Kesikler

Kesikler : Şikâyet

Deriniz veya etiniz kesilerek açıldı.

Kesiklerle İlgili Önemli Bilgiler

Kesiklerin çoğu kendi kendine tedavi yöntemleriyleiyileşir. Ancak kas, kiriş (tendon), bağlar, sinir veya eklem kesilmişse veya açılmışsa, tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olabilir. En son tetanos iğnesini 10 yıl (temiz yaralarda) veya 5 yıl (kirli yaralarda) önce yaptırmışsanız, tetanos aşısı olmanız gerekebilir.

Yaranız bir hayvan ısırığından kaynaklıyorsa, kuduz ihtimali vardır, ki bu çok ciddi bir sorundur. Kokarca, tilki, çakal, yarasa, rakun ve kangurular birinci derecede kuduz taşıyıcılarıdır. Köpek, kedi ve büyükbaş hayvanlar da kuduz taşıyıcısıdır; sincap, fare ve sıçanlar ender olarak kuduz taşır.

Kuduzlu hayvanlar tuhaf davranır, kızdırılmadan saldırır ve ağızlarından salya akar. Düzenli olarak kuduz aşısı olduğunu bildiğiniz bir ev kedisi veya köpeği dışındaki bütün hallerde kuduz aşısı olmalısınız. Bir hayvan tarafından ısırıldığınızda en yakın kuduz hastanesine başvurun.İnsan ısırığı ise enfeksiyon kaynağı olabilir; çocuk ısırığı yetişkin ısırığına göre daha az mikropludur. Isıran kişide hepatit B veya HIV varsa ya da ısırık derinse, doktora başvurun.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?

• Kesik söz konusu olduğunda:- Soğuk suyun altına tutun. Sabun ve suyla ya da %3’lük hidrojen peroksitle temizleyip tekrar yıkayın. Alkole batırılmış cımbızla yaradaki kiri, camı veya yabancı cismi alın. Cisim derindeyse, doktora başvurun.

- Yara kanıyorsa bastırarak bandajlayın veya yaranın üzerine gazlı bez bastırın. Açılmış yaraları şekildeki gibi yara bandıyla kapatın. Yaranız 3 ya da 4 milimetreden daha derinse ve bantla yapışmıyorsa, dikişe gerek olabilir. Kabukları sakın koparmayın.

- Kesik ağrı yapıyor, ama enfeksiyon belirtisi (kızarıklık, şiş ve cerahat) göstermiyorsa, aspirin, ibuprofen veya asetaminofen alın.Sivri bir şeyle delinen yaralarda:

- Aşırı kan kavbı va da kan fışkırması söz konusu değilse, yarayı kanamaya bırakın.Doktora başvurun.defe ılık, sabunlu suya sokun. Böylece vara ayık kalır ve mikroplar dışarıya çıkar.Bövle bir durum varsa, varavı bastırıp doktora başvurun.- Kesiğe yol açan cisim hâlâ varanın içindeyse ve yarayı deşmeden alabiliyorsanız, cımbızla alın. (Cımbız 20 dakika alkolde bırakılıp temizlenmelidir.)

- Yarayı sıcak su ve sabunla temizleyin. Kirlenmedikçe yarayı sarmayın.- Yaravı 4 - 5 gün bovunca günde 2 - 3

Önleme

• Keskin aletler veya mutfak aletleri kullanırken dikkatli olun. Bunları karışık bir halde çekmeceye atmak yerine güvenle muhafaza edin. Hiçbir zaman nuıtfek aletlerini içi su dolu bir kabın içinde bırakmayın.

• Evde tamirat yaparken koruyucu eldiven giyin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp