kemik tümörlerinin belirtileri nelerdir

Kemik Tümörleri : Erken dönemde tam konup tedaviye başlanan birçok olguda, tümörler kötü huylu olsa bile, yaşam süresi uzatüabilir. Kemik dokusundan kaynaklanan birincil iskelet tümörleri bütün tümörler gibi iyi ya da kötü huylu olabilir; ikincil tümörler ise başka organ ve dokulardaki tümörlerin yayılması sonucu gelişir. Kötü huylu tümörün özellikleri şunlardır;

Büyüme ve gelişmesi sınırsızdır, vücudun bir bölgesinden cerrahi girişimle çıkarılsa bile yeniden ortaya çıkabilir, kan ve lenf dolaşımıyla başka organlara yayılıp metastaz yapar, yerleştiği dokuyu yıkıma uğratır, hücreleri normal vücut hücrelerinin hiçbirine benzemez, yerleştiği organın işlevine engel olsa bile gelişimini sürdürür.ayaklardaki uzun kemiklere yerleşen kondrom ya da enkondromlardır. Kemik duvarının incelmesi nedeniyle kolayca oluşan kırıklarla ortaya çıkan kondromlar kiste benzese de, içinde sıvı yerine ekmek içine benzer bir madde vardır. Cerrahi girişimle dikkatle alındıktan sonra ortaya çıkan boşluk başka bir kemikten alman gref ile kapatılır. îyi huylu kemik tümörleri arasında, sıklıkla büyüme çağında, uzun kemiklerin metafîzlerinde (kemiğin uca doğra genişleyen bölümü) çıkan ve kıkırdak yapısındaki bir kabukla kaplı olan egzos- tozlar önem taşır.

Bunlar tek başına ya da birden çok olabilir; sıklıkla erkeklerde görülür. Birden çok olanların kalıtsal olduğu ileri sürülmektedir. Vücutta yaygın olarak yer alan çok sayıdaki egzostozun öteki organları sıkıştırması önemli bozukluklara yol açabilir. Birden fazla eg- zostoz genellikle küçük yaşlarda görülür ve tek kol ya da bacakta biçim bozukluğuna ve kısalığa neden olabilir. Rahatsızlık veren bütün egzostozlar, cerrahi girişimle çıkarılmalıdır. Kemik fıbromu kemiğin korteks adı verilen en dış bölümünde ya da bunun hemen altında bağhuylu tümörlerin yineleme oranı yüksektir. Devhücreli tümör gibi bazı iyi huylu tümörler de, sınırlı da olsa çevre dokuya yayılırlar, ama uzak dokulara sıçramazlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp