Kendi Kendinize Stres Tedavisi

Kendi Kendinize Stres Tedavisi

1) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Sol topuğu kaldır ve sol ayak sol omuz ile aynı hizaya gelene kadar bacakları biraz ayırın,Daoyin Yan Adımı. Sonra, sol avucu yukarı bakacak şekilde döndürürken topuğu yere yerleştirin, parmak uçları birbirini işaret etsin. Hareketleri sağ bacak ve ayak için tekrarlayın. Ara vermeden, omuz seviyesine gelene kadar elleri dik bir şekilde kaldırın. Tam karşıya bakın.
 
2) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Ağırlığı topuklara getirmek için yere biraz baskı uygulayın. Bu sırada, avuçları çevirin ve sol avucu dik bir şekilde sol omuzun üzerine kaldırın. Hareketi bitirmek için, avuç baş hizasından biraz daha yüksekte yukarıya bakacak şekilde kolu döndürün. Bu sırada, sağ avucu sağ uyluk kemiğine baskı yapacak şekilde düşürülür. Hafifçe sağa dayan ve yukarı sol ele doğru bakın. 
 
3) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin, ağırlığı ayak parmağı köklerine getirmek için, yerdeki baskı yönünü ayarlayın. Her iki kolu da dışa doğru döndürün ve avuçları 1. basamaktaolduğu gibi ters dönmüş durumda bedenin ön tarafına getirin. Direkt karşıya bakın.
 
4) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Ağırlığı topuklara getirmek için yere biraz baskı uygulayın. Aynı zamanda, avuçları aşağıya bakacak şekilde çevirin ve başlangıç pozisyonuna geri dönerek uylukların üzerine düşürülür. Karşıya bakın.
 
5) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Ağırlığı ayak parmağı köklerine getirmek için yerdeki baskı yönünü ayarla, parmak uçları birbirini işaret edecek şekilde avuçları yukarı doğru çevirin. Ara vermeden, elleri omuz yüksekliğine gelene kadar dik bir şekilde yukarıya kaldırın. Doğrudan karşıya bakın.
 
6) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Ağırlığı topuklara getirmek için yere biraz baskı uygulayın. Bu sırada avuçları yukarı doğru döndürün ve sağ avucu dik bir şekilde sağ omzun üzerine kaldırın. Avuç yukarıya bakacak ve omuz hizasından biraz daha yukarıda olacak şekilde kolu döndürün. Bu sırada, sol avucu sol uyluk kemiğine baskı yapması içjn düşürülür. Biraz sol tarafa dayanın ve yukarı sağ ele bakın.
 
7) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin, ağırlığı ayak parmakları köklerine taşımak için yerdeki baskı yönünü değiştir, her iki kolu da dışa doğru döndürün ve 1. basamağın sonda olduğu gibi avuçları ters dönmüş şekilde bedenin önüne getirin. Tam karşıya bakın.
 
8) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Topukları kaldır ve sağ ayağı içe getir ve sol ayağın yanma yerleştirin. Bu sırada, avucu aşağıya bakacak şekilde çevirin ve başlangıç pozisyonuna geri dönerek avuçları uylukların üzerine doğru düşürülür. Tam karşıya bakın.

STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Stresle başa çıkabilmenin en önemli yollarından birisi zamanı ele almaktır. Yani düzenli bir şekilde herşeye vakit ayırmak gerekir. Sadece ders, iş veya mecburi işler değil, beslenme, çeşitli aktivite, eğlence, egzersiz gibi konulara da vakit ayrılmalıdır. Fiziksel bir aktivitede bulunmak, egzersiz yapmak, vücudun fizyolojik şartlarını düzene sokmaktadır. Kalp daha rahat oksijen gönderir, bireyin zindeliği ve gücü artar. Stres hormonlarından kurtulmak kolaylaşır. Bu egzersizlerin yanında gevşeme hareketleri yapılması bedenin rahat bir şekilde kontrol edilmesini sağlar. Bunun için bir uzmandan yardım almak en iyisidir. Çünkü yapılması gereken egzersiz hareketlerini size iyi bir şekilde aktaracaktır. Bunun dışında beslenmeye dikkat edilmelidir. Kahve, çay, kola gib içecekler stresi arttırır. Bitki içecekleri, meyve suları daha çok tercih edilmelidir. Hem enerji düzeyi hem de strese karşı oluşacak tepkiler düzeltilir.

Kişilerle olan ilişkileri ve sosyal etkinlikleri geliştirmek de stresi azaltmanıza büyük katkı sağlayacaktır. Karşıdaki kişiyle tartışırken sorumluluğu ona yüklemek yerine kendi üstüne almak daha olumludur. Farklı bir şeyler denemek de kişiyi rahatlatan aktivitelerdir. Örneğin imaj yenileyerek, konsere giderek, yürüyüş yaparak ortamın oluşturduğu stresten uzaklaşmaya katkı sağlar.

Kişinin kendisi ya da bir başkası hakkında sürekli olumsuz düşünmesi durumu daha da kötüleştirir. Örneğin iş veya okulda düşük bir performans gösteren bir kişi, bundan sonraki bütün olayların da böyle gerçekleşeceğini düşünmek yerine, daha iyi olabilirim diye düşünmesi kendisine pozitif olarak yansıyacaktır. Ayrıca bir problemi çözmek için bazı metodlardan faydalanılabilir. Bunun için; stres neden oldu, çözüm yolları nelerdir, sorunu sadece ben mi sorun olarak görüyorum gibi sorularla problem kontrol altına alınabilir.

Bir çok kişi streste kurtulmak için başka yolları seçer. Bunlar kesinlikle faydasızdır. Madde bağımlılığı, kontrolsüz bir şekilde alışveriş yapma, aşırı tepksi gösterme, herşeyi içine atmak, içine kapanmak, aşırı yemek yemek streste etkili olmayan yöntemlerdir. Bunlar tam aksine vücudun dengesini daha da bozmaktadır.

Stres Anında Vücuttaki Değişiklikler

Günümüzde stresin bir çok sağlık problemine yol açtığı bilinmektedir. Stres anında beyinden vücuda savaş ya da kaç mesajı gelir. Bu sırada kalp daha fazla enerji üretmek için besinleri daha hızlı pompalar ve kalp daha hızlı atmaya başlar. Oksijen miktarını arttırmak için solunum hızı artar ve kan damarları genişler. Bir çok kişinin farkettiği bir durum olan göz bebeklerinin büyümesi gerçekleşir. Dalak daha çok kan üretir ve karaciğer kana daha fazla glukoz (şeker) üretir. Sindirim hızı yavaşlar.Böylece enerji beyin ve kaslar tarafından kullanılır. Bu durum uzun düre devam ederse vücuda zarar vermektedir.

Stres Nedir?

Stresi, günlük yaşamda karşılaşılan olayların, insan ilişkilerindeki baskının sonucu hissedilen sıkıntı yada zorlanma durumu olarak tarif edebiliriz.

Stres hem bedenen hem de ruhen kişiye birçok zarar vermekle birlikte, belli bir stresin
faydalı olduğu durumlar da vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp