Kolera Hastalığın Belirtileri

Kolera Hastalığın Belirtileri : Kolera mikropları ağız yolu ile alındıktan bir zaman sonra hastalık belirtileri başlar. Kuluçka süresi dediğimiz bu bekleyiş 3-4 saatle 5 gün arasında değişir. Çoğu kimselerde 3 gündür. Koleranın şiddetine göre belirtilerin derecesi ve hastalık günlerinin sayısı değişir. Şiddetli kolera birden veya yavaş başlar. Bulantısız kusma ve ağrısız ameller görülür. îlk kusmukta yenilen şeyler, ilk amelde ise dışkı vardır. Bunlar gittikçe sulanarak renkleri değişir ve pirinç suyuna benzer. Karın ağrısı az kimsede olur. Amel ve kusmalar birden başlar. Günde kırktan fazla amel olanlar vardır. Ve bir kovadan fazla sıvı çıkarırlar. Kısa zamanda vücutlarından çok fazla su, ve bunun yanında tuz ve benzeri değerli maddeleri kaybederler. Bir deri, bir kemik durumuna girinceye kadar zayıflar ve kururlar.

Elleri çamaşır yıkayanlar gibi buruşur. Vücutları soğur ve sesleri kısı- u. Bu sırada kalp çok zayıflar ve nabızları duyulmaz olur. Kan koyulaşır, sidik azalır ve hatta hiç çişi gelmeyenler bulunur. Hastaların yüzleri erir, avurtları çöker ve gözleri çukura kaçar. Karınları içeri çekilmiştir. Bu durumdaki hastaların büyük çoğunluğu ölür. Bazı hastalarda bütün bu belirtiler hızlı ve şiddetli geçer; bir, birbuçuk günde ölürler. Bazıları ise kusma ve amel görülmeden hastalığın başlangıcından hemen birkaç saat sonra ölürler. Ağır koleralılarda vücut bir hafta direnebilirse hastanın kurtulması umudu artar.Orta derecede kolera hastalığında yukarıda değinilen amel ve kusmalar olur. Çoğunlukla hastalık birkaç gün sürer ve hasta iyiliğe dönerek kurtulabilir.Hafif derecede kolera hastalığında isteksizlik, kırgınlık ve karında gurultu ile birlikte mülayim ya da, sulu amel görülür. Sürgün sayısı birkaç veya daha fazladır. Arada bir kusma da olabilir. Amel ve kusma yukarıdakilere benzemez.

Hastalığı daha da hafif, dikkati çekmeyecek kadar belirtisiz geçirenler var- du-. Evvelce dediğimiz gibi, bu durumda olanlar gözden kaçtıkları için kolerayı dörtbir tarafa yayan tehlikeli kişilerdir.Az da olsa, bazı kimselerde kolera tifo gibi geçer; dikkatli olmak gerekir. Bir yere koleranın girmesi tehlikesi varsa, çok az ameli olanlar bile hekime başvurmalıdırlar. İhmal büyük tehlikelere yol açar. Hele komşu ülkelere gidip gelenler, sağlam da görünseler hekime danışmak ve dışkılarım muayene ettirmelidir.Kolera hastalığını geçirenler bağışıklık kazanırlar. Ancak bu bağışıklığın 2 veya 3 yıl sürdüğü kabul edilir; bazı kimselerde altı aya kadar düştüğü görülmüştür. Eskiden hastalığı geçirenlerden tekrar yakalananlar vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp