İnmemiş Testis Nedir

İnmemiş Testis Nedir :

Tıbdaki gelişmeler sadece annelerin değil, hekimlerin de kafasını karıştırıyor; inmemiş testis

Farklı branştaki bilgilerin hızla değişmesinden dolayı, sadece annelerin değil, hekimlerin de kafasının karışabiliyor. Bunun en tipik örneği olarak inmemiş testis problemini söyleyebiliriz.

“80¨li yıllarda 5 yaşından önce tedavi edilmezdi. 90¨ lı yıllarda yapılan araştırmalar, 5 yaşın çok geç olduğunu gösterdi. Bu yıllarda 2 yaşın altında tedavi tamamlamaya başlandı. 2007 yılında European Association of Urology tarafından yayınlanan rehber kitapta ise, tedavinin 6 aylık iken başlanması ve 1 yaş civarında tamamlanması gerektiğini ifade etti. Artık bebeklerimizi, üreme sağlığı açısından, eğer inmemiş testisleri varsa, 6 ay ila 1 yaş arası tedavi etmemiz gerekiyor.”

Farklı hekimlerin verdikleri bilgilerden dolayı kafaları karışan annelere ise unu demek istiyorum. “Ben de bronşit tedavi edebilirim. Ancak bu tedavi hiçbir zaman bir çocuk hekiminin tedavisine benzemez. Aynı konforda ve etkinlikte olamaz. Eğer konunun uzmanı doğru şekilde bulunur ise, zarar görmeden tedaviye ulaşma şansı yükselir.”

İnmemiş testis çocuk cerrahisinin ilgi alanına girer. Yıllardır çocuk cerrahisi uzmanları olarak başarı ile tedavi edilmektedir.

“Doğru tedavi için, önce doğru teşhis” paralosı ile çalışmak gerekir

İnmemiş testis nedir?

Erkek bebekler doğmadan önce her iki testis bebeğin karın boşluğundadır. Bebek anne karnında gelişimine devam ederken testisler de torbaya inmeye başlarlar. Karın içi boşluğundan sonra kasık bölgesini geçerek doğuma yakın torbaya yerleşirler. Nadiren bu torbaya iniş doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde de devam eder. Yeni doğan bir erkek çocuk doğduğunda testisler şayet torbada değilse, bu duruma gerçek inmemiş testis adı verilir. Çoğu zaman tek tarafta, bazen de çift tarafta birden olur. Gerçek inmemiş testiste önemli özellik, bir ya da iki testisin hiçbir zaman torbada olmamasıdır.

Utangaç testis durumunda testisler zaman zaman torbada görülürler. Ancak özellikle soğuğun etkisiyle veya çocuğun alt taraflarının ellenmesi gibi durumlarda yukarıya, kasıklara doğru kaçarak ortadan kaybolurlar. Tıp dilinde “ retraktil testis “ denilen utangaç testisler sıcak ortamlarda, örneğin çocuğun ateşinin çıktığı durumlarda veya banyo küvetinde sıcak suyun içinde otururlarken veya çocuk uyurken bakıldıklarında çoğunlukla torbada görülürler. Utangaç testis bir hastalık sayılmaz, çocuğun ilerideki hayatında bir soruna yol açmaz. Herhangi bir tedavi ( ilaç veya ameliyat ) gerektirmez. Ancak 6 aylık aralarla çocuk cerrahisi uzmanı tarafından kontrolü gerekir. Gerçek inmemiş testisten tamamen farklı masum bir olaydır.

Sonuçta utangaç testis takip edilmeli, inmemiş testis gibi ameliyat edilmemelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp