Kıl Dönmesi Bitkisel Tedavi

Kıl dönmesi bitkisel tedavi nasıldır tedavide hangi bitkiler kullanılır faydaları nelerdir yan etkileri var mıdır?

Kıl dönmesi bitkisel tedavi nasıldır bitkilerle kıl dönmesinden kurtulabilir misiniz merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz...

Kıl dönmesi nedir: Kıl dönmesi, saçtan ya da vücuttan düşen kılların kuyruk sokumu ve nadir de olsa göbekte cildin altına geçmesi, yara, abse ve fistül oluşturmasıdır. Ciltteki ter bezi deliklerinden vida gibi deri altına giren kıllar, bakterilerin de girmesi ile ilhitap oluşturur. Kıl dönmesi (DERMOİD KİST veya PİLONİDAL SİNÜS), cilt altı kıl yuvası anlamına gelir.

Kıl dönmesi neden oluşur? Kıl dönmesinin nedenleri


Özellikle baştan ve sırttan dökülen saçlar ve kıllar neden olur. Kuyruk sokumu, yukardan dökülen kılların birikmesine uygundur. Kuyruk sokumunda biriken kıllar, sürtünme ile derideki mikro deliklerden içeriye doğru girerler. Dar ve sert kıyafetler giyildiğinde yürümek bile kılın deri altına itilmesine sebep olabilir. Ayrıca uzun süre oturanlarda görülmektedir.

Kıl dönmesi kimlerde görülür?


16-30 yaş arasındaki gürbüz ve kıllı erkeklerde daha sık görülür ama nadiren genç bayanlarda da görülebilir. Sert büro koltuklarında uzun süre oturanlarda, şöförlerde ya da sıklıkla uzun otobüs yolculuğu yapanlarda daha sık görülür.

Kıl dönmesinin belirtileri nelerdir?

Başlıca belirtileri şunlardır:

Kuyruk sokumunda veya anüsün arka yukarı kısmında kaşıntı ve sık sık akıntılar oluşması. (Eğer hergün çamaşırlarınız lekeleniyorsa şüphelenmelisiniz.) Çok az akıntılı ya da akıntısız da kıl dönmesi olabilir.

Kuyruk sokumunda az ağrılı sert yumrular veya şişlikler şeklinde olabilir.

Bazen aniden yükselen ateş ile seyreden,üzerine oturulmanın mümkün olmadığı,el dahi değdirtmeyen ,yürütmeyen ,çok ağrılı,büyük abse şeklinde de kıl dönmesi ortaya çıkabilir.

Kıl Dönmesi Tedavisi

Kıl dönmesinin tedavisinde cerrahi yöntem en bilinen yöntemdir. Ama cerrahi yöntemde hastalıklı doku ile yakın çevre doku çıkartılır. Yara açık bırakılarak 1-3 ay açık bırakılarak günlük pansumanlarla iyileşmesi beklenir. Bu yöntemin uzun sürmesi, istirahati gerektirmesi, iz bırakma ihtimali gibi sebeplerden dolayı alternatif tedavi yöntemleri gelişmiştir. Fenol, gümüş nitrat gibi bazı uygulamalar mevcuttur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp