Ömer Coşkun Kıl Dönmesi

Ömer coşkun kıl dönmesi kıl dönmesi nedir nasıl oluşur tedavisi nasıl yapılır ameliyatsız çözümü var mıdır

Kıl dönmesi hastalığı yani bir diğer adıyla pilodinal sinüs genellikle kuyruk sokumu bölgesinde cildin altında oluşan bir boşluk olarak tanımlanabilir ya da bazen bu bölümde bir boşluk oluşumu yerine kistte görülebilmektedir. Bunlara ek olarak sadece kuyruk sokumu bölgesinde değil aynı zamanda nadir de olsa çok kıllı olan kişilerde göbek boşluğunda da görülebilmektedir. Dediğimiz gibi bu hastalık her kişide tamamen farklı yaşanabilmektedir. Kıl dönmesinin oluştuğu kuyruk sokumu bölgesine kıl yuvası adı da verilmektedir. Bu ismin verilmesinin sebebi ise bu boşlukta genellikle kıl birikiyor olmasıdır. Kalçaların arasında sıkışan kılların cildin kıllarla birlikte reksiyon oluşturması sebebiyle derinin altına inen kıllar kronik infeksiyona sebebiyet verir.

Kıl dönmesi

Kıl dönmesi saçlardan ve sırtta bulunan kılların dökülmesi sonucu, kuyruk sokumunda birikmesi ve bir süre sonra kıllı ve terlı olan bu aralığa takılıp sürtünmeler sonucu ter bezi deliklerinden cilt altı yağ dokusuna girmesiyle oluşur.Ter bezi deliklerinden içeri giren kıllar bir süre sonra deri altında ilerleyerek bakteri oluşturması ve çok daha derine gitmeye devam etmesiyle deri altında iltihaplanmaya yol açar. Kişide iltihaplanmaya yol açan kıl dönmesi deri altında hissettirmeden ilerlediği için kişi bu durumun farkında olmaz.İltihaplanma sonucu kılın girdiği ter bezlerinin olduğu bölgeden cerahatlı yada kanlı akıntılar gelmeye başlar. Deri altında büyüyen iltihaplanma sebebiyle apse oluşumu yapan kıl dönmesi kişide rahatsızlık yaratmaya başlar. Kıl dönmesi sadece bir kılın bu ter bezi deliklerinden içeri girmiş olması sonucu oluşmaz.İki kaba et arası fazla hareket sonucu terleyen bir bölge, ve çok hava almayan bir bölge olmasından dolayı genişleyen ter bezi deliklerinden giriş yapan kıl, arkasından birkaç kılın daha girmesine sebebiyet verebiir. Belli bir süre sonra bu ter deliği kendini iyileştirip kapansa dahi içeri girmiş olan kıllar, kılın yapısı gereği tek yönde ilerlemeye devam eder ve kılların deri altında kalmaya devam ettiği sürece iltihaplanma da giderek ciddi bir hal alır.

Kılların kuyruk sokumu bölgesinde birikmesinin nedeni iki kaba etin birbirine sürterek ter yaratması ve sıkışık bir alan olmasından dolayı yaşanan sürtünmelerde kılların deliklerden içeri girmesinin çok daha kolay olmasıdır.Hava almayan bir bölge olmasından dolayı da bu boşlukta cildin incelmesi ve çok daha kolay deliniyor olması kıl dönmesi oluşumunu mümkün kılar. Eğer bu bölgelerde yaşanan herhangi bir pis kokulu akıntı varsa mutlaka uzman bir doktorla görüşülmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp