Java Eriği

Java Eriği (Syzygium cumini)

Türü: Mimozagiller (Myrtaceae)

İngilizce ismi: Siyah yemiş (Black berry)

Ticari ismi: Jambul stone

Dış görünüşü: Büyük, yaprak dökmeyen bir ağaçtır.Yaprakları karşılıklı, 8-20 cm. uzunluğunda, derimsi dokuludur.Meyvesi 1.5-4 cm. uzunluğunda, olgunlaştığında menekşe siyahı ve tek çekirdeklidir. Meyveleri tuzla çiğ olarak yenir ve dilde bıraktığı eflatun renk saatlerce geçmez.

Yöresi: Hindistan düzlüklerinde yetişir.

Kullanılan yerleri:Meyveleri, yaprakları, çekirdekleri ve kabuğu.

Özelikleri: Büzücü, midevi, idrar söktürücü, şekere ve ishale karşı etkilidir.

Bileşeni: Fenoller, terpenler, glikozitler.

Tıbbı Faydaları

(a) Şeker hastalığında

1. Şeker için çekirdekleri faydalıdır. Meyve özsuyu da bu özeliğe sahiptir ancak, çekirdeklerinden yapılan karışımların etkisi daha belirgindir.

2. Çekirdeklerinin sulu çözeltisinin tek dozu, kan şekerinde belirgin düşüş gösterir.

3. Eriğin sirkesi de şeker kontrolünde faydalıdır. Yemeklerle düzenli kullanımı tavsiye edilir.

4. 10 gr. kuru kudret narı meyvesi, 10 gr. kino kabuğu ve10 gr. Java eriği çekirdeğini karıştırın.Yeterince öğüttükten sonra bu tozun 2 ila 3 gr'ının sulu çözeltisini alın ve şeker hastalığını kendinizden uzak tutun.

(b) Diğer

Kabuğu büzücüdür ve boğaz ağrısı, hazımsızlık, iştah kaybı, vajinal akıntı, bronşit, astım, ülser ve dizanteride kullanılır; kanı temizlemek için ve hassas diş eti için de verilir. ishalde kabuğunun taze özsuyu, keçi sütüyle birlikte verilir. Olgun meyvesi de ishale iyi gelir.

Doz:

Özsuyu 50-100 ml.

Kabuk Tozu 0.5-1.0 gr.

Çekirdeği 1.0-3.0 gr.

Diğer Faydalı Bitkiler

Yalancı tesbih ağaçı:(azadirachta indica) özünün de,kan şekerini belirgin ölçüde düşürme özellği vardır.

Cimnema:(gymnma sylvertre) yaprakları, insülin salgılanmasını hızlandırır ve kan şekerini düşürme özeliği vardır.

Tenospor (Tenospora cordifolia) glikozun kullanılmasını ve karaciğerden serbest bırakılmasını sağlar.

(Casearia esculenta) g1ikozun vücut tarafından kullanılmasını arttır.

Banyan; Hint İnciri Ağacı (ficus bengalensis)ağacının özsuyu, şeker hastalığını kontrol altına almada etkilidir ve pankreas hücrelerinin kapasitesini arttırır.

Kırmızı sukabağı sarmaşığı(coccinia indica) kan şekerini azaltır.

Vida ağacı (Helicterus bora) kök kabuklarının kaynatma suyu veya özsuyu; diyabette şeker miktarını azaltmak için verilir.

Sadabahar (Catharantus roseus) da kan şekerini düşürme özeliğine sahiptir. Günde 3 kez 5 yaprak şekeri kontrol altında tutar.

yabani hint kabağı (lawsonia inermis)da şeker seviyesini düşürdüğü için diyabette faydalıdır.

Kına yaprağı (Lawsonia inermis) tohumu çözeltisinin, diyabet için bir ilaç olduğu ispatlanmıştır.

Yılan kabağı (Trichosanthus dioca), Gryampos (grmamposes tatragloba), Kurşun otu (Plumagozeylanica), Akgünlük (Boswelliaserrata) ve Sahte mira (Commiphora mukul) bir süre devam. edildiğinde kolesterolü düşüren, (diyabet yüksek lipit, doku sertleşmesi ve miyokardiyal bozukluklar vb. gibi durumlara neden olabildiği için) diyabete dolaylı olarak yardımcı olan bitkilerdir.

Orta yaşta başlayan diyabet, genelde daha ılımlı bir hastalıktır.ilk işaretleri belirdiğinde genelde hasta aşırı kiloludur. Aşırı yemek yemek obezite, diyabet, yüksek lipit , doku sertleşmesi, koroner kalp hastalığı ve diğer hastalıkları getirir. Diyabet tedavi edilemez ancak, denetlenebilir bir hastalıktır ve genelde hayatı, ileri yaşlarda etkiler. Temel nedeni etkin insülinin sınırlı olmasıdır. Daha az yiyerek sağlıklı kalınabilir çünkü, kişinin ürettiği insülinin baş edebileceği kadar yemek yenmiş olacaktır.

Diyabet sadece iyimser bir hayat görüşü benimsenirse ve iyi bir beslenme ve egzersiz uygulanırsa kontrol edilebilir.

Oldukça yerinde söylendiği gibi, "insanlar size diyabetin kontrol edilemediğinden bahsettikleri zaman onlardan çıkıp yürüyüş yapmalarını isteyin". Egzersizin yürümek gibi en basit şekli bile, diyabeti kontrol etmeye yardımcı olur. Egzersiz,metabolizmayı iyileştirir bu da glikozun daha iyi kontrol edilmesine yol açar. Kilo vermeye ve diyabette genelde yüksek olan tansiyonu düşürmeye de yardımcı olur. Daha da önemlisi egzersiz, alınan insülin dozu ve diğer ilaçların azalmasına neden olabilir. Düzenli egzersizin yanı sıra beslenmenize de dikkat etmelisiniz. Şeker yerine aspartik (kuşkonmaz gibi birçok bitkide ve proteinlerde bulunan kristalize amino asit) esaslı tatlandırıcıları kullanmayı unutmayı. Öyleyse, kısa mesafeler için taksiye binmek yerine yürüyün. Diyabetten uzaklaşıyor olabilirsiniz.

İlaçlar

Ayurvedik - Madhumeha

Unani - Dolabı

Bitkisel - Günde 3 kez, yarım fincan suya 5-10 uranyum damlası.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp