Ketonlar Şeker Hastalığı

Ketonlar Şeker Hastalığı : Diabetik komada olan hastada kan ketonları 50 ile 200 mg/100 mİ. (5 ile 20 mM/l) bulunmuştur. Diabetiklerde ketosisin muhtelif dereceleri, diabetik böbrek yetmezliğine bağlı asidoz ile birlikte bulunarak diabetik keto- asidozu şiddetlendirebilir.Kanda keton cisimlerinin kantitatif tayininin güçlüğü ve zaman alıcı oluşu nedeni ile semikantitatif metod olan acetone test tabletleri kullanılır. Bu tabletlerin üç önemli klinik kullanım indikasyonu şunlardır:

1 - Diabetik ketoasidozun erken ve hızlı olarak tanınmasında indi- katördür, sulandırılmamış serum veya plasma ile acetone test tableti (4+) reaksion, 1/2,1/4,1/8 sulandırılmış serumlar ile (1 +) veya (2+) den kuvvetli reaksion verir. Anlamlı ketoasidozu olmadan hiperglisemisi bulunan diabetik hastalarda acetone test ile hafif pozitif reaksion elde edilebilir. Gıda alimini aşırı derecede azaltan şahıslarda yetersiz karbonhidrat kullanımı, son zamanlarda çok fazla alkol alan şahıslarda, aşırı eksersiz yapanlarda, böbrek yetersizliği olanlarda da acetone test hafif pozitif reaksion verebilir.

2 - İnsulin direncinin derecesinin saptanmasında kaba bir metottur. Sulandırılmamış serum ile (4+) reaksion ve seri halinde sulandırılmış serumların hafif reaksion vermesi veya hiç reaksion vermemesi insuline karşı hafif bir direncin olduğunu düşündürür. Sulandırılmamış ve sulandırılmış serumların bütün serisinde acetone testin (4+) reaksion vermesi insuline karşı ileri derecede bir direncin bulunduğunu düşündürür.

Sulandırılmamış serumda kuvvetli pozitif reaksion, asetoasetik asit konsantrasyonunun en az 25 mg/100 mİ. (2,5 mM/l olduğunu ve beta-hidroksibutirik asit ile asetoasetik asitin total konsantrasyonunun da bu miktarın üç misli olduğunu ifade ederVerilecek insulin miktarının tayini: aseton test sulandırılmamış serumda (4+) ise 100 ünite kristalize insulin ve 1/2 sulandırılmışda ise 200 ünite, 1/4 sulandırılmışda (4+) ise 300 ünite, 1/8 de (4+) ise 400 ünite insulin total doz olarak bir saat içinde verilir, diabetik ketoasidozun tedavisi amacı ile. Çocuklarda ve tam gelişmemiş adolesanlarda bu dozlar % 50 oranındadır. 10 yaşından küçüklerde ise % 25 oranında olarak azaltılmış şekilde verilir (58).Bu şema birçok diabetik komada iyi cevap verir, fakat diabeti kısa süredenberi olanlarda, özellikle çocuklarda ve yaşlı zayıf hastalarda bu dozlar yüksek olur. Kan şekeri tayini insulinin karbonhidrat kullanımına etkililiğini gösteren duyarlı neticeler verir.

3 - (a) Diabetik ketoasidoz komasını böbrek yetmezliğinin asidozun- dan ayırmada. İnsulin eksikliğinin oluşturduğu ketoasidozda sulandırılmış plasma veya serum, aseton test tableti ile kuvvetli pozitif reaksiyon verir. Böbrek yetmezliğinin asidozu bu reaksiyonları göstermez. Böylece hipergli- semisi ile beraber renal asidozu olan hastanın kan CO 2 miktarı düşük, bazen de kan pH' sının azalması yanlışlıkla insulin ihtiyacı olduğunu düşündürür. (b) - İleri derecede hiperglisemisi olan diabetik hasta çok az ketoasidoz ile veya ketoasidozu bulunmaksızın stupor veya koma halinde olabilir. Benzer tablo serebral lezyonu olan hastalarda oluşur. Keton maddelerinin birikimini göstermek için aseton test çok değerlidir, (c) - Diabetik hastada ketoasit birikimi veya böbrek yetmezliği olmaksızın hiperglisemi ve metabolik asidoz olabilir. Laktik asidoz, fenformin kullananlarda veya kullanmıyan- larda asidozun nedeni olduğu gösterilmiştir 59, 60. Salisilat sindirimi de keton birikimi olmaksızın asidoz yapabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp