İskelet Sistemi

İskelet Sistemi

Vücudumuzu ayakta tutan kemiklerdir. Kemiklerin birbirine bağlanması ile "iskelet" dediğimiz çatı meydana gelir. Kemiklerin bağlantı yerlerine "eklem" adı verilir. Eklemler bulunduğu yere veya ihtiyaca göre sabit yahut hareketlidirler. Kafatasımızın eklemleri sabit iken, kol ve bacaklarımızın eklemleri hareketlidir. İskeletin en önemli kısmı olan kafatasımız, sekiz adet yassı kemiğin testere dişi gibi birbirine eklenmesi ile meydana gelmiş olup beynimizi dış etkilere karşı korumaktadır. Yüzümüzü meydana getiren alt kısım, on dört kemikten ibarettir. Bunlar içinde yalnız alt çene kemiği hareketlidir. Gövdemizi dik tutmaya yarayan bel kemiğine "omurun" diyoruz. Enseden kuyruk sokumuna kadar uzanan halka biçiminde, üst üste geçmiş otuz üç kemikten meydana gelmiştir. Omurga halkaları, oynar kemiklerden yapılmış olup vücudumuzun öne, arkaya, sağa ve sola hareket etmesini sağlar. Halkaların ortasındaki boşlukta "omurilik" dediğimiz çok önemli bir madde vardır. Sinir sistemi bahsinde omuriliğin ne işe yaradığı ayrıca anlatılacaktır.

Göğüs kemikleri, göğüs boşluğunu meydana getirecek şekilde kafes gibi örülmüş, ince ve uzun kemiklerdir. Bunlardan, iç organlarımızı korumak üzere görev yapanlarına "kaburga kemikleri" adını veriyoruz. Kaburga kemikleri arkadan omurgaya önden de göğüs kemiğine bağlanmış on ikişerden yirmi dört tanedir. Kol kemikleri, yukarıdan köprücük. kürek ve göğüs kemiğine bağlanmış irili ufaklı otuz ikişerden altmış dört adet kemiktir. Parmak kemiklerine bu sayıya dahildir.

Bacak kemikleri, kalça kemiği vasıtasıyla omurgaya bağlanmışlardır. Ayak parmakları dahil otuz birerden altmış iki kemikten ibarettir.

Bunlara altı adet kulak kemiği, bir dil kemiği ve bir de göğüs kemiğini ilave ettiğimiz zaman iskeleti meydana getiren kemiklerin toplamı iki yüz on üç'ü bulacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp