karaciğer yağlanması bitkisel tedavi ender saraç ile

Karaciğer hastalığının en ağır klinik sonucu karaciğer yetmezliğidir. Genellikle, hepatositlerin sinsi ve yavaş olarak hasara uğraması ya da tekrarlayıcı belirgin parenkim al hasar atakları ile ilerleyen karaciğer hara biteyinin ulaştığı son noktadır. Daha nadir olarak da. ani ve masif karaciğer dokusu hasarının sonucu olarak ortaya çıkar. eden ne olursa olsun, Daha sık olarak da. progresif karaciğer harabiyetinin son noktasıdır. Karaciğer yetmezliğinin meydana gelmesi için hepatik fonksiyonların %8090'I01n kaybı gereklidir.

Birçok durumda, dekompansasyon yönündeki denge bozukluğu, araya giren ve karaciğerin fonksiyonel yükünü artıran hastalıklar nedeniyle meydana gelir. Bunlar arasında; sistemik enfeksiyonlar, elektrolit dengesizlikleri, stres (majör cerrahi, kalp yetmezliği) ve gastrointestinal kanama başta gelmektedir. Karaciğer yetmezliği ile sonuçlanan morfolojik değişiklikleri üç kategoride incelemek mümkündür:

1. Masif hepatik nekrozlu akut karaciğer yetmezliği. Bu genelde, ilaçlar ve fulminan viral hepatit (Hepatotropik virüsler ya da non Hepatotropik virüsler) sonucu meydana gelir. Akut karaciğer yetmezliğinde, semptomlann başlaması ile ilerleyip hepatik ensefalopatinin ortaya çıkması arasında sadece 23 hafta vardır. Üç aya kadar uzayan durumlar subakut yetmezlik olarak adlandınlır, Akut karaciğer yetmezliğinin histolojik karşılığı masif hepatik nekrozdur: Bu nadir görülen ve hayatı tehlikeye sokan durum sıklıkla karaciğer transplantasyonunu gerektirir. İlaç nedenli akut karaciğer yetmezliğinden bu bölümde daha ileride bahsedilmektedir.

2. Kronik karaciğer hastalığı. Karaciğer yetmezliğine yol açan en sık hastalıktır ve siroz ile sonuçlanan kronik karaciğer hasan gözlenir. Sirozun nedenlerinden daha ileride sözedilmektedir.

3. Belirgin nekre: olmadan meydana gelen hepatik fonksiyon bozukluğu. Hepatositler canlı kalnuş olmalarına rağmen, normal metabolik fonksiyonlanm yerine getiremezler. Bu durum hamileliğin akut yağlı karaciğer hastalığında başlangıcından sonra birkaç gün içinde akut karaciğer yetmezliği ile sonuçlanır), tetrasiklin toksisitesinde ve çok nadir olan Reye Sendromu‘nda (çocuklarda görülen, aspirin alımı ve viral enfeksiyon ile ilişkili, yağlı karaciğer hastalığı ve ensefalopatiye yol açan, oldukça nadir olarak ortaya çıkan bu sendromdan ileride bahsedilmektedir) görülür.

Klinik Özellikler

Nedeni ne olursa olsun, karaciğer yetmezliğinin klinik bulguları aynıdır. Sarılık hemen her zaman vardır. Karaciğerde albümin sentezinin ve sekresyonunun bozulması hipoalbuminemiye yol açar. Bu periferik ödem ile sonuçlanır. Hiperamonemi hepatik üre siklusu fonksiyonunun bozulması nedeniyle meydana gelir. Uzun vadede ise, bozulmuş olan östrojen metabolizması ve bunun sonucu olan hiperöstrojenemi, pallar erimemin (lokal vazodilatasyon) ve ciltteki spider anjiomların birer nedenidir. Anjiyom santral, pulsatil, dilate bir arteriol ve ortadan çevreye doğru ışınsal olarak yayılan ince damarlardan oluşur. Erkeklerde hiperöstrojenemi hipogonadism ve jinekomastiye yol açar. Akut karaciğer yetmezliği sanIık ya da ensefalopati ile prezante olabilir, fakat fizik muayenede kronik karaciğer yetmezliği bulgularına (örn: jinejomasti, spider anjiomlar) kesinlikle rastlanmaz.

Karaciğer yetmezliği bazı nedenlerden dolayı ölümcül olabilir. Toksik metaboliklerin birikiminin oldukça geniş sonuçları olabilir. Karaciğer fonksiyondan ileri derecede bozulduğunda hasta multipl organ yetmezliklerine meyilli olur. Örneğin, pnörnoni nedeniyle meydana gelen solunum yetmezliği ve sepsis, böbrek yetmezliği ile birleştiğinde karaciğer yetmezlikli hastanın hayatını tehlikeye sokar. Karaciğerde üretilen kan pıhtılaşma faktörleri II, III, IX ve X'un bozulmuş sentezi nedeniyle koagulopati gelişir. Bunun sonucu olan kanaryaya eğilim, masif gastrointestinal kanama ya da başka bölgelerde peteşiyal kanaryalara yol açabilir. Kanın barsaktan emilimi, karaciğer üzerindeki metabolik yükü artırır ve karaciğer yetmezliğinin daha ağırlaşmasına neden olur.

Tam gelişmiş bir karaciğer yetmezliğinin genel görünümü oldukça ağırdır: Birkaç hafta ya da ay içersinde yaklaşık %80 oranla ölümle sonuçlanan hızlı bir kötüye gidiş söz konusudur. Akut karaciğer yetmezlikli hastaların yaklaşık %40'ı kendiliğinden iyileşir. Diğerleri transplantasyon yapılmadığı takdirde kaybedilirler (%30) ya da karaciğer transplantasyonu hastayı kurtarır. Karaciğer yetmezliğinin en ağır devrelerinde ortaya çıkan iki komplikasyondan özellikle söz etmek gerekir. Hepatik ensefalopati ve hepatorenal sendrom.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp