Isırığın Özellikleri

Isırığın Özellikleri : Yılanların dişleri çengel gibi geriye doğ­ru kıvrıktır. Bunların yapılan, irilikleri, biçimleri ve ağızdaki dizilişi zehirli ve zehirsiz yılanlarda farklıdır. Zehirsiz yı­lanların ağzındaki dişler aym uzunlukta olabildiği gibi, önden arkaya ya da arka­dan öne doğru giderek küçülen biçimde dizilmiş olabilir. Dişler birçok yılanda yalnızca çenelerde değil damakta da bu­lunur. Zehirsiz yılanın ısınğı ısırganotu- nun bıraktığı izlere benzetilebilir.

Diş iz­lerinin bulunduğu bölgede hafif bir du­yarlılık ve kaşmtıya yol açan şişlik geli­şir. Ama gerekli yara temizliği ve teta­nos aşısı yapılması dışında bir önleme gerek kalmadan bu belirtiler kaybolur.Engereklere özgü ısırık biçimine da­ha sonraki bölümde yer verilecektir. Kobra ve mercan yılanı gibi Türkiye'de bulunmayan bir grup zehirli yılanın ze­hir dişleri engereklerdeki gibi öndedir. Ama bu dişlerin ağız kapandığında bağ­lı oldukları üstçene kemiğiyle birlikte geriye doğru yatma özelliği yoktur. Bu nedenle uzunlukları genellikle yarım santimetreyi geçmez. Kaim bir giysiyi delip deriye ulaşmaları oldukça zordur. Ama dişlerini geçirdikten sonra çiğne­me hareketi de yaparak ek bir yaralan­ma oluşturabilirler.

Engerek, çıngıraklı yılan ve akrabaları ise çenelerini uzun süre kapalı tutamaz. Kurbanlarını ısırıp bırakır, bu sırada zehirlerini akıtırlar.Kedigöz yılan gibi zehir dişleri arka­da olanlar ise fazla tehlikeli sayılmaz. Çünkü bu yılanlar ısırsa bile arkada bu­lunan zehir dişlerini deriye batırma ola­sılıkları düşüktür. Bunlar avlarını sok­mak için ağızlarına alıp geriye doğru çekmek zorundadır. Ama bazı Afrika türleri ağızlarım iyice açıp ısırınca zehir dişlerini insan derisine batırabilmekte ve ölüme yol açabilmektedir.Yılan sokmasında unutulmaması ge­reken bir nokta da yılanın zehir akıtma mekanizmasını bütünüyle denetleyebil­diğidir. Çok kızmış ya da korkmuş birBoynuzlu engerek Türkiye'nin de birçokyöresinde, özellikle kıraç, taşlık ve çalılıkyerlerde bulunan zehirli bir yılan türüdür.yılan bütün zehir kesesini soktuğu yere boşaltabilir. Bazen de yalnızca zehir diş­lerini batırmakla yetinerek zehrini akıt­maz. Sokma sonucu zehirlenme belirti­lerinin her üç olgudan birinde görülme­diği sanılmaktadır. Sonuç olarak zehirli olduğu bilinen yılanlarca ışınlan kişile­rin önemli bir bölümü hiç zehir almamış ya da çok az zehir almış olmasma karşın gereksiz yere tedavi görmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp