Kalınbağırsak Divertikülü Gelişimi

Kalınbağırsak Divertikülü Gelişimi : Hastalığın gelişimi sırasında değişik komplikasyonlar görülebilir:

• Delinme ve karın zarı iltihabı - Kalınbağırsaktaki ilişkili olduğu bölümden ayrılan divertikül kendi başına irinle dolmaya devam eder. Kalınbağırsak çevresinde mikrobik bir yayılma gelişir ve yalancı tümoral görünümü olayın kanserle karıştırılmasına, neden olur. Karın zan iltihabı kamın bir bölgesinde sınırlı kalabilir (sınırlı delinme) ya da irinle dolu divertikül karın boşluğuna açılarak (serbest delinme) bütün kann zanna yayılabilir (peritonit). Bu evrede kannda kütle ele gelir; leğen (pelvis) muayenesiyle de fark edilir. Baryumun kann zanna olası geçiş tehlikesi nedeniyle, kalınbağırsağa suda eriyen kontrast maddeler verilmesi önerilir.

• Tıkanma - Kalınbağırsak iltihabına bağlı bir darlık nedeniyle mekanik tıkanma ya da kann zan iltihabı durumunda görülen işlevsel tıkanma olmak üzere iki biçimde ortaya çıkar.

• Fistül (akarca) - Seyrek olarak ortaya çıkar ve uygun bir tedaviyle önlenebilir. İrinle dolan divertikülün bir kenardan patlayarak akması sonucunda oluşur. Fistüller çevredeki organlara ve özellikle çok yakın olan idrar kesesine akar. Bu durumda idrarla birlikte gaz ve dışkı çıkanlır. Öbür fistül yollan deriye, hazneye, incebağırsağa ve körba- ğırsağa doğru gider. Röntgen ile yapılan inceleme fistül yollannın görülmesini sağlar. Kalınbağırsak ve idrar kesesi fıstülleri çeşitli idrar kesesi enfeksiyonlarına yol açar.

• Kanamalar - Divertiküllerin damar bakımından zengin yapılan nedeniyle kanamalar oldukça sık ortaya çıkar. Kanama öncesinde genellikle bir kuluçka dönemi vardır. Çoğunlukla ani olarak koyu kırmızı kan çıkanını görülür.

Bu kan kaybı düzenli rektal muayeneyle belirlenebilir. Endoskopiyle (iç- görgüleme) saptanabilen tümoral nedenler saf dışı bırakıldıktan sonra tanı kesinleşir. Bu kanamalann yaklaşık yüzde 75'i kendiliğinden durur, yüzde 25 olguda ise kanama yeniden ortaya çıkar. Kanama durmazsa iki tür tedavi olanağı vardır. Bunlar, bağırsak dama- nna vazo-pressin şmnga edilmesi ve cerrahi girişimdir. Birinci yöntem uygulandığında genellikle yineleme görülür. Kanamanın ilk 24 saatte iki litreden fazla kan nakli gerektirmesi durumunda ise hemen cerrahi girişime başvurulmalıdır. Kolonoskopi kanamaya bağlı teknik nedenler yüzünden genellikle başarısız olur; lavmanla bağırsak temizliği sağlandıktan sonra denenmelidir. Kanama yerinin saptanması cerrahi girişime yol gösterir. Kolonoskopinin olanaksız olduğu durumlarda, kanın çıkış noktasının belirlenebilmesi için üst ve alt bağırsak atardamarı röntgeninin çekilmesi gerekir. Yukarıda belirtilen incelemeler sonucunda da kanama alanları tam belir- lenemeyebilir ve yinelemeleri önlemeye yönelik cerrahi bir girişime uygun yolu bulmak olanaklı olmayabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp