Kolera Yayılma

Kolera Yayılma : Kolera, sağlık koşullannın çok kötü olduğu ortamlarda yayılır. İnsandan insana bulaşma en çok- hasta insanların dışkılarıyla kirlenmiş suyun kullanılmasıyla, daha az olarak aynı yolla kirlenmiş besinlerin (süt, meyve, sebze, tatlılar, kabuklu hayvanlar) yenmesi ve sineklerin koleralı dışkılardaki bakterileri besinlere taşımasıyla gerçekleşir. En önemli bulaşma yolu içme ve kullanma suyudur. Kolera bakterisi 56°C'de 30 dakikada, kaynar su içinde ise birkaç dakikada ölür.

Güneş ışınları da mikrobu birkaç saat içinde öldürür. Bu bakteri antiseptiklere, özellikle alkole karşı çok duyar- lıdır; organik bir maddenin yokluğunda, klor ve potasyum permanganatla kolayca parçalanabilir. Dışkıda canlı kalma süresi ısıya ve başka mikropların varlığına bağlıdır. Su içinde canlı kalma süresi ise, mikrobun soyuna, ısıya, tuz miktarına ve güneş ışınlarının yoğunluğuna bağlı olarak birkaç günden yaklaşık iki haftaya kadar değişebilir. Asitli yiyecekler ve sebzelerde hızla kaybolduğu halde, mikroplar süt ve süt ürünlerinde, tatlılarda, pişmiş meyvelerde, hamurlu yiyecekler ve haşlanmış pirinçte yaklaşık dört hafta kadar canlı kalabilir. Hastalar ortalama 1-2 haftada hastalık etkenini dışkılarıyla atarlar. En çok tartışılan konu ise olası sağlıklı taşıyıcılardır.

Aslında Vibrio cholerae gerçek bir kronik taşıyıcılığa izin verecek kadar uzun yaşamaz, ama klinik belirtivermeyen olgularda yaklaşık 15 gün boyunca mikroplar dışkıyla atılır. Ağız yoluyla alınan kolera mikrobu asit salgısma karşın mideyi geçerek in- cebağırsağa ulaşır. Bağırsak içeriği mikropların beslenmesi için çok uygun bir ortam sağladığından, mikroplar burada hızla çoğalarak kısa sürede büyük sayılara ulaşır. Mikroplar bağırsak duvarına girmezler, bağırsak boşluğunda yaşar ve bağırsak epiteli üzerinde ince bir tül oluştururlar. Mikropların bağırsakta salgıladığı zehirli maddeler hızlı ve aşın sıvı yitirilmesine neden olur. Sıvı kaybı, günde 30 litreye ulaşabilir. Karmaşık bir süreç izlemesine karşın, hastalığın en önemli belirtisi olan ağır ishal, kısa sürede önemli tuz (sodyum, potasyum) kaybına neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp