Kino

Kino :

2. Kino (Pterocarpus marsupium, Roxb)

Türü: Baklagiller (Fabaceae)

ingilizce ismi: Hint kinosu (Indian kinowood)

Ticari ismi: Bijaisaar Kaashtha

Dış görünüşü: Orta büyüklükte veya yaklaşık 27 m. ve daha yukarısına çıkan büyük bir ağaçtır.Yaprakları birleşik, 5-7yaprakçıklı, 7,5-13 cm. uzunluğunda, yassı uzun veya eliptik,kenarları dalgalıdır. Sarı çiçekleri 1,5 cm. uzunluğundadır.

Bu ağacın iç gövdesi altın sarısıdır. Ağacın kabuğundan ticari olarak kino adı verilen kırmızımsı bir zamk elde edilir.

Yöresi: Hindistan'ın merkezi ve yarımadasında yaygın bir ağaçtır. Gujarat' da 900 m. yükseklikte, Madhya Pradesh ve yukarı Himalaya topraklarında bulunur.

Kullanılan Yerleri: Kabuğu, sakızı, çiçekleri, yaprakları ve iç gövdesi.

Bilerleşimi: Glikozitler, tatlandırıcılar, terpenler, fenoller.

Özelikleri:

Büzücü, düzenleyici, kan şekerini düşürücü özelikleri vardır.

Tıbbi Faydaları

(a) Şeker Hastalığında

1. Ağaç, eskiden beri şeker için faydalı olarak kabul edilmektedir. Bu ağacın bir parça odunu, bir gece suda bekletilerek elde edilen suyu, şeker hastalarına verilirdir.

2. Bu odundan yapılmış kap içinde bir gece bekletilen suyun şeker hastalığını iyileştirid özelikleri vardır. Bu tür kaplardan suiçen insanlar sıklıkla görülür.

3. 10-1 5 gün boyunca sabahları 1 kez 56-112 mi. kabukkaynatması suyunun içilmesi şeker kontrolünde faydalıdır.

4. Yemeklerden sonra 2 ila 3 defa, 3-6 gr. kabuk tozu veya125 mg. özsuyu şekeri kontrol altında tutar.

5. 5 gr kabuk tozu bir gece 1 bardak suda bekletilir. Ertesi gün su süzülür ve sonra 10 gün boyunca sabah yemekten önce boş mideye alınırsa şeker hastalığını kontrol altına alır. Kan ve idrar şekeri seviyelerinin düşürülmesinde umut verici sonuçlar bildirilmektedir.

(b) Diğer Kullanımları

Kabuğun içindeki yarıklardan elde edilen zamkı (kino) büzücüdür(yumuşak dokuları sıkılaştırr ve kılcal damarları büzerek kan akışını kontrol eder) ve ciltte tamamen veya kısman pigment kaybı, ishal,mide yangısı (yüksek mide asidi) ve diş ağrısı için kullanılır. Ezilmiş yaprakları çıban, yara ve türlü deri hastalıkları için haricen kullanılır. Çiçekleri ateş düşürmek için kullanılır. Bitkinin yanıklarda, zührevi hastalıklarda, karın ağrısı, kolera, dizanteri ve aşırı veya uzun süren adet kanamalarında faydalı olduğu kabul edilir.

Doz:

Dekoksiyon (kaynatma suyu) - 50-100 mi.

Toz - 3-6 gr.

Öz suyu - 125 mg.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp