Kanamalı Hemoroid Tedavisi

Kanamalı Hemoroid Tedavisi :

Basur olarak da bilinen hemoroid hastalığı, sıkça görülen ve ihmal edildiğinden dolayı zamanla şiddetli ağrılara neden olan bir anüs ve rektum hastalığıdır.

Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid hastalığı, anüs ve rektum hastalıklarından en sık görülen ve genelde ihmal edildiğinden dolayı zamanla ilerleyip şiddetli ağrılara neden olan bir hastalıktır.

Hemoroid, anüs içindeki hemoroidal toplardamarların zaman içinde anormal genişleyip kırmızı ve mor torbalar (memeler) şeklinde dışarı sarkması, bazen aşınıp delinerek dışkılanması sırasında sık sık, parlak kırmızı kanamalar yapması; bazen memelerin aniden pıhtı ile dolu şiddetli arı, ödem, iltihaplanma, yaralanma ve arı yapmasıdır.

Hemoroidler anal kanalda yerleşmiş, anal kanalın içini örten tabakanın altındaki damarsal oluşumlardır. İki hemoroid tipi vardır.

Dış hemoroid nedir?

Anal kanalın dışındaki deri altındaki görülen şişmiş toplardamarlardır. Genellikle deri ile aynı renkte küçük bir şişlik şeklinde görülürler. Damar tıkanıp, dolaşım bozulunca daha fazla şişip şikâyetlere neden olurlar.

İç hemoroid nedir?

Son bağırsağın anal halkaya yakın kısmında gelişen şiş ve dolaşımı bozulmuş damarsal oluşumlardır. İç hemoroidiler şiştiği zaman anüsten dışarıya çıkabilirler.

Hemoroidin belirtileri

En sık görülen belirti, tuvalet kâğıdında kırmızı parlak renkli veya tuvalette kan damlası görmektir. Tıkanmış hemoroidlerde pıhtı bulunur ve ağrılıdır.

Hemoroidin 3 belirtisi vardır:

- Yanma,

- Anüste rahatsızlık,

- Kaşıntı.


Hemoroidler nasıl gelişir?

Birinci sebep kabızlıktır. Barsak içi enfeksiyonları, içki, tahriş edici aşırı acılı gıda tüketimi, yetersiz hijyen, anüs içi hemoroidal damar duvar yapısının doğuştan zayıf olması veya sonradan zayıflayıp torbalanması, tuvalette uzun süre oturmak ve aşırı ıkınmak, gün boyu oturmak veya ayakta kalmak, aşırı yorgunluk, hamilelik, şişmanlık, kronik öksürük genel oluşma sebepleri arasında sayılabilir.

Hemoroidlerin teşhisi

Anüsten kan geldiğini söyleyen tüm hastalarda anüs muayene edilmeli, parmakla muayene edilmeli, daha sonra anal kanala ve rektuma ışıklı bir cihaz sokularak (Rijid Anoskopi-Rektoskopi) anal kanal içi ve rektum gözlenmelidir.

Rektumdan kan gelen hastaların büyük çoğunluğu utanma nedeniyle ilgili hekime başvurmamakta çeşitli tedavi yöntemleri ile geçiştirmeğe çalışmaktadır. Bunlardan bazıları doktora başvursalar bile doktorun da ihmali sonucu anal muayene ve/veya Rektoskopi yapılmamakta, hemoroid zannedilen bu hastaların bazılarında Rektum kanserleri kanama nedeni olmaktadır. Anoskopi/Rektoskopi yapılmasının ana nedeni budur.

Hemoroid hastalığının riskleri

Kanama, basurun en sık görülen komplikasyonudur. Hastaların bir bölümünde ilk belirti olarak ortaya çıkar ve hekime başvurmalarına neden olur. Basurun kanama dışında birçok başka komplikasyonu da vardır. Bunların en önemlisi çok kolay iltihaplanmalarıdır. Genişlemiş toplardamarlarda iltihap (flebit) oluşumu çok yaygındır, iltihaplanan basur memeleri gerginleşir, şişer, genişler, çok ağrı verir ve yalancı bir dışkılama duygusu uyandırır. Dışkılamayla ağrı daha da artar, ayrıca ateş yükselebilir.

Sık sık basurla birlikte görülen bir sorun da makatta çatlakların oluşmasıdır, iç basurların iki önemli komplikasyonundan biri mukoza sarkması (fırlaması), öbürü mukoza boğulmasıdır. İç basur aşağı doğru sarkarak anüsten çıkma eğilimi gösterir. Böylece düz bağırsak (rektum) mukozası sarkar. Basurların boğulması ise iltihaplar nedeniyle zedelenen kasın aşırı kasılarak sarkmış basur memelerini sıkıca sarmasının sonucudur.

Boğulan basur memeleri sertleşir, morarır, şiddetle ağrır; şişme ve kasılma sürerse yerlerinden koparak kanamayla düşer ve yerlerinde yaralar (ülserler) oluşur.

Basurda önemli bir sorun da pıhtılaşmadır (tromboz). Memelerin içindeki kanın pıhtılaşmasının ardından burada nedbe dokusu oluşur. Nedbeleşme kendiliğinden bir iyileşme biçimidir, ama her zaman iyi sonuçlanmaz.

Hemoroidlerin tedavisi farklı şekillerde yapılabilir.

Hemoroidlerin tıbbi tedavisi

Kabızlıktan korunmalıdır.(Kabızlık konusuna bakınız)Dışkılama sırasında ıkınmaktan kaçınmak gerekir. Alkol, acı biber, baharatlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Uzun süre hareketsiz oturarak ya da ayakta kalmamalıdır. Düzenli egzersiz yapmalıdır. Birçok fitil, merhem, krem mevcuttur. Bunlar şişmiş damar ve çevresinin şişliğini azaltmağa yardımcı olurlar. Özellikle dışkılamadan sonra günde bir kaç defa ılık oturma banyoları (şiddetli kanama sırası hariç ) yararlıdır.

Diğer tedavi yöntemleri

Aşırı kanama olduğu zaman ve çok ağrı varsa, tıbbi tedaviye rağmen rahatlamıyorsa şu yöntemlere başvurulur:

Skleroterapi

Hemoroidal damarların ve dokunun büzüşmesine neden olacak bazı kimyasal maddeleri şiş olan hemoroid pakesine iğne ile enjekte etme yöntemidir. Genellikle 1.-2. derecede kanamalı hemoroidlerin tedavisinde kullanılır. Band LigasyonHemoroid pakelerin lastik band ile bağlanması sonucunda bir müddet sonra boğulan parça düşer ve yeri büzüşerek alttaki damarsal yapıların şişmesi önlenmiş olur. 2. - 3. derecede iç hemoroidlerde uygulanır.

Cerrahi tedavi:

Hemoroidlerin ameliyatla çıkarılması işlemidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp