İbrahim Saraçoğlu Ödem

İbrahim saraçoğlu ödem ödem nedir ödemin sebepleri ve belirtileri nelerdir ödem sökücü bitkiler hangileridir; Vücutta anormal miktarda sutoplanmasıdır. Kalp, damar ve böbrek hastalıklarının bir belirtisi olabildiği gibi bazı allerjik durumlarda ve beyin travmalarında ciddisonuçlar doğurabilir. Vücut dokularındaki su miktarının artışına verilen isim.

Özellikle derialtı ve kaslardaki doku aralıklarında, seröz boşluklarda (kalp, akciğer ve karın iç zarları) serbest sıvının toplanması, ödemin tespitini mümkün kılar. Dolayısıyla ödem, klinikte hücre dışı ve damar dışı sıvı miktarının artışını ifâde eder.

Seröz boşluklarında sıvı toplanması ile birlikte olan genelleşmiş ödemlere “anazarka” adı verilir. Derialtı ödemi, derinin şiş ve gergin hâliyle farkedilir, bacak alt ucundaki kemik çıkıntısı üzerinde deriye parmakla bastırılır ve bir müddet beklenirse o bölgedeki doku aralıklarında bulunan sıvının itilmesinden dolayı parmak kaldırıldıktan sonra bir çukurluk kalır.

Ödem aşikar hâle gelmeden evvel hücre dışı sıvı miktarı ve vücut ağırlığı süratle artar. Bu artış beden ağırlığının % 10‘unu geçtikten sonra parmakla bastırılmakla çukurluk teşekkülü görülür.

Normalde de doku aralıklarında bulunan ve artışı ile ödemi husûle getiren sıvı, dolaşan kandan gelmektedir. Dolayısıyla ödem sıvısı terkip bakımından kan plasmasına çok yakındır. Bikarbonat, klor, sodyum ve klor gibi elektrolitler, glikoz, üre, kreatinin, amino asitler ihtivâ eder.

Protein muhtevası ise ödeme yol açan sebebe göre değişiklik gösterir. Ödem yaygın ve lokalize olur. Yaygın ödemlerin oluş mekanizmasını iki gruba ayırabiliriz:

1. Böbreklerin tuz ve suyu az ıtrah etmeleri sonucu plasmada birikime uğrayan su ve tuzun dokulara ve doku aralıklarına geçmesiyle meydana çıkan ödemler.

2. Plasma ile dokular arasında su ve molekülleri hareket ettiren kuvvetler dengesinde husûle gelen değişiklikler netîcesinde doku aralıklarında su ve tuz toplanmasına bağlı olan ödemler.

Normalde kılcaldamarların arter (atardamar) kısmına suyu plasma ile doku arasında hareket ettiren kuvvetler plasma tarafı lehine bir fazlalık gösterirler ve bu kuvvetin tesiriyle su ve berâberinde birçok kristalloitler yarı geçirgen bir zar olan kılcaldamar duvarından doku aralıklarına sızar.

Kılcaldamarların venöz (toplardamar) ucunda ise denge, doku lehine değişir ve kılcaldamarlardan süzülmüş olan su ve diğer moleküller damarlara geri döner. Doku aralıklarında kalan su ve diğer maddeler lenf sıvısını teşkil eder ve dokudan lenf damarları ile uzaklaşırlar.

Bu, su ve elektrolit alışverişinde rolü olan faktörler ve süzülme-emilme olayını ayarlayan kuvvetler şunlardır:

1. Kılcaldamarlardaki kan basıncı: Tansiyona yâni sistemik kan basıncına bağlı olarak azalıp çoğalabilir. Eğer kan basıncı değişmezse küçük atardamarların kasılması kılcaldamarlardaki kan basıncının ve kan akımının azalmasına sebep olur.

2. Plasma kolloitlerinin (dağılmış haldeki moleküllerin ve maddelerin) osmotik basıncı: Buna onkotik basınç adı da verilir. Molekülleri büyük olan proteinler kılcaldamar duvarından geçemez ve % 95‘i damar içinde kalarak plasma ve hücreler arasının onkotik basınçları arasındaki önemli farkı husûle getirir. Bu fark su alış-verişini sağlayan başlıca faktördür.

Kapiller sıvı basıncı onkotik basıncı geçtiği zaman dokulara sıvı geçişi, onkotik basınç galip geldiği zaman ise sıvının dokulardan damara geçişi söz konusudur. Plasmada protein miktarının azalması sıvının damar dışına çıkışının artmasına ve doku aralıkları sıvısının artmasına ve böylece de ödeme sebep olur.

3. Hücrelerarası sıvının kolloit osmotik basıncı: Normalde plasma protein muhtevâsı doku sıvısındakinin 20 katıdır. Damar duvarını geçirgen hâle getiren durumlarda veya doku aralıklarındaki proteinlerin lenf ile uzaklaştırılmasında bir güçlük ortaya çıktığı zaman doku sıvısındaki protein miktarı artar ve buna bağlı olarak doku aralıklarında sıvı toplanması olur.

4. Doku aralıklarındaki mekanik basınç: Damar dışı sıvıyı alacak olan doku aralıklarının hacmi sınırlıdır. Bu hacim sınırlılığı belli miktardan fazla sıvı toplanmasına izin vermez.

Ancak birçok kereler vücûdunda ödem husûle gelmiş olan kişilerde doku aralıklarının mekanik direnci de azalacağından, ödemin yeniden teşekkülü kolay olur. Dokuların alış-verişinde bu dört faktörden başka, lenf akımının da rolü vardır.

Çünkü hücrelerarası sıvı miktarı kısmen lenf drenajına da bağlıdır. Böbrekteki süzülme bozuklukları eğer emilmedeki buna mütenasip bir değişmeyle berâber değilse vücuttaki su miktarının önemli derecede artış veya azalışına sebep olur.

O halde vücuttaki toplam su miktarının ayarlanmasının yapıldığı başlıca organ olan böbreğin hastalıklarında birçok ödemlerin ortaya çıkması gâyet tabiîdir.

Ödemleri oluş mekanizmalarına göre çeşitli sınıflara ayırmak mümkündür:

1. Kapillerdeki hidrostatik basıncın artmasına bağlı ortaya çıkan ödemler: Uzun süre ayakta durmak, tromboflebit, tümörler, damar balonlaşmaları gibi sebeplerle toplardamarların baskı altında kalması ödeme yol açar.

2. Kapiller geçirgenlik artmasına (doku sıvısında osmotik basınç artmasına) bağlı ödemler: Normalde proteinleri geçirmeyen kapiller duvarları bakteri, kimyâsal ısı, mekanik etkilerden dolayı proteinleri daha fazla geçirir hâle gelirse damar dışı sıvı içerisine proteinler geçerek doku sıvısının osmotik basıncını arttırır. Doku sıvısında osmotik basıncın artması berâberinde doku dışına sıvı kaçmasını da getireceğinden ödem meydana gelir. İlâç allerjileri, böcek sokmaları, yanma ve donma sonrasında ortaya çıkan ödemler bu tip ödemlerdendir.

3. Plasma onkotik basıncının azalmasına bağlı ödemler: Uzun süren açlık halleri ve böbreklerden protein kaybının fazla olduğu böbrek hastalıklarında onkotik basıncı düşen plazmadan dokulararası sıvıya su kaçışı olur.

4. Doku mekanik direncinin azalmasına bağlı olanlar: Kısa zamanda fazla kilo kaybedenlerde ve ihtiyarlarda ortaya çıkan bâzı tip ödemler böyledir.

5. Lenfa drenajının bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan ödemler: Lenf damarlarının kanser hücreleri tarafından işgali, iltihaplanması, parazitlerle tıkanması gibi durumlarda ortaya çıkar. Ödem tıkanan lenf damarları grubunun akımını sağladığı bölgede sınırlıdır.

Bunlardan en enteresan olanı lenf damarlarının “Filaria Bancrofti” adlı parazitle tıkanması netîcesinde meydana gelen ödemdir. Bu hastalığa “fil hastalığı” adı verilir ve tuttuğu organı aşırı boyutlara vardırmasıyla tanınır. (Bkz. Fil Hastalığı)

6. Böbrek faktörünün başta geldiği ödemler: Böbreğin normalde ıtrah edebileceğinden fazla tuz alınması, böbreğin tuz ıtrah vazifesinin bozulması veya hormonal sebeplerle böbreğin tüpçüklerinden aşırı tuz emilmesi de ödeme sebep olur.

7. Birkaç faktörün birlikte rol oynadığı ödemler:

8. Sebebi bilinmeyen ödemler. Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılabileceği üzere ödem bir hastalık değildir, bir belirtidir. Ödem görüldüğü zaman mutlaka sebebi araştırılmalı ve tedâvi edilmelidir.

Yorumlar

  • Met**** Soy***
    7 yıl önce
    Yaklasik bir sene kadar once attigim bir tekme sonucu sag ayak tarak kemignde MR sonucu kemik iligi odemi teshisi kondu.bu durumun bitkisel cozum yolu var midir acaba ? tesekkur ederim.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Kemik iliği ödeminde hem bağ doku hem kemik yapısı tahripata ugrar. Tedavide fizik tedavi önemlidir. Alternatif tıpta izlediğimiz tedavi yöntemi için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz. Allah şifa versin. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Fat** Bas****
    7 yıl önce
    vucudumda dogum kontrol hapi kullandigimdan vucudum sisiyor ne yapmam lazim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Ödem atıcı bileşenler kullanmanız gerekir. kiraz ve mısır püskülü uygundur. Detaylar linktedir. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Kez*** Sal****
    7 yıl önce
    göz bebeği akasında pepil ödem birde tolasa huntus çift görme göz kayması var yüzümün sag tarafı boynum kulağım beynim karıncalanıyor sızlayan ateşlenen zoklayan hayatımı alt üst eden dengemi altüst eden bu hasaalıga allah rızası için bi care
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Bir hastalıktan ziyade basit ve geçici bir belirti gibi görülen ödem, böbrek yetmezliği, karaciğer bozukluğu, kalp rahatsızlıkları, damar tıkanmaları, alerjik durumlar, hormonal ve psikolojik sebeplerden dolayı oluşabilir. tedavide izledğimiz yol ile detaylar için linki inceleyiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Dil** Yak***
    7 yıl önce
    merhaba ayağımın altında ödem olduğunu söyledi doktorum ilaç verdi fakat iyileşmedi ayağımın üzerine basmakta zorlanıyorum üstelik ayak bileğimdede ağrı ve şişlik var ne önerirsiniz teşekkür ederim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Kılcal damarlarla ilgili olan ödem şikayetlerinde özellikle bu damarların faaliyetinde önemli rolu olan at kestanesi kullanabilirsiniz. .Hazır olarak bulabileceğiniz özel at kestanesi jeli için linki inceleyebilirsiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Bir**** Dur***
    7 yıl önce
    Ben adison hastasıyım her gün 50mgrfiuludro 40mgr,da hidro ktizon almaktayım vücutta /41 e yetişen bir ödemim var bunu vücuttan nasıl atabilirim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Detaylı görüşülmesi gereken bir sorun bu, sorulması gereken bir kaç soru olacak. Bu sebeple size ulaşabileceğiniz bir telefon numarası bırakıyorum. geçmiş olsun. iyi günler. bilgi hattı: 0224 2 3 4 5 6 7 8
  • Rad*******
    7 yıl önce
    ellerimde ödem var dedi dr ilaç verdi geçmedi ne yapmam gerek cevabınız için teşekkür ederim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      İnsan bedeninde damar içerisinde dolaşan sıvıların damar dışına çıkması ve doku araları ile cilt altında birikmesi sonucunda ödem durumu gelişir. tedavide tavsiye ettiğimiz ürün budur düzenli olarak 3 ay kullandığınızda etkisini ilk aydan görmeye başlarsınız irtibat no: 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • yaklaşık 4 aydır önce ayaklarımın üzerinden başlayan daha sonra tüm vucuda yayılan bir şişme var. her türlü tahlil yapıldı. hiçbirşey bulunamadı. şişlikler çok sert artık gerginlikten derilerim acıy aynı zamanda parkinson ve astım hastasıyım. bugün gazetede lenfödemle ilgili bir yazı okudum (halk arasında fil hastalığı deniymuş) bütün anlattıkları bire bir tutuy ne yapabilirim aydınlatırsanız çok sevinirim hocam
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Ödem kalp, damar ve böbrek hastalıklarının bir belirtisi olabildiği gibi bazı alerjik durumlarda ve beyin travmalarında ciddi sonuçlar doğurabilir.Ödem bacaklarda ise tedavide izlediğimiz yol için linke tıklayınız.Yada daha detaylı bilgi için bilgi hattımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Bilgi hattı:0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Uğ** Bal*****
    6 yıl önce
    5 Ay önce bel ameliyatı oldum, ameliyat bölgesindeki ödem nedeniyle sinirlere baskı var, ağrı ve uyuşma oluy. Bölgesel bu ödemi nasıl atabilirim? Ebegümeci bağla, çiğ et koy diyenler var, bu eski yöntemleri uygulamalı mıyım?
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Ödem kalp, damar ve böbrek hastalıklarının bir belirtisi olabildiği gibi bazı alerjik durumlarda ve beyin travmalarında ciddi sonuçlar doğurabilir.Farklı tipleri vardır ve vücudun farklı bölgelerinde çıkabilir.Tedavide izlediğimiz yol ile inceleme yapmak için linke tıklayabilirsiniz. Geçmiş olsun. Bilgi Hattı:0224 234 56 78
  • Asl**
    6 yıl önce
    28 yasında yım ayaklarım da haf sis var bastırınca cukur oluy Ellerimde hafıf ödem var bildiğim bir hastalığım yok... nasıl bır yol ızlemelıyım. ..
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Ödem kalp, damar ve böbrek hastalıklarının bir belirtisi olabildiği gibi bazı alerjik durumlarda ve beyin travmalarında ciddi sonuçlar doğurabilir.Ödem bacaklarda ise tedavide izlediğimiz yol için linke tıklayınız. http://sifamarket.com.com/bitkisel/odm-at-kestanesi-karisimli-set.html Geçmiş olsun.
  • 6 yıl önce
    Benim akciğer plavrasında sıvı toplanması var. Bütün teknikler yapıldı,kötü bir sonuç çıkmadı. Bu sıvıyı atmak için bir kür öneriniz varmış. Hepinizden Allah razı olsun.
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Halk arasında akciğerde su toplanması olarak bilinen durum aslında göğüs içerisinde fakat akciğerlerin dışında sıvının birikerek, akciğerlerin genişlemesine ve solunuma engel olduğu bir tablodur. tedaviye destek ürünlerimizi incelemek için lütfen altta bulunan linke tıklayınız. isterseniz bize ulaşabilirsiniz. sabit numaralarımız : 0224-234-56-78 ve 0224-224-55-92

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp