İnmede Ne Yapmak Gerekir?

İnmede Ne Yapmak Gerekir? : Olguların çoğunda hastanın yaşaması bir yeniden canlandırma merkezine kaldırılma hızına bağlıdır. Bu nedenle ilkyardımın işlevi, yaşama olasılığını artıracak birkaç işlemi yapmak ve özel­likle cankurtaran çağırmakla sınırlıdır. Bu arada hasta olabildiğince rahat etti­rilmelidir.Hastanın doğru yerleştirilmesi bü­yük önem taşır. Başı aşağıya doğru sar- kıtılmamalıdır, çünkü bu konumda atar­damar, toplardamar ve kafaiçi basıncıönemli ölçüde yükselir.

Hasta oturtul­mak yerine yatırılmalıdır, çünkü otur­ma konumunda tansiyon düşer ve bey­ne giden kanın daha da azalmasına yol açabilir. Son olarak da boyun toplarda­marlarının baskı görmemesi için boy­nun dönmesi ve eğilmesi önlenmelidir.Nedeni ne olursa olsun yüksek ateş (hipertermi) ilaçlarla ya da dışardan so­ğuk uygulanarak düşürülmelidir. Yük­sek ateş metabolizmayı hızlandırır, be­yin ödemini ve beyindeki hasar belirti­lerini şiddetlendirir; 41°C'nin üzerine çıkarsa kalıcı sinir sistemi lezyonuna yol açabilir.Vücut sıcaklığının normalin altına (genellikle 36°C'nin altı) düşmesi (hi- potermi) yüksek ateş kadar önemli so­runlar yaratmaz. Hatta bazı durumlarda beyin metabolizmasını azaltmak için hafif bir hipotermi yaratılması yoluna gidilebilir.Hastanın kravat, yaka, kemer gibi giysileri gevşetilerek solunumu olabil­diğince kolaylaştınlmalıdır.

Hasta sa­kin bir ortamda tutulmalı, gereksiz kişi­ler yanından uzaklaştınlmalıdır.Kusma sık görülür. Bu durumda kusmuğun solunum yollanna kaçma­ması için bütün önlemler alınmalıdır, çünkü çoğu olguda görülen kısmi bo­yun kasları felci kusmuğun solunum yollanna kaçmasını kolaylaştım. Has­tanın, yüzü yana dönük olarak bir kal­çası üzerine yatınlması uygundur.Kasılma nöbeti ortaya çıkarsa has­tanın yaralanmaması için gerekli ön­lemler alınır; dilini ısırmasını önlemek için ağzına yumuşak, ama dayanıklı bir şey koyulur. Ağır şok belirtileri varsa hastanın sıcakta kalması sağlanmalıdır. Bütün bu önlemler alındıktan sonra uy­gun tedavi ortamına ulaşmayı bekle­menin dışında yapılabilecek şey yok­tur.Hastanın uygun donanımlı bir mer­keze acilen kaldırılmasından sonraki sorun beyindeki hasarın nedenini sapta­maktır ve tanı koymak her zaman kolay değildir. Damar sertliği, emboli, kana­ma, damar duvarının zayıflayıp balon- laşarak (anevrizma) yırtılması gibi çe­şitli nedenlerden hangisine bağlı oldu­ğuna göre tedavi stratejisi önemli ölçü­de değişir. Hastanın yaşaması ancak doğru tanı ve tedaviyle sağlanabilir. Bu nedenle hasta en kısa zamanda uzman­laşmış merkezlere ulaştırılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp