İnsülin Pompası Nasıl Kullanılır?

İnsülin Pompası Nasıl Kullanılır? :

İnsülin Pompası ve Kullanımı

İnsülin pompası kullanmaya karar vermem gerçekten zor olmuştu. Doktorlarım Oğuzhan Deyneli ve Nevin Özyurt pompayı takmam için ellerinden gelenleri yapmışlardı.

Oğuzhan Bey ve Nevin Hanım‘da insülin pompası kullanıyorlar. Nevin Hanım‘ın da bayan olması benim karar vermemde gerçekten etkili olmuştu.

İnsülin pompası cep telefonu gibi bir alet. Pantolon kemerime, sütyen arama rahatlıkla takabiliyorum. Genelde sütyen arasını tercih ediyorum.

Pompa, cep telefonu gibi bir aletten, insülini çekebileceğiniz ve pompanıza uygun bir küçük enjektörden (kartuş iğne), pompa ile vücudunuz ile bağlantı kurabileceğiniz bir setten ve seti vücudunuza sabitlemenize yarayan zımbaya benzer mekanik bir sabitleyici ibarettir.

İnsülin pompasında kısa etkili Humalog insülin kullanılır. Humalog yardımıyla hem bazal hem de yemek yememizden dolayı yükselen kan şekerimiz düzenlenir. İnsülini flakondan pompanın enjektörüne yavaşça, içinde kabarcık olmadan çekiyorum. Enjektörün iğnesini ve diğer aparatlarını atıp insülin doldurduğum rezervuarı, Quick-set = bağlantı seti yardımıyla pompaya yerleştiriyorum. Bağlantı setinin ucunda yapışkanlı ve iğneli bir kısım var. Quick-serter = zımbaya benzeyen aletle yapışkanlı bu kısmı ister göbek kenarıma, ister kalçama zımbalıyorum.

Yapışkanlı kısmın ortasında metalik iğne, metalik iğnenin etrafını saran bir silikon iğne var. Zımbala işleminden sonra metalik iğneyi çıkarıyorsunuz ve böylece metalik iğnenin etrafındaki silikon iğne vücudunuza girmiş oluyor.

Böylece insülin pompası ve vücudunuz arasındaki köprüyü kurmuş oluyorum. Sonrasında pompamdaki gerekli ayarlamaları yapıp işlemi sonlandırıyorum.
Setleri maximum 4 gün kullanabiliyorsunuz. 4 gün sonunda yine aynı yolu izleyerek set değişimi yapıyorsunuz.
Unutmadan söyleyeyim; insülin pompasından uzak kalabileceğiniz maximum zaman 1 saat. Denize, havuza, banyoya filan girdiğimde yapışkanlı kısmın ucundaki klips sayesinde pompa bağlantılarını vücudumdan ayırıyorum.

Bu arada yapışkanlı kısmı kalbimizin EKG’si çekilirken göğsümüze yapıştırılan yapışkanlara benzetebilirim.

173) Ameliyat öncesi ve sonrası, hamilelik, uzun süre yatakta kalmak zorunda olan hastalar, öğün saatlerini düzenli ayarlayamayan ve doktorun uygun gördüğü her diyabetli pompa kullanabilir.
 
174) Pompa kullananlarda çok daha kısa süre içersinde HbAlC oranları düzene girer.
 
175) Pompa kullanırken rahatlıkla (çıkabilir özel düzeneği sayesinde) denize girebilir ve banyo yapabilirsiniz. İnsülin pompası, iğne çıkmadan kateterin- den ayrılabilir.
 
176) Pompayı belinizdeki kemerde, bayanlar sutyenlerinde ve cebinizde taşıyabilirsiniz.
 
177) Pompanın büyüklüğü cep telefonu büyüklüğünde olup, hızlı etkili insülini barındıran bir bölümü vardır. Vücudumuzda iğne değil ince plastik bir kanülle bağlantılıdır. Vücuda sürekli, aynen pankreas salımmına benzer şekilde, insülin salımmını otomatik olarak sağlar, insülin pompası kullanırken yediğiniz her yemek ya da aldığınız gıda maddesi için insülin enjeksiyonu yapmadan uzaktan kumanda ile pompa ek insülin (bolus) verebilir. Bu işlemi her gıda alışta kolayla yapabilirsiniz.
 
178) Pompa kullananlar, gerekli durumlarda kullanmak üzere kalem insülinlere de sahip olmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp