Karın Ağrıları

En sık karşılaşılan acil durumlardan olan karın ağrılarında,hastayı hastaneye kaldırmadan önce yapılması gerekenlerdençok yapılmaması gerekenleri bilmek önemlidir.Sindirim sistemini etkileyen acil hastalıklar, başka hastalıkların gidişi sı­rasında da görülebilir, ama bunların kendilerine özgü nitelikleri vardır ve bu açıdan ilkyardım büyük önem taşır. Akut sindirim sistemi hastalıklarının belirtileri çok yanıltıcı olabilir; bu belir­tileri hafife almamak gerekir. Akut apandisit konusunda en ufak bir kuşku bile olduğunda zaman geçirmeden has­tayı hastaneye kaldırmak gerekir. Ayrı­ca acil karın ağrılarında genellikle ya­pılmaması gerekenler, yapılması öneri­lenlerden çok daha önemlidir. Örneğin bütün belirtiler incelendikten sonra sı­radan kabızlık tanısı ile müshil verilen bir apandisit olgusunun çok tehlikeli sonuçlar yaratabileceği unutulmamalı­dır.

• Sindirim güçlüğü - Özellikle çocuk­larda sık görülen ve kusma ile kendili­ğinden geçen sıradan sindirim güçlü­ğünde hafif besinler verilmesi gerekir. Midenin toplarlanması için limonlu çay yararlı olabilir.

• Kolikler - Kolikler, özellikle küçük çocuklarda yemeklerden sonra oldukça sık görülen kramp biçimindeki karın ağalarıdır. Genel önlemler dışında ya­pılabilecek fazla bir şey yoktur. Önce­likle hastayı yatıştırmak ve paniğe ka­pılmamak gerekir. Koliklerin sık sık yi­nelendiği olgularda, bünyenin belli birbesini (örneğin genellikle görüldüğü gi­bi sütü) kabul edip edemediği araştınl- malıdır.

• Bağırsak invajinasyonu - Özellikle beş yaşın altındaki çocuklarda kramp biçimindeki kann ağalarının bağırsak invajinasyonuna bağlı olabileceği düşü­nülmelidir. Bağırsak invajinasyonu, ba­ğırsağın bir parçasının hemen ardından gelen parçanın içine girmesidir. Belitti­ler genellikle şiddetlidir ve apandisit belirtilerini andırır; çok şiddetli ağa ilebirlikte bulantı, aşıa halsizlik, önce mu- kus sonra kan içeren ishal görülür. Has­tanın zaman yitirmeden bir hastanenin ceaahi bölümüne kaldıalması gerekir.

Akut apandisit - En sık görülen ve en çok tam ya da tedavi hatası yapılan acil durumlardan biridir. Hastalığın en sık 5-14 yaş grubunda görüldüğü unu­tulmamalıdır. Apandisit ileri yaşlarda da görülebilir; 55 yaşından sonra ise en tehlikeli komplikasyonu olan bağırsak . delinmesine daha sık rastlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp