Kol Kırılmasında İlk Yardım

Kol Kırılmasında İlk Yardım

-Kazanın olduğu yerde yaralının ceketini çıkarmadan, kırık olan tarafın elini karşı omuza gelecek şekilde kolu göğüs üzerine koyunuz ve göğüse sarınız.

-Ön kolu da üçgen sargı bezi ya da tülbentle boyuna asınız.

-Eğer elinizde tespit için hazır gereçler (atel) ya da tahta, kalın karton varsa kol ya da ön kolun her iki yüzüne bunları uygulayınız. Gömleğinizden yırttığınız bezlerle, kravat, eşarp ya da sargı bezi ile kırık yerinin yukarısından ve aşağısından bağlayınız.

-Kolu göğüs üzerine koyup başka bir eşarp ya da üçgen sargı ile sarınız. -Ön kolu da üçgen sargı, tülbent ya da eşarp ile boyuna asınız.

-Kırık yer üzerine buz koyunuz. Bilezik varsa çıkarınız.

Kırıklarda Genel Tedavi Kuralları

-Eğer deride yara varsa üzerine steril bir pansuman ya da mendil koyup sarınız.

-Yara içinde görülen kemik parçalarını çıkarmaya çalışmayınız. Kanama yapabilir. Damar ve sinirleri yaralayabilirsiniz. O kısmın üzerine steril pansuman koyunuz. Sonra bir bezi simit şeklinde katlayıp delik olan kısmı ortaya gelecek şekilde yerleştiriniz. En üst kısmına kalın pamuk ya da sünger tabakası koyunuz.Sarınız.

-Kırık olup olmadığını önce elbisesi üzerinden hafifçe elle muayene ederek saptamaya çalışınız. Önce sağlam tarafın, elbise kolunu çıkarınız. Gerekirse elbise yerini dikiş yerinden sökünüz ya da kesiniz.

-Elle hoyratça muayene etmeyiniz. Kırık yerini oynatmayınız. Ağrı şoka yol açabilir. Kırık kemik uçları damar ve sinirleri yaralayabilir.

-Kırık uçlarını hareketsiz hale getirmek için kırık yerini tespit ediniz. Kol ya da bacağın her iki yanına kalın karton ya da tahta koyup sargı bezi, eşarp, kravat ya da gömlek parçaları ile sarınız.

-Tespit için kullanılan karton, tahta gibi gereçler kırık yerini bir üst birde alt tarafındaki eklemlerin ötesine kadar gelecek uzunlukta olmalıdır. Bu araçlara atel adı verilir. Atellerin deriye gelen kısımları pamuk ve bezlerle beslenmelidir.

-Şok durumuna göre önlem alınız.

-Kanama varsa bilinen önlemlerle kanamasını durdurunuz.

-Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası koyunuz.

-Yaralıyı battaniye ile örtünüz. Dinlendiriniz.

-Yaralı kısmı kalp seviyesinin yukarısına kaldırınız.

-Kırılan organı hangi durumda bulduysanız o durumda tespit ediniz. Kırığı yerine koymaya çalışmayınız. Gereksiz dokunmalardan kaçınınız.

-Yaralıyı ambulansla ortopedi ve travmatoloji kliniğine götürünüz.

Kol Kırılması Belirtileri

Düşme veya çarpma gibi bir kaza esnasında gelen kırılma veya çatlama benzeri ses, kolda kırık meydana geldiğinin ilk belirtisidir. Diğer yaygın belirtiler ise şunlardır:
• Kol hareketi ile artabilen şiddetli ağrı
• Şişme
• Morarma
• Kol veya bilek bükülmesi gibi deformiteler (şekil değişiklikleri)
Doktora ne zaman görünmelisiniz?
Eğer kolunuzu normal şekilde kullanamayacak şekilde ağrı varsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır. Kırığın teşhis ve tedavisinde geç kalınması özellikle yetişkinlere göre daha hızlı iyileşen çocuklarda geç iyileşme ve tam iyileşememe gibi sorunlara yol açabilir.

Kol Kırılması Nedenleri
Kol kırıkları için yaygın nedenler şunlardır:
• Düşmeler: El veya bileğin üzerine kontrolsüz şekilde düşmeler meydana gelen kırıkların en sık nedenidir.
• Spor yaralanmaları: Saha veya spor alanlarında doğrudan kola gelen darbeler ve yaralanmalar kol kırıklarının her türlü yaygın bir nedenidir.
• Önemli travmalar: Herhangi bir araç kazası, bisiklet kazası ya da diğer doğrudan travmalar sırasında kolda kırılmalar yaşanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp