Sol Tarafta Felç

Sol Tarafta Felç : Beyinde damar tıkanması sonucu hastada ; damar tıkanması beynin sağında ise sol kol ve sol bacağında , tıkanma beynin solunda ise sağ kol ve bacağında ( tam tersi ) kısmi felç meydana gelir. bu kısmi felce tıpta hemipleji adını veriyoruz.

Bu ekipte; en başta fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı olmak üzere , beyin cerrahı, nörolog, , fizyoterapistler, rehabilitasyon hemşiresi, ortez ve protez teknisyeni, iş ve uğraşı terapistleri, sosyal danışman ve psikolog bulunur.

Kısmı felç hastasının tedavi yeri ; fizik tedavi ve rahabilitasyon merkezleridir.Yapılan kısmi felç için ilaç tedavisi, beyin tıkanması neticesinde beyin dokusuna verilen hasarı bir an önce en aza indirmek, ilerlemesini önlemek ve beyin işlevlerinin sürdürülmesini sağlamaktır.
İlaç tedavisiyle hastanın durumu sabitlendikten sonra, sıra bu hastaların rehabilitasyon potansiyelini ortaya koymaya gelir.

Örneğin hastanın genç oluşu, daha önce beyin hasarı gelişmemiş, algılama ve zihinsel problemleri gelişmemiş, idrar ve gaita problemi olmayan, görme alan bozukluğu olmayan, erken rehabilitasyon programına alınan, aile desteği olan, sosyoekonomik durumu yeterli olan ve kapsamlı bir merkezde tedavi gören hastaların tedavisinde başarı oranı daha fazladır.

Rehabilitasyonun amacı; bu kişilerin fiziksel, zihinsel ve toplumsal işlevini en üst düzeye ulaştırmaktır.

İlke olarak kısmi felç rehabilitasyon çalışmaları olabildiğince erken başlatılmalıdır.

Kısmi Felç Hastanın Durumu

Hastanın durumu bu süreci değiştirebilir. Rehabilitasyon çalışmalarının geç başlatılması bir takım komplikasyon dediğimiz, bu hastalığın seyrinde görülen ikinci hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur.

Bunlar arasında basınç yaraları, derin toplar damarlarda tıkanmalar ve iltihaplar, eklem sertlikleri, kemik erimesi, mesane ve barsak fonksiyon bozuklukları,sayılabilir.

Rehabilitasyon çalışmaları, geleneksel yöntemler yani çeşitli eklem hareketleri, germe egzersizleri, kasların güçlendirilmesi ve hareketten oluşmaktadır.

Bunları sağlamak için de bir takım teknik ve yöntemlerden yararlanılır. Bu tedaviler, liseden sonra 4 yıllık yüksek okul eğitimi alan fizyoterapistler tarafından yapılmaktadır.

Kısmi Felcin Tedavisi

Tüm nörolojik yetersizlikler 3 aya kadar düzelebilir ve gelişme 1 yıl sürebilir. Genelde kolda %52, bacakta ise %89 iyileşme görülür. İyi bir rehabilitasyon programıyla kısmi felç hastalarının % 20 -30‘u normal seviyeye ve %75‘i ise yürür hale gelebilir.

Kısmi felç iyileşme süresi ;


1) kısmi felç hastasının erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine götürülmesine ,

2) kısmi felç hastasının moral ve maneviyatının iyi ve sağlam olmasına , verilecek egzersiz programlarına azimle ve istekle katılmasına ,

3) tekrar nüks olmamasına ,

4) şeker hastalığı , hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi hastalıklarının olmamasına veya bu hastalıkların kontrol altında bulundurulmasına ,

5) hastanın çok yaşlı olmamasına

6) hasta sahiplerinin sabırlı ve sevgi dolu olmasına bağlıdır.

Yorumlar

  • 7 yıl önce
    iyi günler babam yoğun bakımda yatmakta sağ taraf beyin demarı tıkalı olduğu için ve sol tara felç beyin damarı tıkanıklığı ne zaman sürede gider ve sol taraf felçi geçicimidir
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      kılcal damar tıkanıklığı tedavisinde yaban mersini ve üzüm çekirdeği öneriyoruz, incelemek için linki tıklayınız . irtibat no: 0224 2 3 4 5 6 7 8 dilerseniz bu numaradan arayabilirsiniz uzman birim size dönus yapacaklardır. geçmiş olsun
  • Bin*** Afa***
    7 yıl önce
    iyi n kanamsı akşamlar annem 88 yaşında 23 ekimde 2014 de sol beyinkanaması geçirdi sağ tarafda hiç his yok mama ile besleniy gözü kapalı bilinci açılırmı çok hasar kalırmı yüksek tansiyondan kanam geçirdiiz bu ikinci kanam dedi doktlar yaşı var bir şey diyemeyiz bu tür hastalar beklemeli hasta diylar şu an yoğun bakımda göremiyuz elimizden bir şeyde gelmiy yardımlarınız için teşekkür ederim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Doktorların dediğine riayet etmeliyiz.Şu anda beklemekten başka yapılabilecek birşey yok gibi görünüyor.Bitkisel tedaviye ancak normal servise çıktıgında başlayabiliriz.Geçmiş olsun acil şifalar dileriz. bilgi hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp