felç belirtiler

Felç Belirtileri Nelerdir


Felç Belirtileri Nelerdir


Felç belirtileri Şiddetine, yerine, nedenine ve evrimine göre bir çok felç çeşidi vardır. Buna göre felç belirtileri detaylı bir şekilde makalemizde yer almaktadır.




FELÇ BELİRTİLERİ NELERDİR :

İstemli hareket yeteneğini belirli bir ölçüde ya da tamamen yitirilmesine felç denir. Felçler iki grupta toplanabilir. Merkez hareket nöronunun tüm beyin düzeyinde zedelenmesine bağlı olarak merkezi kökenli felç ve omuriliğin ön boynuz düzeyinde zedelenmesine sinir gövde ya da köklerindeki bozulmalara bağlı olarak çevresel kökenli felç denir.

Yarım(Kısmi Felç)

Bedenin sağ ya da sol yarısının kısmi veya tam felci (hemipleji de denir). "Yarım felç(Kısmi Felç)", çoğunlukla tümbeyin düzeyinde beyin kabuğundaki hareket uyarıcı sinir hücrelerinin hastalığına, bazen de piramit sinir yolu bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu yolun lifleri, bedenin karşı tarafının hareketliliğini sağlamak için, omurilik soğanı düzeyinde çaprazlaştığın- dan, bir taraftaki yarım felç, karşı taraftaki bir bozunu belirtir. Yarım felce yol açan bozunların çok değişik nedenleri olabilir. En sık görülen nedenler arasında, damar rahatsızlıkları (beyin ya da beyin iltihabı, beyin zarı iltihabı, apse, frengi) sayılabilir. Bazen de yarım felcin altında, bir ur ya da ilerleyici bir omurilik hastalığı (plaklı skleroz) yatabilir.

Yarım felç(Kısmi Felç), bir kanama ile birlikte aniden ortaya çıkabilir; ya da ilerleyici olarak, baş ağrısı, baş dönmesi veya karıncalanma gibi ön belirtiler gösterebilir. Yarım felç geliştikten sonra, koma, gevşek yarım felç, kasılmah yarım felç gibi birkaç dönemde seyreder. Koma sırasında hastanın bilinci yerinde değildir, kiriş refleksleri silinmiştir, hasta sidiğini ve dışkısını tutamaz. Gevşek yarım felç(Kısmi Felç) sırasında felçli gözlenir; konuşma bozukluklarına (afazi) sıklıkla raslanır. Daha sonra üst üyelerde bükülme, alt üyelerde gerilme biçiminde kas kasılmaları ile seyreden kasılmalı yarım felç dönem: yerleşir.

Yarım felcin seyri değişkendir. Olguların çoğunda, sinirsel bozukluklar önemli oranda gerilerler, ancak az ya da çok belirgin kalıcı izler sürer. Acil durum geçtikten ve olaya yol açan neden tedavi edildikten sonra, hareket ve konuşma bozukluklarına yönelik tedavi uygulanır. Sabırla uygulanan bu tedavi, çoğunlukla çok iyi sonuçlar verir.

Genel Felç:

Genel felç ya da beyin ve omurilik zarı iltihabı frengi kökenli beyin bozunlarına bağlı bir hastalıktır. Frenginin başlara başlamaz tedavi edilerek iyileştirilmesinde bu yana çok daha ender görülmektedir. Başlıca belirtisi ilerleyici bir zihin bulanıklığıdır. Başlangıcında çoğunlukla taşkınlık, çöküntü, depresyon gibi mizaç bozuklukları, daha sonraki evrede ise megolamani taşkınlıkları görülür. Parmaklarda ve dilde titremeler, konuşma ve yazma bozuklukları ortaya çıkar. Hastalığın evrimi penisilin verilerek yavaşlatılır. Ruhsal bozukluklarda ise çöküntü giderici ilaçlar ya da sinir ağrıların dinlendirici ilaçlar kullanılır.

Yalancı Soğanilik Felci

Yalancı soğanilik adı felci adı verilen ve beyinde küçük yumuşama odaklarının ortaya çıkmasına bağlı olan bu felç çeşidi beyin atardamarlarının sertleşmesi kökenlidir ve sinir dokusunun yaygın körelmesiyle birlikte gelişir. Daha çok yaşlılarda gözlenir. Bir dizi hareket ve ruhsal bozukluklarla kendinin belli eder. Felç terimiyle daha çok başka adlar altında hastalıklar da belirtilir. Bu hastalıklar titremeli felç yani Parkinson hastalığı ve omurilik kökenli felç yani çocuk felci (poliyomiyelit)‘dir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp