Kemiğin Dev Hücreli Tümörü

Kemiğin Dev Hücreli Tümörü :

Dev hücreli tümörlerde (DHT‘ ler) baskın hücre tipi osteoklast tipi Mültinükleer dev hücrelerdir ve bu nedenle osteoklastım terimi de eşan1amlı olarak kullanılmıştır. DHT nispeten nadir görülür; iyi huylu ancak 10kaI agressif bir tümördür ve 20'li yaşlardan 40'lı yaşlara kadar görülürler. Bugün geçerli görüş, dev hücre bileşeninin reaktif makrofaj popülasyonu olduğu ve mono nükleer hücrelerin neoplastik olduğu şeklindedir. Bu sonuncu hücrelerde karmaşık sitogenetik bozukluklar görülür.

Morfoloji

Tümörler büyük, kırmızı kahverengi renkte, olup sıklıkla kistik dejenerasyon gösterirler. Sık mitoz gösteren tekdüze oval mono nükleer hücrelerle, arada serpilmiş, 100 ya da daha çok çekirdek içeren osteoklast tipi dev hücrelerden oluşurlar (Şekil 2115). Nekroz, kanama ve reaktif kemik oluşumu da sıklıkla mevcuttur.

Klinik Seyir

Her ne kadar hemen her kemik tutulabilirse de, DHT‘ lerin çoğu uzun kemik epifizlerinde ve diz çevresinde (distal femur ve proksimal tibya) gelişirler ve arterit benzeri semptomlara neden olurlar. Bazen, DHT‘ ler patolojik kırıklarla ortaya çıkabilirler. çoğunlukla tek lezyon vardır. Radyolojik olarak, DHT‘ ler büyük, saf litik ve eksantrik yerleşimlidirler; üstlerindeki korteks sıklıkla yıkılmıştır ve ince bir reaktif kemik kabuğu ile çevrili, kabarık bir yumuşak doku kitlesi oluştururlar. Her ne kadar DHT‘ ler iyi huylu olsalar da, basit kürtaj sonrası kabaca yarısı nüks eder ve %4 kadarı akciğere metastaz yapabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp