Hpv Siğil

HPV Siğil


HPV Siğil, Cinsel yolla bulaşan siğillere son zamanlarda daha fazla karşılaşmaktayız. Bu sorun hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için makalemizi okuyunuz.

Cinsel yolla bulaşan siğillere gün geçtikçe daha fazla sıklıkla rastlamaktayız. Bu siğillerin nedeni HPV adındaki virüslerdir. Bu virüsler deri hücrelerinin üst tabakalarına yerleşir ve penis, vajina anüs gibi organlardaki deri hücrelerini yerleşmek için tercih ederler.

Cinsel siğiller nasıl bulaşır ?

Bu siğiller sıklıkla cinsel ilişki yoluyla bulaşmakla beraber nadiren hijyeni kötü tuvaletlerden ve vücut sıvılarının temas ettiği bir havlu veya iç çamaşırlardan da bulaşabilirler.

Cinsel siğillerin tedavisi

Cinsel yolla bulaşan siğillerin tedavisi için çeşitli seçenekler mevcuttur :
Asit içerikli sürülen ilaçlar

Bu ilaçlar tırnak cilalarına benzemekle beraber içlerindeki özel fırça yardımıyla siğillerin üstlerine sürülürler. Kısa bir sure içersinde ilaç kurur ve siğil üzerinde bir tabaka yapar. Her yeni ilaç sürülmeden once üzerinde oluşturduğu tabaka steril bir cımbız yardımıyla uzaklaştırılmalıdır.Asit içerikli ilaçlar özenle sadece siğillerin üzerine sürülmelidir dışarı fazla taşırılmaları halinde kızarıklık ve deride tahrişe neden olurlar. Özellikle penis derisi gibi ince ve hassas deriye sahip organlarda bu konuya dikkat edilmelidir.Bu tarzda ilaçları sıklıkla küçük veya az sayıdaki cinsel siğillerin tedavisinde tercih ediyoruz. Diğer kullandığımız bir alan ise siğillerin nükslerinde siğil büyümeden tedaviyi sağlamaktır. Fakat yaygın ve büyük siğillerin tedavisinde bu ilaçlarla tedavi zaman alıyor ve yeterli olmuyor. Bu sürede ise siğil büyüyor ve yayılma gösterebiliyor.

Bağışıklık sağlayan sürülen ilaçlar

Siğillerin bazı hastalarda fazla büyümesinin nedeni bu hastaların bağışıklık sisteminin siğili tanımaması ve yeterince saldırmamasıdır.Yeni çıkan bağışıklık sistemini güçlendiren krem tedavisi belirli periyodlarla uygulandığında genellikle birkaç ay içersinde bazı hastalarda siğilleri azaltmakta ve yok etmektedir.Fakat bu ilacın etkisi her hastada farklıdır. Bazı hastalarda iyi sonuç alınırken bazılarında ise tedavi sağlayamamaktadır. Bu ilacın bir yan etkisi ise sıklıkla uygulandığı bölgede kaşıntı ve kızarıklık yapmasıdır. Aslında bu ilacın beklenen bir etkisi olmakla beraber bazı hastalarda ilacın kesilmesini gerektirebilmektedir.Bu ilacın kullanım alanı daha çok cerrahi tedaviler sonrası siğilin tekrarını engellemek olmakla beraber bazı durumlarda ilk tedavi olarak da kullanılabilmektedir.

Cerrahi Tedaviler


Kriyoterapi (Dondurma tedavisi)

Kriyoterapide amaç siğilleri dondurarak sağlıklı ciltten uzaklaştırmaktır. Bunun için sıvı nitrojen kullanılır. Sıvı nitrojen özel aparatlarla püskürtülerek veya pamuklara emdirilmiş şekilde direkt siğillerin üzerine uygulanabilir.

İşlem sırasında sıklıkla lokal anestezi uygulamasına gerek kalmaz. Uygulama sırasında hasta soğuğa bağlı olarak yanma ve batma hisseder. 1-2 saat içersinde uygulama yapılan bölgede ağrı hissedilebilir ve bu süreçte hasta ağrı kesici kullanabilir.

Uygulamadan sonra 1-5 gün içersinde siğiller siyahlaşır ve kabuklanır yaklaşık 15 gün içersinde ise sağlıklı ciltten dökülerek ayrılırlar. Hasta bu süreç içersinde çeşitli merhemlerle yara bakımı yapar. Tedavi sürecinde ise ciddi bir açık yara oluşmamakta ve tedavinin kozmetik sonucu da iyi olmaktadır.

Komplikasyon olarak nadiren özellikle koyu cilt rengine sahip hastalarda işlemin uygulandığı yerlerde beyazlama oluşabilir. Bu durum geçici veya kalıcı olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp