İnmemiş Testis Tedavisi

İnmemiş Testis Tedavisi :

İnmemiş testis hastalığının oluşumunda genetik ve hormonal bozukluklar, testise inişi sırasında kılavuzluk eden “gubernakulum” denilen anatomik yapı ile ilgili bozukluklar gibi birçok faktör etkili olabiliyor. Ancak bu hastalığa yatkınlık yaratan en önemli sebebin düşük doğum ağırlığı olduğu belirtiliyor.

İnmemiş testis hastalığının erken teşhisinin çok önemli olduğunu dile getiren Özel Universal Konya Ereğli Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Halil İbrahim Çam, ebeveynlerin bu konuda yapabilecekleri konusunda şu bilgileri verdi:

“Ebeveynler çocuklarını doğumdan sonra yakından incelemeli ve gözlemlemelidirler. Rutin kontrollerde gözden kaçabileceği için, tekrar tekrar banyo yaptırırken, bezini değiştirirken ve giydirirken torbaları kontrol ederek içinde testis olup olmadığını anlayabilirler. Eğer en ufak bir şüphe varsa derhal üroloji uzmanına başvurmaları gerekir. Çünkü bu hastalıkta zaman çok önemlidir.”

İnmemiş testis hastalığında ilaç ve cerrahi tedavi olmak üzere iki seçenek bulunuyor. Özel Universal Konya Ereğli Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Halil İbrahim Çam, hastalığın tedavi yöntemlerine ilişkin olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“İnmemiş testis hastalığında uygulanan ilaç tedavisi bir hormon tedavisidir. Ancak başarı oranı yüzde 20‘nin altında olduğu için sınırlı sayıda ve seçilmiş vakalarda kullanılır. Cerrahi tedavinin hem başarı oranı daha yüksektir, hem de ilave yararları vardır. Bu hastalıkla beraber kasık fıtığı görülme olasılığı yüksektir. Cerrahi tedavide testisler indirilirken eş zamanlı olarak kasık fıtığı tamiri de yapılabilmektedir. Eğer testis kasık kanalında muayene ile hissedilmiyor, görüntüleme yöntemleri ile tespit edilemiyorsa karın içinde araştırma yapmak gerekir. Testis normal yerine indirilemiyorsa değişik tekniklerle bir ya da iki aşamalı yöntemler uygulanabilir ya da testisin tamamen alınması gerekebilir. Çünkü inmemiş testislerde kanser gelişme riski normal testislere göre daha yüksektir. Testisin normal yerine indirilmesi bu riski ortadan kaldırmaz. Ancak torbadaki testis, kasıktaki testisten daha kolay muayene edileceği ve olası değişiklikler (ağrısız şişlikler) daha erken fark edilebileceği için, kanser gelişimi varsa erken tedaviye imkan vererek hayat kurtarıcı olur.”

Özel Universal Konya Ereğli Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Halil İbrahim Çam, hastaların ameliyatın ertesi sabahı taburcu edildiği ve 2- 3 hafta sonra tüm aktivitelerine dönebildiklerini sözlerine ekledi. Can, cerrahi müdahale için en uygun yaşlar konusunda da şu bilgileri verdi:

“Torbalar, testisler için en uygun ortamdır. Çünkü testisler, vücut sıcaklığından daha düşük bir sıcaklıkta normal çalışmasını gerçekleştirir. Torbalar ona bu ortamı sağlayacak en uygun yerlerdir. Eğer testis, torbaya inemez ise daha yüksek sıcaklıklara maruz kalır ve hasar görmeye başlar. Sperm üretme kapasitesi giderek azalır ve biter. Yapılan histopatolojik çalışmalar, inmemiş testiste sperm üretme kapasitesinin 2 yaş civarında tamamen kaybolduğunu göstermektedir. Bu nedenle cerrahi tedavi için en ideal yaş 6 ay ile 1 yaş arasıdır.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp