ilk yardım nedir kısaca

İlk Yardım Nedir

Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

Yazın ilkyardım çantanızı bitkisel ilkyardım çantasına dönüştürmek üzere taze, yeşil bitkilerden bazılarını seçebilirsiniz: böcek ısırmaları için siniı- otu yaprakları, baş ağrısı için taze lavanta yaprakları veya burkulmuş ayak veya kol bileğine sarmak için kalın karakafes yaprakları ideal bitkilerdir. Kışları ise daha geleneksel bir yöntem olan losyon ve kremlere yöneliriz.
 

HAZIR BİTKİSEL ÜRÜNLER

“İlkyardım Çantası” başlıklı aşağıdaki açıklama kutusunda, mutfakta bitkisel tedaviler için hazır bulunması gereken ürünleri bulabilirsiniz. Aşağıda, bitkisel ilkyardım çantasına konulması gereken ve neredeyse bütün acil durumlarda ve rahatsızlıklarda kullanabileceğiniz bitkisel karışımları göreceksiniz:
 
■ Arnika kremi, ezikler ve burkulmalar için uygulanır; fakat içerdiği zehirden dolayı açık derilerde kullanılmamalıdır.
 
■ Homeopadk arnika, şoklardan ve kazalardan sonra her biri dilin üstünde eritilerek, otuz dakikada bir tekrarlanmak üzere en fazla altı tablet kullanılır. Hasta kendini iyi hissedene kadar verilir.
 
■ Papatya çayı, şok ve sinir hastalıkları ya da uykusuzluk veya sindirim problemlerinigidermek için içilir.
 
■ Kuşotu (serçedili) çayı, inatçı kıymıkları, çıbanları ve böcek ısırıklarını geçirmek için ve deride tahriş sonucu oluşmuş isilikleri hafifletmek için içilir.
 
■ Karakafes merhemi veya demlenmiş yağı, yaraların, çürüklerin iyileşmesini desteklemek için ve aynı zamanda burkulma, incinme gibi durumlarda bölgeye masaj yapmak için kullanılır. Sadece temiz kesiklerde kullanılmalıdır, çünkü hızla iyileşen yaralar içlerinde kir barındırabilir ve bu tür vakalarda karakafes kullanımını sürdürmek sakıncalıdır.
 
■ Ekinezya tabletleri, soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlarda bitkisel antibiyotik olarak kullanılabilir
 
■ Mürver çiçeği çayı, soğuk algınlığı ve nezle dönemlerinde içilir.
 
■ Rezene çayı, hazımsızlık problemlerini de içeren mide rahatsızlıklarında içilir veya göz yorgunluğu ve iltihaplanmalarında ıslatılmış rezene çayı poşetleri ilgili bölgenin üstüne kapatılır.
 
■ Sarımsak dişleri veya sarımsak yağı, akneleri, sivilceleri geçirmesi ve nasırı yumuşatması için hasarlı bölgelerin üzerlerine sürülür. Yağı, enfeksiyonlar ve kulak problemleri için de kullanılabilir.
 
■ Badem yağı ile karıştırılmış lavanta yağını (5 mİ lavanta yağını 20 mİ badem yağma karıştırın ve koyurenk camlı, 25 ml’lik bir şişede bekletin) baş ağrısı masajı için kullanın veya uçuk ve hafif yanıkların üzerine hafifçe sürün.
 
■ Kadifeçiçeği (aynısafa) kremi, kesiklerde ve sıyrıklarda antiseptik görevi görür ve atlet ayağı türündeki mantar enfeksiyonlarının tedavilerinde kullanılır.
 
■ Mirra tentürü, boğaz ağrısı, dişeti problemleri ve ağız ülseri için gargara yapmak ve ağzı yıkamak için kullanılır.
 
■ Nane çayı poşetleri, hazımsızlık ve mide bulantılarında kullanılır.
 
■ Dr. Bach’ın Çiçek Terapisi, şok ve sinir hastalıklarında kullanılır.
 
■ Karaağaç, sindirimi düzenler, gastriüerde yanmayı azaltır, hazımsızlığı giderir ve bir gün önce içilen içkiden meydana gelen mide rahatsızlıklarını önler.
 
■ Çayağacı yağı, kesikler ve sıyrıklar, siğiller, mantar enfeksiyonları ve uçuklar için antiseptik ve mantar ilacı olarak kullanılır.
 
■ Süzgeçten geçmiş güvercinağacı kabuğu, kesiklerde kanamayı durdurur ve küçük yanıkları, güneş yanıklarını, böcek ısırıklarını, varisli damarlar veya çürükleri iyileştirir.
 
■ Demlemek için güvercinotu çayı poşetleri, stres ve hazım problemleri için kullanılır.

İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Herhangi bir kazada ya da yaşamı tehlikeye düşüren diğer acil durumlarda, sağlıkgörevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla, ilaçsız olarak yapılan uygulamalara ilkyardım denir. İLK YARDIM UYGULAMASINDA KESİNLİKLE İLAÇ KULLANILMAZ.

İlk Yardımın 3 temel amacı vardır:

1.Yaşamı koruma ve sürdürülmesini sağlama
2.Durumun kötüleşmesini engelleme
3.İyileşmesini kolaylaştırma

Kaza ve diğer acil durumlarda yapılması gerekenleri öncelik sırasına göre şöyle sıralayabiliriz: İlk Yardımı yapan kişi öncelikle sakin ve telaşsız olmalıdır. Hastayı da sakinleştirmeli ve etrafta süren bir tehlike olup olmadığını belirlemelidir. Bu arada kendi can güvenliğini de tehlikeye atmamalıdır. Bir yandan, vakit kaybedilmeden, hastanın ya da kazazedenin durumu değerlendirilerekuygun ilk yardıma başlanmalı, diğer yandan da çevrede bulunan kişiler sağlık kuruluşlarına, itfaiye ve güvenlik güçlerine haber vermeleri için organize edilmelidir. İlk müdahalenin ardından hasta en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.

İlk Yardımda öncelikle hastanın

Soluk yolunun açılması
Solunumun düzeltilmesi ve
Dolaşımın etkinliğinin sağlanması
amaçlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp