Kist Hidatik Sınıflaması

Kist Hidatik Sınıflaması : Küçük ve belirti vermeyen (tesadüfen tespit edilen) akciğer kistleri için tedavi gerekli olamayabilir. Hastalar kistin büyüyerek herhangi bir soruna yol açmaması için yakın takibe alınırlar.

Hidatik kistlerde ise hastada bir yakınma olsun veya olması tedavi edilmeleri gerekir.
Kistik fibrozis hastalığında ise tıbbi tedavi ile kontrol altına alınamayan durumlarda akciğer nakli uygulanır.
Neden Ameliyat Gerekiyor?

Kistin yarattığı komplikasyonların (sorunların) ortadan kaldırılması veya ileride yaratacağı komplikasyonları (kanama, enfeksiyon, kansere dönüşme ve etraf yapılara bası oluşturma gibi) önlemek amacıyla cerrahi girişim uygulanır.

Uluslararası Kaynaklar Ne Öneriyor?

Doğumsal kistik akciğer hastalıkları ile ilgili bilgilere (İngilizce)

Edinsel tip kistik akciğer hastalığı hakkında (İngilizce)

bilgilere erişmek için yukarıdaki linkleri tıklayınız.

Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

Açık ameliyat - torakotomi: hastalığın olduğu akciğer tarafında göğüs kafesi genellikle 5 ve 6. kaburgalar arasından açılır. Kistin bulunduğu akciğer kısmı tespit edilip ya sadece kistin kendisi ya da bulunduğu lob veya segment çıkartılır. Kanama ve hava kaçağı kontrolleri yapıldıktan sonra 1 adet dren konularak katlar anatomik plana uygun şekilde kapatılır.

Akciğer Kistleri için açık operasyon yerine KAPALI OPERASYON tercih edilmelidir.

Endoskopik (KAPALI) Ameliyat - VATS: Bu yöntemde kaburgalar arası açılmadan 2 veya 3 küçük kesi yaparak açık ameliyatta yapılan işlemler gerçekleştirilir. Bu yöntemde ameliyat sonrası ağrı daha az, hastanede kalış daha kısa ve hastanın normal yaşantısına dönmesi daha hızlı olur.

Tek Kesi İle KAPALI Operayon (Tek Port VATS): Tarafımızdan uygulanan bu yöntemde sadece tek 2cm'lik bir portdan operasyon gerçekleştirilir. Hasta operasyondan sonra 1 hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir.

Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
Ameliyatın riskleri düşüktür. Yine de hastanın yaşı, genel durumu ve ilave hastalıklarının (kalp hastalıları, hipertansiyon, solunum güçlüğü, şeker, böbrek hastalıları gibi) olup olmamasına bağlı olarak komplikasyonlar oluşabilir.Ameliyat sonrası akciğerden hava kaçağı, enfeksiyon ve uzun hastane yatışları gerekli olabilir.Tüm riskler önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınıp riskler en aza indirilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp