Ibs Hastalarının Hayatlarını Rahat Ve Konforlu Geçirmeleri İçin Öneriler

Ibs Hastalarının Hayatlarını Rahat Ve Konforlu Geçirmeleri İçin Öneriler : 1- Kendilerini rahatsız eden Yiyeceklerden Uzak Durmalıdır.IBS hastalarının, kişiden kişiye değişmekle beraber bazı yiyeceklere hassasiyet gösterdiği bilinmektedir. Bu nedenle rahatsızlıklarını arttırdıklarını düşündükleri yiyecekleri belirleyip bu yiyeceklerden uzak durmaya çalışmalıdırlar. Eğer henüz böyle bir tespitleri yoksa rahatsızlanmaya başladıkları zamanlarda hangi yiyecekleri tüketmiş olduklarını not etsinler ve bu yiyecekleri belirlesinler. Doktorlarına danışarak ana yiyeceklerden vazgeçmeden, doktoruyla beraber bir düzenleme yaparak yiyeceklerine ona göre devam etmelidirler.
 
2- Sık sık ama az yemek yenmelidir.Sindirim sistemini büyük ana yemekler ile yormak yerine sık sık az yemek yenilerek sindirimi daha kolay hale getirilir ve bağırsaklar rahatlatılabilir. Böylece hem 3 ana öğün ile çok yemek yerine, öğünler bölünerek tüm güne yayılmış olur hem de tüm vücut fazla zorlanmamış olur. Ayrıca bu öğünlerden sonuncusu olan akşam yemeği en hafif öğün olmalıdır. Yine akşam yemeği en hafif yemek olmalı. Akşam yemeği yatmadan en az dört saat önce yenmelidir. Çünkü vücudun yiyecekleri sindirmek için zamana ihtiyacı vardır. Aslında daha sağlıklı uyunarak vücud dinlenir. İBS’li hastalarda fazla yemek yemek, kramptarzında ağrılara ve diyareye neden olabilir. Sık ve az miktarda yemek semptomları azaltabilir.
 
3- Öğünler atlatılmam alıdır.Düzenli yemek, bağırsakların da düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Özellikle kahvaltı, barsakların çalışmasını uyaran önemli bir öğündür.
 
4- Bol Su içilmelidir.Su, kabızlığı önlemede oldukça etkilidir. Ayrıca IBS’li hastaların sık sık yaşadığı ishal de sıvı kaybını artırır. Bu nedenle günde en az 8-10 bardak su içilerek sindirime yardımcı olunmalıdır.
 
5- Her gün bir kase probiyotik yoğurt yiyilmelidir.Bağırsaklarda sindirime yardımcı olan ve bağırsakların sağlıklı kalmasını sağlayan yararlı bakterilerin yanı sıra zararlı bakteriler de vardır. Bağırsaklarda yararlı bakteri sayısını artırıp dengeyi sağlamak için en kolay yol her gün bir kase probiyotik yoğurt yemektir. Ya da kefir ayranı içmek önemlidir.
 
6- Gaz Yapan Yiyecekler Az Tüketilmelidir.Özellikle yoğun gaz şikâyeti olan hastaların, baklagilleri, fasulye, bezelye, nohut vb yiyecekleri daha az tüketmeleri bu şikâyetlerin azalmasına yardımcı olacaktır.
 
7- Daha Çok Egzersiz Yapılmalıdır.Egzersiz yapmanın IBS belirtileri üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca hareketi artırarak, yürüyüş, hafif koşular, yüzme gibiaktivitelere zaman ayrılmalıdır. Böylece hastalık belirtileri azalacaktır.
 
8- Sigara Bırakılmalıdır.Sigaranın, diğer pek çok zararları ile beraber sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle sigara en azından hastalık belirtileri başladığından aza indirilmeli, en doğrusunun ise bırakılması faydalı olacaktır.
 
9- Alkol bırakılmalıdır.
 
Alkol alımı bağırsakları olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle bırakılamıyorsa hafif alkollü içecekler tercih edilmeli aslen ise bırakılmalıdır.
 
10- Stresten uzak durulmalıdır.Stres, hayatın şartları gereği yaşamın bir parçası haline geldi. Bu nedenle bazı önlemlerle stresin yaşamdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Özellikle IBS hastalığının önemli tetikleyicileri arasında bulunan stresten uzak durmak için denenebilecek birkaç yöntem;
 
• Yemek yenirken sakin ortam tercih edilmeli ve yemekler yavaş yavaş yenilmelidir.
 
• Stres ile başa çıkmak için bol bol egzersiz yapılmalı, dua edilmeli, kitap okunmalı, müzik dinlenilmelidir. Dua çok önemli stres giderme sebebidir. Çünkü tamamen kendi içinden geldiği gibi deşarj oluyorsun ve içindeki sıkıntıları bir nebze olsun boşaltıyorsun. Sana sıkıntı veren davranışlardan kendini arındırıyorsun. Aslında düşünürsen kendin yeni baştan var oluyorsun. Çünkü dua aynı zamanda tövbe etmektir.
 
• Masaj: Mümkünse tüm vücuda uygulanacak bir masaj ile kişiler oldukça rahatlarlar. Ancak IBS hastalığı ile ilgili belirtiler sırasında da karını, göbeği dairesel hareketler ile ovarak hasta kendi kendine masaj yapabilir ve faydasını görür. Belirtilerin azalması stresi de azaltacaktır.
 
• Gün içinde küçük molalar verilerek rahatlanabilir.
 
• Yukarda söylediğimiz gibi özellikle IBS hastalarına genellikle diyet önerilmez, zira diyetlerin hastalarda şişkinliği artırdığı veya strese yol açarak tetikleyici olduğu yönünde bazı düşünceler vardır. Aslında hastalığı tetikleyen en önemli özelliğin başında stres gelir. Öyleyse bu hastalıkla başa çıkmaya çalışmak da kişilere muhakkak fayda getirecektir.
 
• Burada yoğurdun üzerinde durmak istiyorum. Şikayetleri başlattığı düşünülen gıdaların günlük diyetten çıkarılması gerekir. Laktoz intoleransı önemlidir. Laktoz intoleransı görülen hastalarda kalsiyum ve protein kaynağı olarak süt yerine yoğurt tavsiye edilmelidir. Probitotik veya prebiyotik içeren yoğurtların düzenli olarak tüketilmesi bazı IBS’li hastalarda dışkılamanın düzene girmesine ve şişkinliğin azalmasına sebep olur ve rahatlama sağlar.(Laktoz sütte bulunan bir şekerdir. Normalde insan ince barsağında laktozu parçalayan laktaz enzimi bulunur. Bu enzim eksik olduğunda laktozun emilmeden barsaklarda kalması sonucunda karın ağrısı, gaz ve ishal oluşur. Bu durum laktoz intoleransı olarak adlandırılır. 

İnsanların %10-15 kadarında laktoz intoleransı vardır

İBS olan insanlarda laktoz intoleransı görülmesıklığı artmış olup bu oran %60 ’lar civarındadır. Bazen barsak enfeksiyonlarından sonra geçici olarak laktoz intolerensı görülebilir. Laktoz intoleransı genelde hafif ve orta derecede olup hastalar genellikle günde bir bardak kadar sütü belirgin bir şikayetleri olmadan içebildiklerini ifade ederler.)
 
Probiyotik ve prebiyotik yoğurt düzenli olarak tüketildiğinde içindeki yararlı bakteriler sayesinde vücudun mikroplara karşı direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Prebiyotikler, bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin gelişimini artırır. Bağırsakta uygun ortamın sağlanmasına yardımcı olur. Böylelikle ishali, kabızlığı ve ÎBS hastalığını iyileştirici etki gösterir. Bağırsakta uygun ortamın olması kalsiyum, magnez-yum, demir ve çinko gibi önemli minerallerin emilimini de artırır.

Özellikle Tercih Edilecek yiyecekler ve içecekler

• Meyve ve sebzeler (Narenciye hariç)
 
• Kepekli pirinç, pirinç unu
 
• Tahıllar
 
• Su
 
• Bitki Çayları. Nane, papatya, rezene çayı içilmesi önemlidir. Bu çayların sindirime, şişkinliğe ve gaza karşı etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle gerek evde gerekse dışarıda siyah çay yerine bitki çaylarının tercih edilmesi kişiyi rahatlatacaktır.
 
• Şişkinliğe karşı bitkisel ilaçlar (kimyon, rezene, anason gibi).
 
• Tavuk
 
• Balık
 
• Patates, patates unu
 
• Doğal yoğurt (yukarda açıklanmıştır.)
 
• Ayçiçeği çekirdeği ve balkabağı çekirdeği, keten tohumu, susam
 
• Kabızlığa karşı her akşam forum çaylarından bir veya en fazla iki tane içilmesi oldukça fayda vermektedir.

Kaçınılması Gereken Yiyecek ve İçecekler

• Peynir

• Süt
 
• Alkollü içecekler
 
• Kafein içeren içecekler (Çay, kahve, kola) Kahve ve alkol kramplara ve ishale neden olabilir.
 
• Çikolata
 
• Aşırı şekerli, çok yağlı, aşırı baharatlı ve mayalı yiyecekler
 
• Çok yağlı ve kızartmak gıdalar
 
• Kırmızı et
 
• Kuru meyve
 
• Suni tatlandırıcılı, diyet yiyecek ve içecekler. Sıklıkla tatlandırıcılarda bulunan sorbitol ve doğal balda, bazı meyvelerde bulunan fruktoz bağırsaklardan iyi emilemeyebilir, kramplara ve ishale yol açabilir.
 
• Buğday ve elenmemiş buğday unundan yapılmış yiyecekler (beyaz ekmek, beyaz makarna, bisküviler, kurabiyeler, kekler, börekler)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp