İnme Yani Felcin Nedenleri

İnme Yani Felcin Nedenleri : 22 ülkede inme tanısıyla hastaneye yatırılan 3000 kişi üzerinde yapılan araştırmada 3000 sağlam kişilerle karşılaştırmışlar ve şöyle bir sonuçla karşılaşmışlar. Sağlıklı bir kişide inme riski 1 olarak kabul edilirse, Yüksek tansiyon inme riskini 3 kat, kan yağlarındaki anormallikler 2 kat, alkol ise 1,5 kat artırıyor.

Kimler  risk altındadır?

İnme genellikle ileri ve orta yaş hastalığıdır.  Hipertansiyon  ve diabet  hastaları , kalp hastalıkları özellikle ritm bozuklukları  ve kapak problemleri olanlar, kalp krizi geçirenler , damar sertliği olanlar, ailesinde felç hikayesi bulunanlar , çok sigara ve kahve tüketenler,  kilo fazlası olan ve hareketsiz bir yaşam sürenler yüksek  risk altındadır.

Tedavisi nedir  ?

İnme mutlaka hastaneye başvurmayı gerektiren acil bir durumdur . Akut dönemde genellikle bir süre hastanede  yatırılarak tıbbi  tedavi uygulanan  ve  hayati fonksiyonları  stabil hale getirilen hastada ,  bir an önce  rehabilitasyon tedavisine başlaması gereklidir .Rehabilitasyon tedavisine  ne kadar erken başlanırsa sonuçlar o kadar yüz güldürücü olur..  Eger  felcin   nedeni  beyinde  pıhtı oluşumuna  bağlı  damar tıkanması ise,  inmeyi takip eden  ilk bir kaç gün içinde   rehabilitasyona hemen  başlanabilir .  Eğer felcin  sebebi  beyin damarlarında oluşan kanama ise, kanamanın durduğundan   kesin emin olmak için 1-2 hafta beklemek gerekebilir.

Rehabilitasyon tedavisi nedir?

Rehabilitasyonun tedavisinin  amacı inme geçiren hastaya  bir an önce   kaybettiği gücü ve hareket  kabiliyetini  tekrar kazandırmak , günlük yaşam aktivitelerinde  bağımsız olmasını sağlayıp, yaşam kalitesini artırmaktır.

 Hastanın yeniden yürüyebilmesi, feçli elini ve kolunu kulanarak günlük işlerini yapabilmesi, konuşma bozukluğunun giderilmesi,  hareketsiz kalan  eklemlerinde kireçlenme ve kaslarda sertleşme gibi sorunlara engel olunması, yatak  yaralarının önlenmesi, hastanın günlük yaşantısında kimseye ihtiyaç hissetmeden  hareket edebilmesi,  sosyal yaşantısına   tekrar kavuşması,  rehabilitasyon tedavisinin temel amaçlarıdır.

İyileşme süreci ne kadar sürer?
En hızlı iyileşme dönemi inmeyi takiben ilk 6 ay içinde olup, iyileşme sürecinin  yavaşlayarak  da olsa   2 yıl boyunca devam ettiği  bilinmektedir. İnme sonrasındaki  tedavi sürecinde beynin etkilenen bölümünün lokalizasyonu, ve büyüklüğü ,hastanın yaşı,  aile desteği  ve sosyoekonomik düzeyi, hastanın varolan diğer hastalıkları ve en önemlisi de   iyileşme isteği ve kararlılığı   sonucu etkileyen faktörlerdendir.

 

 

Rehabilitasyon tedavisini kimler uygular?

 

Rehabilitasyon tedavinin başarısı için deneyimli bir ekip ve yeterli  teknik donanım  gereklidir.  Tedavi, rehabilitasyon ekibi tarafından yapılmalıdır. Bu ekipte;  fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapistler, rehabilitasyon hemşiresi, ortez ve protez teknisyeni, iş ve uğraşı terapistleri, sosyal danışman ve psikolog bulunur. Akut dönemde  hastanede  yatarak başlanan tedaviye ilerleyen dönemlerde ayaktan devam edilir. Tedavi sürecinde iyileşmenin derecesi   hastanın aile desteği  ve  iyileşme isteğinin yanısıra  rehabilitasyonu uygulayan  ekibinin bilgi ve deneyimi  ile de  çok yakından ilgilidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp