana kolesterol tipi bulunmaktadır.

İyi kolesterol, kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine ve damarlardaki plak tabakalarının temizlenmesine yardımcı olurken, kötü kolesterol damar tıkanıklığına, kalp hastalıklarına ve kan dolaşımı sorunlarına yol açar.

Yüksek kolesterolü, sağlık açısından bu kadar tehlikeli yapan şey genellikle kötü kolesterolü yüksek olan kişilerde herhangi bir belirti görülmemesidir.

Yani, uzun yıllar yüksek kolesterol seviyeleriyle yaşasanız dahi damar veya kalple ilgili bir sorun yaşanmadıkça kolesterol seviyenizin normalden yüksek olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Eğer bu dönemde kolesterol ölçümü yaptırmadıysanız kolesterol damarlarda birikmeye başlamış olabilir.

Yüksek kolesterol sizi hasta yapmaz, günlük yaşantınızı etkilemez, belirtisi yok denebilecek kadar azdır ve genellikle rutin kontroller sırasında yapılan testlerle belirlenebilmektedir.

Nadir olmakla birlikte yüksek kolesterolü bulunan bazı kişilerde, cilt tabakasında biriken kolesterol göz çevresiyle el ve ayaklarda kabarıklıklara yol açabilir. Bu kabarıklıklar yağ bezesine benzer şekillerde görülebilir.

Kolesterol Nasıl Düşürülür

Gönüllülerin diyetini denemek isterseniz, beslenmenizde aşağıda sıralanan değişiklikleri yapmayı düşünün:
1. Her renkten meyve ve sebze tüketin: Günde en az beş porsiyon taze, donmuş ya da konserve meyve sebze yiyin veya kurutulmuş meyveleri de tercih edin.
2. Doymuş yağ tüketiminizi azaltın: Yağlı et ve sosis gibi et ürünleri, sert peynir ve tam yağlı süt ürünleri tüketiminizi azaltın. Bunların yerine yağlı balıkları, yağsız etleri, tuzlanmamış yemişleri ve makul oranda az yağlı süt ürünlerini geçirin.
3. Zeytinyağı ve kolza yağı gibi, doymamış yağlardan yana zengin yağları seçin.
4. Tam undan ekmek ve makarna, kahverengi pirinç ve tam tahıllı kahvaltı gevrekleri gibi, rafine edilmemiş karbonhidratları seçin.
5. Tuzu azaltın: Pişirirken ve sofrada tuz eklemekten kaçının. Tat vermek için aromatik otlar, limon suyu ve sarımsak kullanın. Pastırma, peynir, cips, tütsülenmiş balık gibi, çok tuzlu yiyeceklerden uzak durun.

Bir evrim diyeti alışveriş listesinde olması gereken üç gıda grubu:
1- Meyve ve sebzeler
2- Kabuklu yemişler: Tuzsuz kaju, yer fıstığı, ceviz, fındık
3- Balık: Taze uskumru, taze alabalık, taze dil balığı.

Kolesterolde Beslenme
Yapılan çalışmalar yenen yiyeceklerle de kalp hastalıkları oluşum riski azaltılabilir. Yenen besinlerin içerisindeki yüksek oranda doymuş yağ içeren besinler, kolesterolü yüksek hayvansal besinler, yüksek miktarda tuz içeren besinlerle beslenenlerde kalp hastalıkları oluşum riski fazladır.

Bu riski azaltmak için bol miktarda sebze, meyve ve doğal tam tahıldan yapılmış besinlerle beslenen, doymuş yağ miktarı düşük, doymamış yağ miktarı yüksek orandan antioksidan öğeler, folik asit, b vitaminleri ve dengeli diyet tüketilebilir.

Kan kolesterolünüzü düşürmek için
Diyetinizde aldığınız yağ miktarını azaltın
Doymuş yağlar yerine doymamış yağlar tercih edin
Kolesterolden düşük beslenme şeklini seçin
Daha fazla posa tüketin
Vücut ağırlığınızı koruyun veya fazla kilolu iseniz düzeltin
Fiziksel aktivite yapmaya özen gösterin
Kolesterol düşürücü özelliği bulunan
Sıvı yağları (özellikle zeytinyağı)
Kepekli undan yapılan ekmeği, tam tahıllı ekmeği, bulguru, makarna gibi tahıl ürünlerini
Meyve ve sebzeleri
Kuru baklagilleri
Soya ve soya ürünlerini ARTTIRIN

Kolesterolü yükselten
Katı yağlar
Yağlı veya yağda kızartılmış etler
Şarküteri ürünleri
Kremalı pastalar, kurabiyeler ve kekleri
Yağlı peynir, yoğurt ve sütü AZALTIN

KOLESTEROL NEDİR?

Kolesterol yaşamımız için gerekli olan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Vücut kolesterolü kullanarak hormon, D vitamini ve safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa bu kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına yol açar. Kolesterol hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikirse göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur. Böbrek damarlarında kolesterol birikimi yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine neden olur.

KOLESTEROL NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kan kolesterol düzeyinizle kalp hastalıkları oluşumunu engelleyebilirsiniz. Yüksek kolesterol kalp hastalıklarının oluşmasının ana nedenidir. Kolesterol düzeyinizin normal sınırlarda tutulmasıyla kalp hastalıklarını engelleyebilirsiniz. Yüksek kolesterol kalp hastalıklarının oluşmasına veya kalp krizine neden olmaktadır. Amerika'da bir milyondan fazla görülen kalp krizlerinden yarım milyon kişinin ölümüne sebep olmuştur.

KOLESTEROL NASIL KALP HASTALIKLARI OLUŞTURUR?

Fazla kolesterol (veya yağ benzeri) damarlarınızın duvarlarında birikir. Geçen zaman içinde damar çeperlerinde biriken kolesterol damarların daralmasına neden olur, daralan damar içerisinden geçen kan miktarında azalma ya da damarlarınızı tıkayarak hiç kan geçmemesine neden olur. Kalbi besleyen damarların tıklanmasıyla kalbe giden oksijen miktarındaki azalmayla kalp görevini yapamaz duruma gelir sonuçta kalp krizleri oluşur.

Yüksek kan kolesterolü hastalık bulguları oluşturmayabilir, bazı kişiler kan kolesterollerinin yüksek olduğundan habersizdirler. Kolesterol düzeyi yüksek olanlar, kolesterollerini düşürdüklerinde kalp krizi riskinden uzaklaşırlar. Yüksek kolesterol; gençler, orta yaşta ve yaşlı erkek ve bayanlarda kalp krizi geçirsin ya da geçirmesin olukça önemlidir.

KOLESTEROLÜN ÖNEMİ NEDİR?

Kalp ve damar hastalıkları Türkiye'de ve diğer ülkelerde ölüm ve kalıcı sakatlıklara yol açan yaygın sorunlardır. Türkiye’de 6 milyon kişide kan kolesterol düzeyi sınırda yüksek (200-239 mg/dl) ve 2 milyon kişide yüksektir (240 mg/dl). Gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıkları ilk sıradadır ve yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şişmanlık gibi sorunların düzeltilmesi ile bu ölümler önlenebilir veya geciktirilebilir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü kalp ve damar hastalıklarını 1 numaralı insanlık düşmanı ilan etmiştir. Kalp ve damar hastalıklarını kolaylaştıran faktörlere kardiyovasküler risk faktörleri adı verilir. Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması hasta için risktir ve kolesterol yüksekliği bir kardiyovasküler risk faktörüdür. HDL-kolesterolün düşük olması da bir risktir. Bu riske sahip hastalarda kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların ortaya çıkma olasılığı daha fazladır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp