Kolera Hastalığı Nedir

Kolera Hastalığı Nedir :

Kolera, 1800’lü yıllarda gelişmiş ülkelerde yaygın bir rahatsızlıktı, modern su ve kanalizasyon arıtma sistemleri hastalığın kirli sularla yayılmasını durdurdu. Bununla birlikte, kolera salgını dünyanın diğer bölgelerinde hala ciddi bir sorundur. Bu bölgelerde kolera, yılda yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkiler ve 100.000 kişiden fazla kişinin ölümüne neden olur. Nadir durumlarda kirli deniz mahsulleri de koleraya yol açar.

Hastalık en yaygın hijyenin zayıf olduğu yerlerde, kalabalık yerlerde, savaş alanlarında ve açlık bölgelerinde bulunur. Hastalığın yaygın olduğu yerler arasında Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika bulunur.

Hastalığı taşıyan insanların dışkıları ve kusmukları ile bakteri bulaşmış suyun içilmesi, yiyeceklerin yenmesi nedeni ile hastalık yayılma gösterebilir. Kolera, salgın olarak seyreden, ortaya çıktığı bölgede yayılım gösteren, insanlık için çok tehlikeli, öldürücü salgınlara neden olan bir hastalıktır. Normal şartlarda evcil hayvanlardan ve deneysel olarak laboratuvar hayvanlarında kolera hastalığını meydana çıkarmak mümkün değildir. Çeşitli yollarla yayılan kolera virüsü, düşük sıcaklıklarda yaşayabildiği gibi, ılık ve nemli ortamları daha çok sever ve bu şartlarda daha çabuk çoğalır. Kısaca, kolera hijyen şartlarının yetersizliğinden meydana gelen bir hastalık olduğu gibi, bu hastalıktan korunmanın en önemli yolu temizliktir.

Kolera Hastalığı Tedavisi
Kolera hastalığının tedavisi çok gecikmemiş hastalarda çok zor değildir. Hastalığın ilk belirtileri görüldükten sonra hastaya hemen sıvı verilir ise hastalığı tamamen tedavi etmek mümkün olabilir. Tedavide, vücudun ihtiyacı olan su ve tuz karışımı temiz su ile karıştırılır ve hastaya çok miktarda ağız yolundan verilir. Tedavi sırasında hazır ORS solüsyonu bulunamaz ise 1 çay kaşığı şeker + 1 çay kaşığı tuz + 1 litre içme suyuna eklenerek hazırlanan sıvı tüketilir.

Kolera Hastalığından Korunma Yolları
Kolera virüsü, insan vücudu dışında diğer ortamlarda çok uzun yaşayamadığı için tek taşıyan insandır. Bulaş yolu, taşıyıcı - bulaşmış olan ortam - hasta - taşıyıcı şeklinde varlığını sürdürür. Bulaşma olmaması için ilk olarak taşıyıcı insanlar tespit edilmeli ve tedavileri uygulanmalıdır. Mekanik taşıyıcı faktör olan ev içi böcekler ortadan kaldırılmalıdır.

Hastalar, hastalık konusunda eğitim almış kişiler tarafından bakılmalı ve ortam bulaşıcılığı en aza indirilmelidir. Hastaların kullandıkları eşyalar dezenfekte edilmelidir. Hastaların kullandıkları tuvaletler ve kanalizasyonlara kireç kaymağı gibi dezenfekte ürünleri kullanılmalıdır. Kolera hastalığından korunma öncelikle çevre önlemleri alınarak sağlanmalıdır. Bunların yanı sıra kolera salgını olan dönemlerde kolera aşısı yaptırmak fayda sağlayabileceği gibi, aşı tam koruma yöntemi değildir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp