Kolera Hastalığın Görülüşü

Kolera Hastalığın Görülüşü : Kolera’nın yurdu, başta Hindistan olmak üzere, Asya’nın Güney ve Güney Doğusundaki ülkelerdir. Zaman zaman buralardan kara ve tren yolları aracılığı ile komşu ülkelere atlar.Buna sebep Koleralı yolcular veya taşıdıkları mikroplu yiyecek ve eşyalardır. Aynı sebeplerden, Kolera gemilerle denizaşırı ülkelere de sıçrayabilir. Uçak yolculuğundan ötürü bugün, en uzak ülkelere birkaç günde ulaşarak oralarda kolayca yayılabilir. Bu sebepten uluslararası anlaşmalara dayalı karşılıklı tedbirler alınır ve Koleranın diğer ülkelere bulaşması önlemeğe çalışılır.Eskiden Arabistan’dan dönen hacılarla birçok defalar yurdumuza Koleranın girdiği bilinmektedir. Ve herhangi bir zamanda yeniden girebilir. Özellikle, bazı komşu ülkelerde görülen Kolera hastalığı bu tehlikeyi fazlasiyle artırmaktadır.

Komşu ülkelere çeşitli nedenlerle gidiş ve gelişler olmaktadır; izinsiz ve gizli geçenlerin sağlık durumları kontrol edilemez. Bu gibi kimseler Koleraya yakalanarak kendilerini ölüme, yurdu felâkete sürüklerler. Koleranın sadece hudut illerinde görüleceğini düşünmek büyük hatadır. Gizlice sınırları geçenler yüzünden hastalık, iç illerimize daha evvel bulaşarak büyük salgınlara yol açabilir.Kolera yaş, cins, meslek, köylü şehirli ayırmadan herkesi yakalar, Hastalık ağır, orta ve hafif olarak geçebilir. Fakat kimin hafif kimin şiddetli geçireceği önceden kestirilemez. Ancak bilinen şudur: Uzun zaman Kolera yüzü görmemiş bizim gibi ülkeler için tehlike büyüktür, ölüm fazla olur. Çocuklar,yaşlılar, gebe kadınlar vücudu zayıf veya başka hastalığı olanlar Koleraya yakalanırlarsa, çok daha tehlikeli duruma girerler.Hastalık ve ölüm en fazla yaz ve sonbahar aylarında görülür. Eğer hastaların dışkı ve kusmukları ile çıkan Kolera mikrobu içilen sulara karışırsa, herhangi bir ayda kolera salgını olabilir.Aşağıda belirtildiği gibi, çevre sağlık şartları kötü olan kişi ve toplum olarak temizliği uyulmıyan yerlerde her zaman için bulaşma tehlikesi vardır.

Buralara Kolera girerse hızla yayılır, salgın yapar ve hatta yerleşir kalır. Hele dere ve göl gibi açık bulunan suları içen ve kullanan; çeşme, kaynak ve kuyuları lağım ve helâ sızıntılarıyla veya insanlar tarafından kirletilen; dışkı, gübre ve çöpleri açıkta bırakılan ve bu yüzden pek çok karasinek bulunan köy, kasaba ve şehirler her zaman kolera tehlikesi altındadır. Yeterki kolera buralara bir girsin...Bütün bu dediklerimiz ve diğer bozuk düzen durumlar hemen her ilimizde görülebilir. Yaz aylarında gidiş gelişler çok fazla olduğuna göre yurdumuza kolera girerse çok geçmeden her tarafa yayılabilir.Sağlık şartlarına uyan ve yukarıda belirttiğimiz dertleri yok etmiş olan yerlerde kolera tamamiyle önlenebilir. Buralarda salgın olmaz. Hastalık girse bile birkaç kişi ile kalır. Onlar da hastanede tedavi edilerek kurtarılabilirler. Kısa zamanda kolera belâsı önlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp