Hiperglisemi Neden Olur Ne Yapmalı?

Hiperglisemi Neden Olur Ne Yapmalı? :

Hipoglisemi Neden Olur?

Kan şekeriniz normal kabul edilen değerlerin altındaysa bu duruma tıpta hipoglisemi adı verilir. Hipogliseminin kendisi bir hastalık değildir ama vücutta başka bir sorunun belirtisidir. Kan şekeri, yemekler sindirim sisteminde parçalandıktan sonra vücuttaki hücreler tarafından kullanılmak üzere ortaya çıkan, basit haldeki şekerdir. Bu şekerin bir diğer adı glikozdur. Hipoglisemi söz konusuysa, vücudunuz karaciğerde depolanan glikozu salmıyor ve kan şekeri yükselmiyor demektir. Normal değer 70 mg/dl olarak kabul edilse de, bu değer kişiden kişiye farklılık gösterebilir. En iyisi doktorunuzla görüşüp sizin bünyeniz için normal veya düşük sayılan kan şekeri değerinin ne olacağını öğrenmenizdir.

Normalde vücudumuz çeşitli organların, hormonların ve salgı bezlerinin eş güdümlü çalışması sonucu kan şekeri değerlerini dar bir aralıkta tutar. Ancak kötü beslenme ya da bir hastalık gibi nedenlerden dolayı kan şekerini dengeleyen mekanizmada sorun oluşabilir. Kandaki şeker miktarı çok fazla arttığında diyabetin önemli belirtilerinden biri, hiperglisemi ortaya çıkar.

Öte yandan, diyabetli kişilerde hipoglisemi atakları çok daha yaygındır çünkü çok fazla insülin, kan şekeri değerlerinin düşmesine neden olabilir. Buna insülin reaksiyonu denir ve genellikle insülin iğnesi kullanan kişilerde rastlanır. İnsülin, kan şekerininin enerji olarak kullanması için vücuda yardım eden bir hormondur.

Hipoglisemi Belirtileri

Kan şekerinin aşırı yükselmesi durumunda hiperglisemi meydana gelir.

Hipergliseminin belirtileri:

- Çok fazla su içmek,
- Çok sık idrara çıkmak,
- Sık acıkmak ve yemek yeme hissi, 
- Yorgunluk,
- Mide bulantısı,
- Yüz kızarması,
- Nabız yüksekliği,
- Boğulma hissi,
- Baş ağrısı,
- Yaraların yavaş iyileşmesi,
- Deride mantar oluşması.
 
96) Hiperglisemi davranış değişikliklerine sebep olabilir.
 
97) Bol su içmek sizi rahatlatacaktır.
 
98) İçeriğini bilmediğiniz ilaçları danışmadan kullanmayın, şekeriniz gereksiz yükselir.
 
99) Şekeriniz yükseldiğinde mutlaka asetona bakılmalıdır.
 
100) Teşhisi yeni konmuş diyabetlilerde şeker düşmesi (hipoglisemi) olabileceği gibi şeker yükseklikleri de (hiperglisemi) sık görülebilir.
 
101) Şekeriniz yüksekse ve asetonunuz varsa, karın ve boğaz ağrısı görülebilir. Dinlenin, fazla hareket etmeyin.
 
102) Lifli besinleri tercih ederek (taze meyve ve sebze), karbonhidrat, yağ ve protein dengesi kurarak hiperglisemiyi önleyebilirsiniz.
 
103) Muhtemelen ekstra doz insülin yapmanız gerekecektir, doktorunuzla haberleşmekten çekinmeyin.
 
104) Unutmayın ki, üzerinde şekersizdir yazan her meyve suyu şeker içerir.
 
105) Hiperglisemi belirtilerinin yaşandığı durumlarda, diyabet doktorunuzu bilgilendirmeli ve acilen en yakın sağlık merkezinin acil servisine gidilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp