Kolera Hastalığa Yakalananların Bakımı Ve Tedavileri

Kolera Hastalığa Yakalananların Bakımı Ve Tedavileri : Kolera’lı hastaların evde bakımı ve tedavileri çok güçtür; hatta mümkün değildir. Üstelik hastalığın çevredeki bütün sağlamlara bulaşmasına yol açar. Ve bu yüzden daha bir çok kimseler ölüme sürüklenebilir. Aslında, koleraya tutulanların hastanede tedavilerin kanun da mecbur tutar. Kolera’nın görüldüğü yerlerde kendine rahatsızlık duyan özellikle karnından zoru olan, yani gurultu, amel, kusma gibi belirtiler başlayan, kimse zaman kaybetmeden hemen doktora başvurmalıdır. Bu durumda olanlar uyarılmalı ve muayene ettirilmelidir. Bu iş kat’iyen ihmale gelmez. Dışkı ve kusmuğun muayenesinde kolera mikrobu bulunanlar ve şüpheli olanlar derhal hastaneye yatırılırlar.

Tedavide ilk şart hastaların yatırılması ve onlan yorucu hiçbir çabaya meydan verilmemesidir. Hastanelerde bu hastalar için özel yataklarda amel ve kusmukları bile kaldırılmadan alınır ve ölçülür. Çünkü tedavinin en önemli yönü, koleralı hastanın çok kısa zamanda kaybettiği su, tuz ve başkaca değerli maddelerin karşüanmasıdır. Bunlar için hazırlanmış mikropsuz, tuzlu ve başkaca kaybolan değerli maddeleri taşıyan su,usulüne göre ve yeteri ölçüde, hastanın damarından verilmelidir. Aykırı durumda hastanın kurtulması talihi ziyâdesiyle azalır. Ayrıca vücut direncini artıracak ve hastalığa karşı koyacak ilâçlar da yapılır. Durmadan amel giden ve kusan hastaya ağızdan verilen su ve ilâcın faydası olmaz; girdiği gibi çıkar.Hastaların temizliği ve beslenmesi çok önemlidir. Ancak bunların usulü vardır. Aksi durumda ne temizliği ve ne de beslenme mümkün olur. Hastaların çevresinde karasinek olmamalıdır; bunlar kolera mikrobunun başkasına da bulaşmasına sebep olur.

Gerekirse hasta cibinlik içinde bulundurulur.Yukarıda açıkladıklarımızın hiç biri evlerde sağlanamaz; hastanede tedavi şarttır. Buna uyulursa koleraya tutulanların büyük çoğunluğu kurtarılır ve ölüm büyük sayıda önlenebilir.Öte yandan, kolera hastaları tamamiyle iyileşip dışkılarından mikrop kaybolun caya kadar yakınları, akraba ve komşularından uzak tutulmalıdır. Bunun için hastanelerde amel ve kusmukları her zaman incelenir, bunlarda ve sonradan sadece dışkıda mikrop kalıp kalmadığı araştırılır. Bu şekilde muayene edilmeden evinde kalan hastalar iyileştikten bir zaman sonraya kadar kolera mikrobunu etrafa bulaştırabilirler. Bu yüzdendir ki gözden kaçmış hafif kolera’lı kimseleri başka sağlamlar için çok tehlikeli bulmaktayız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp