karın ağrısına iyi gelen

KARIN AGRISI

Başlıca üç çeşit karın ağrısı vardır. Bunlar viseral ağrı, somatik ağrı ve yansıyan ağrıdır. Viseral ağrı, karın içi organlarındaki hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Karın içi organlarının peritonla örtülü olan yüzleri, ağrı uyarılarına karşı duyarlıdırlar. Bu organların duvarlarındaki gerilimin artması, peritorıu gererek ağrıya yol açar. Organlarda gelişen iskemi, infarkt ve bazı kimsayal maddeler ağrıyı uyarmaktadırlar. Organlarda gelişen iltihabi ve iskemik olaylar organların ağrıya olan duyarlık eşiklerini düşürmektedirler, böylece en küçük uyaranlar bile bazen şiddetli ağrıya yol açmaktadırlar. Somatik ağrılar karnı duvarından kaynaklanmaktadırlar. Özellikle peritonun karnı duvarı iç yüzünü örten parietal periton denilen yarığın uyarılması,diyafragma kası ve bağırsakları karın arka duvarına bağlayan mezenter adlı periton kıvrımının uyarılmaları somatik ağrı denilen ağrı türünün kaynağını oluştururlar. Yansıyan ağrı ise, iç organdan kaynaklanan bir ağrının vücudun daha yüzeysel ve asıl kaynaktan oldukça uzak bir bölgesinde hissedilmesi durumuna verilen addır.

Anason

Maydanozgillerden; yarım metre kadar yükseklikte çok dallı ve tüylü bir bitkidir. Yaprakları uzun saplı ve yuvarlaktır, beyaz renkte çiçek açar. Çiçekleri beyazdır; meyveleri küçüktür. Temmuz ve ağustos aylarında toplanır. Anason kaynatılıp bir müddet dinlendikten sonra günde üç defa birer çay bardağı içilir.

Badem

Gülgillerden pembe renkle çiçekler açan bir çeşit ağacın yemişidir. Meyvesi çağla halin deyken yenir. Olgunlaştıkıan sonra, sert kabukla kaplı olan içi yenir. Acı ve tatlı badem olmak üzere iki çeşidi vardır. E vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor içerir.Ayrıca bademin yağı da yapılmaktadır.

Badem

çekilip toz haline getirilerek sütle karıştırılıp içilir.

Çörekotu

Düğünçiçeğigillerden, susam iriliğinde siyah tohumları olan bir çeşit bitkidir. Güzel kokuludur. Sert ve güzel kokulu tohumları baharat olarak kullanılan çörek otu, siyah susam olarak da bilinir.İçerisinde sabit ve uçucu yağlar, çeşitli alkaloitler,saponinler ve tanen bulunur. Çörek otu balla karıştırılıp yenir.

Nane

Ballıbabagiller familyasından, nemli yerlerde yetişen, genellikle tüylü ve çok kokulu otsu bir bitki cinsidir. Başak biçiminde beyaz, pembe veya morumsu çiçekleri vardır. Nane, limon kabuğuyla kaynatılıp günde üç defa birer çay bardağı içilir.

Papatya

Bileşikgiller famil yasından, yaklaşık 25 santim boyunda bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçi minde beyaz renkli çiçek vardır. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler vardır. Meyvesi sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur. Papatya kaynatılıp çay gibi içilir.

Pelin

Bileşikgiller familyasından, boş arazilerde kendiliğinden yetişen, çok acı ve keskin kokulu otsu bir bitkidir. Saksılarda da yetiştirilir. Birçok türü vardır. Pelin kaynatılıp soğutulur ve günde iki defa birer çay bardağı içilir.

Tarçın

Defnegiller familyasından,yaprak dökmeyen kokulu bir ağaçtır. Yaprakları derimsi ve genellikle üç damarlıdır. Birçok türü vardır. Kabuğu baharat olarak kullanılır. Tarçın kaynatılıp günde üç defa birer çay bardağı içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp