kemik ağrıları için hangi bölüme gidilir

Kemik Ağrıları :

İskelet sistemimizin en önemli üyeleri olan kemikler, bazen ciddi bulgularla karşımıza çıkıyor. Bu bulgularda birisi de dinmeyen ve bir türlü geçmeyen sızı şeklindeki kemik ağrıları. Kemik ağrıları çok ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Çünkü, uzmanlar kemiklerde meydan gelen ağrıların, büyük bir olasılıkla kemiklerde oluşan bir tümörün izlerini taşıdığını belirtmektedirler.

Her tümör türünde olduğu gibi erken tanı ve tedavi hayat kurtarabilmektedir.Bilimsel anlamda “Multipl Miyelom” olarak adlandırılan kemik tümörleri, sinsi bir şekilde yayılmaya başlamakta ve yavaş yavaş ilerlemektedir. Bu nedenle, süregelen kemik ağrılarınız varsa derhal bir doktora görünmenizde yarar var.

MULTİPL MİYELOM NEDİR?

Aslında kemik tümörleri, ilk olarak kemikte meydana gelmez. Kemik tümörleri bir tür kan kanseridir. Kanserleşme, ilk etapta kemik iliğinde gelişir.Kemiklerin ortasında bulunan kemik iliğinde gelişip çoğalan kanserli hücreler, yavaş yavaş ilerleyerek kemiklere sıçramaya başlar. Bu nedenle kemik tümörü adını almıştır. Giderek genç nüfusa hitap etmeye başlayan kemik tümörleri genelde 60- 70‘li yaşlarda daha sıklıkla görülmektedir. Kemik; akciğer ve karaciğer gibi organların kanserinden sonra en sık kanser olan bölgedir.

NEDENLERİ NELERDİR?

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı faktörlerin kemik tümörlerini tetiklediği düşünülmektedir. Bu faktörler; toksik maddeler ile uzun süreli temas, radyoaktif ışınlara maruz kalma, bazı virüsler ve uzun süreli iltihabi durumlardır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?


Bel, sırt ve kaburgalarda ağrılar,
Sızı şeklinde ağrılar,
Kemiklerde kırıklar, ara sıra şişlik,
Ağrıların daha çok geceleri artması,
Bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı hastalıklar,
Halsizlik, erken yorulma, iş yaparken çarpıntı, nefes darlığı,
Susuzluk hissi, idrara sık çıkma, kabızlık,

TEDAVİSİ NASILDIR?

Eskiye oranla, gelişen teknoloji ve bilim sayesinde artık kemik tümörleri ile mücadele daha umut verici. Önceden kemik tümörleri ile tedavide tümörün yayılmasını önlemek için hastalıklı kemik parçası, hastayı kurtarmak için tamamen alınmaktaydı. Günümüzde ise uygun protezler ve kemik iliği nakilleri ile hastaların uzuvları daha bir fonksiyonel hale getiriliyor.

Tedavide kemoterapi, ışın tedavisi, biyolojik tedavi (interferon) ve uygun hastalarda kemik iliği nakli yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Yanı sıra kemikleri güçlendirici ilaçlar, kansızlığın giderilmesine yönelik girişimler de tedavi seçenekleri ve yaşam kalitelerini de artırmak için yapılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp