Kaburga Kırıklarında Görülebilen Komplikasyonlar

Kaburga Kırıklarında Görülebilen Komplikasyonlar : 1- II. kosta kırıklan nadir görülür, nörovasküler yaralanmalara neden olabilirler.Stemum kınğı miyokardial kontüzyona sebep olabilir. Alt kosta kınkları splenik rüptür (%20) ve karaciğer laserasyonu ( % 10) na neden olabilir.

2- Flail-chest ( yelken göğüs ) : Üç veya daha fazla kaburganın birden fazla yerden kınlması sonucu toraks duvarı stabilitesinin bozulması halidir.Paradoks solunum hipoventilasyona neden olur.lnspiryum esnasında intratorasik negatif basınç artarak stabilitesi bozulan segmentin içe ve ekspiryumda intratorasik basınç azalacağı içinde ayni segment dışa doğru hareket edecektir. Bu durum hastanın tidal volümünü önemli derecede azaltır ve solunum işini artırır.

Ayrıca tnspiryumda mediastinal deviasyon gözlenir. Böylece CÖ2 retansiyonu gözlenir. Flail-chestde tedavi internal veya eksternal fiksasyon yöntemleri ile yapılır. Ekstemal fiksasyon stabilitesi bozulmuş segmentin tel veya çamaşır klempi ile askıya alınması ve toraks duvarının içeri çökmesinin önlenmesi esasına dayanır. Bazı vakalarda yararlı olmasına rağmen toraks duvarının ne dereceye kadar stabilize edilebileceği tartışmalıdır. Intemal fiksasyon yaralının entübe edilmesi ve bir volüm respiratörüne bağlanması ile olur.Böyleceventilasyonla toraks duvan stabil şekle getirilir ve normal fizyolojik ortanı temin edilmiş olur.Mekanik ventilasyona ne kadar süre devam edileceği alman kan gazlarına göre ayarlanır. Göğüs duvarının yeterince stabilleşmesi 5-10 günü bulur.

Yaşlılarda bu süre uzayabilir.Mekanik ventilasyon süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı ve hasta takibi için hiçbir zaman ilk alternatif olmamalıdır.Hastanın toraks duvarının ortopedik anlamda stabilleştirilmeye çalışılması mekanik ventilasyon için bir endikasyon değildir.Mekanik ventilasyon için en önemli endikasyon solunum yetmezliğinin gelişmesidir.Üç- dört günü geçen entübe hastalara trakeotomi açılmalıdır. Bu sayede larinks travması önlenmiş olur.Ventilasyon süresinin uzun tutulması durumunda en sık görülen ve mortaliteyi olumsuz etkileyen komplikasyonlar pnömotoraks, trakea striktürü ve pıılmoner sepsistir. Nadiren üst üste binen kosta veya sternum kırıklarında cerrahi fiksasyon gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp