Hipotroid

Hipotroid :

Hipotiroid genelikle tiroid bezinin iltihaplanması (tiroidit) nedeniyle ortaya çıkar. Antikorlar tiroid dokularını tahrip eder ve böylece bezeler yeterince hormon salgılıyamaz. Hormon salgılamasının azalmasından tiroid ameliyatı ve hipertiroide (tiroidin aşırı çalışması) karşı kullanılan ilaçlar bezenin yetersiz hormon salgılamasına neden olur. Hipotiroidin oluşmasında bir diğer önemli sebepte hipofiz bezesinin yeterince yönlendirme hormonu salgılanmasıda aynı şekilde hipotiroide sebep olur. Troid dengesiz ve yetersiz beslenme, suyun içindeki florür, aşırı doymamış yağ tüketimi, hareketsizlik, sebze ve meyvelerdeki pestisitler, ilaç kalıntıları, x-ray ışınlarına maruz kalmak, alkol ve bir takım ilaçlardan etkilenebilir.

Hipertiroid tüm organları ve sistem işleyişlerine etki eder. Gözlerden kulaklara, tüm duyu organlarına, hatta üremeye kadar uzanan sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Erkeklerde memelerde büyüme ve süt gelmesi gibi anormal durumlar gerçekleşir. Hastalığın başlarında erkeklerde cinsel istek fazla olur fakat ilerledikçe istek kaybolur. Kadınlarda ise adet kanamasında azalma, yumurta sayısında düşüş ve cinsel isteksizlik meydana gelir. Bu durumlar ise gebe kalmayı zorlaştırır.

Hipertiroidin yol açtığı hastalıklar tedaviden sonra ortadan hızla kalkmaktadır. Cerrahi tedavi çok nadir uygulandığı için hastalar genelde ilaç tedavisine alınırlar. İlaç tedavisi uzun süren bir dönemi kapsar. 1-2 Yıl boyunca kullanılan ilaçları vardır. En sık tercih edilen ilaç ise radyoiyot denilen ağız yolu ile alınan bir ilaçtır. Bilinen bir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp