İncebağırsak Tümörleri

İncebağırsak Tümörleri : Mide kapısından (mideden onikiparmak- bağırsağma geçiş yeri; pilor) ileoçekal valfa (incebağırsaktan kalınbağırsağa geçiş yeri) kadar olan geniş yayılımıyla incebağırsak tüm sindirim kanalının yüzde 75'ini oluşturur. Buna karşın bu bölgede kötü huylu tü­ mörlerin görülme oranı oldukça düşüktür (yüzde 0,05-0,5). Bu düşük oranın, besin­ lerle alınan karsinojenlerin (kanser oluşu­ muna neden olabilen maddeler) inceba- ğırsakta çözülmesine ve incebağırsak yü­ zeyiyle büyük olasılıkla doğrudan ilişkile­ rinin az olmasına bağlı olduğu sanılır. încebağırsakta kötü huylu tümörlere az rastlanmasının nedenleri:

• incebağırsak salgısı asit değil alkali özellikte olduğundan, karsinojenlerin oluşma olasılığı azalmaktadır;
• încebağırsakta ortamın sıvı, geçişin de hızlı olması bağırsak mukozasıyla kan­ ser yapıcı maddelerin ilişkide olduğu sü­ reyi kısaltır;
• bağırsakta doğal olarak bulunan bak­ terilerin incebağırsakta az olması, be­ sinlerle alman bazı maddelerin bakteri­ ler aracılığıyla kanserojen olduğu kabul edilen başka maddelere dönüşmesini engeller.

Încebağırsakta görülen tümörlerin büyük çoğunluğu iyi huyludur (yüzde 35). Bunları karsinomlar (yüzde 25), lenfomalar (yüzde 22), karsinoitler (yüzde 11) ve sarkomlar (yüzde 7) iz­ ler. İyi huylu urlar öncelikle onikipar- makbağırsağında ve jejunumda (inceba- ğırsağın ikinci bölümü, yani onikipar- makbağırsağı ile ileum arasında kalan bölüm) görülür. Kötü huylu tümörlere en çok ileumda (yüzde 48) rastlanır, bu­ nu jejunum (yüzde 27) ve onikiparmak- bağırsağı (yüzde 25) izler. İyi ve kötü huylu tümörler genellikle 40-50 yaş arasında görülür ve erkekler­ de kadınlara oranla daha yaygındır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp