kolera nedir nasıl tedavi edilir

Kolera
Vibrio cholerae ve Vibrio El Tor adı verilen bakterilerin sebep olduğu,çok fazla kusma ve ishal ile seyreden,ölüme kadar götüren bulaşıcı bir ince bağırsak hastalığıdır.

Belirtileri
Koleranın kuluçka süresi, birkaç saatten bir haftaya kadar değişir. Ani ishal ve kusmalarla başlar. İshal sırasında karın ağrısı yoktur ve dışkı adeta boşalır tarzdadır. Bağırsak mukozasına yerleşen kolera mikrobu, zehir salgılayarak bu ishale yol açmaktadır. Dışkıda kan ve sümüksü madde yoktur, kokusuzdur, pirinç suyunu andırır ve içinde pişmiş pirinç tanelerine benzer beyaz maddeler vardır. Kusmalar da genellikle fışkırır tarzdadır. Sıvı kaybına bağlı olarak dil kuru, dudaklar mor, gözler çökmüş, yüz ızdıraplı ve endişelidir deri soğuk, yapışkan ve buruşuktur.

Tedavi

Koleralı hastalığının tedavisi hastanede yapılır. Tedavinin esası, hastaya kaybettiği su ve elektrolit vermektir, Bunun için hastanın çıkardığı sıvı miktarı ölçülür gerekli tuzları da ihtiva eden yeterli miktardaki sıvı, hafif vakalarda ağızdan ağır vakalarda ve kusma sebebiyle ağızdan alamayacaklarda damar yolundan verilerek karşılanır.Tetrasiklin grubu antibiyotikler ve kloramfenikol tedavide etkilidirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp