Hemoroid Ve Fissür

Hemoroid Ve Fissür :

Hemoroid

Hemoroid olarakta bilinen basur, kalın barsağın son kısmı olan rektum ve anüsteki toplardamarların kesecikler meydana getirmesidir. Genişleyen toplardamarlar varisler meydana getirerek dışkının vücudu terk ettiği yer olan anüsten çıkabilirler. Bu, basurun ileri devrelerinde olur. Rektum ve anüsün mukoza zarı altında ince mavimsi görünüşlü toplardamarlar, başlangıçta ufak kabartılar teşkil ederler. Bunlara "hemoroidal düğüm" denir. Bu kabartıların büyüklüğü giderek bir kiraz iriliğine erişebilirbasur

Hemoroidler (basur memeleri), yerleştikleri yerlere bakarak iç ve dış hemoroidler diye adlandırılırlar. Anüs büzücü kasının altındakilere (dışarı yanındakilere) "dış hemoroid"; üstündekilere de "iç hemoroid" denilir. Aşağıdaki resimde iç ve dış hemoroid gösterilmektedir.

Basur memelerinin ortaya çıkmasında birçok sebepler vardır. Bu rahatsızlıklar genellikle günün çoğunu oturarak geçiren kişilerde meydana gelir. Fazla kilolu olmak, posası az gıdalarla beslenmek, sürekli kabızlık, aşırı hayvani gıda almak, gebelik de hemoroidin diğer sebepleridir. Gebelik esnasında karın alt kısmındaki toplardamarların kan dolaşımının karın içi basıncın artmasıyla güçleşmesinden dolayı, basur memeleri meydana gelmektedir. Gebelikte olanların bir kısmı geçicidir.

Toplardamar duvarının zayıflığı ve hemoroidin meydana geliş sebepi insandan insana değişmektedir. Basur memeleri genellikle önemli şikayetlere sebep olmazlar. Büyümüş hemoroidler iltihaplandığı takdirde dışkılama esnasında çok ağrı yaparlar. İlerlemiş vak‘alarda, sert bir sandalyeye oturma ile anüste yanma, gıdıklanma, kaşınma, yabancı cisim hissi ve gerginlik hissi ortaya çıkar.

Anüste çok ağrılı yarıklar meydana gelebilir. bazen da bir hemoroid keseciği patlar ve müzmin kanamaya sebep olabilir. Hemoroitlerin sebep olduğu kanamalarda kan, kırmızı ve dışkıyla karışmamış haldedir. Fakat uzun süren kanamalar hastada kansızlığa (anemiye) sebep olur. bazen da büyük iç hemoroidler dışarı sarkar ve boyun kısmından sıkışabilirler. Bu durumda cerrahi müdahale gereklidir. Ameliyata kadar hemoroid keseciğini içine itmek gerekir; bu iş, merhemli bir bezle ve çok dikkatli yapılır. Taze kırmızı kanamalarda akla ilk gelen sebep, basur kanamalarıdır. Ancak kalınbarsak kanserlerinden mutlaka ayrılması gerekir. Çünkü birincisine ekseriya fazla önem verilmez ve mecbur kalınmadıkça doktora bile gidilmemektedir fakat tedavisinin gecikmesi de hayati önem taşımayabilir. Halbuki ikincisi çok mühim olup erken teşhis edilebildiği nispette hastaya faydalı olunabilir. Bunun için ilk kanamasında, hasta bunu daha iyiye yormadan önce hemen hekime gitmeli, hekim de kısa zamanda rektoskopik (aletli muayene ile) tetkik yapmalıdır.

Fissür

Anal fissür kelime anlamı olarak makatta çatlak demektir,türkçede makat çatlağı,makatta yırtık,mayasır,mayasıl olarakta isimlendirilmektedir.

Makat ciltle kalın barsak arasında 2.5-3 cm yüksekliginde kontrolümüzde olan ve kontrolümüz dışı çalışan çeşitli kaslarla oluşturulmuş bir kanaldır.Bu kanalı örten cilt benzeri yapının yırtılması durumu makat çatlağı olarak tanımlanır.

Anal fissürler başlangıç zamanı ve klinik bulgulara göre;

Yeni makat çatlağı ( akut anal fissür )

Müzmin makat çatlağı (kronik anal fissür) diye iki gruba ayrılır.

AKUT ANAL FİSSÜR ( YENİ OLUŞMUŞ MAKAT ÇATLAĞI )

Hastalığın ilk 1-2 aylık dönemi akut olarak değerlendirilir.

Yoğun bir kabızlık veya ishal döneminde makat iç yüzeyinde küçük bir yırtık oluşur,kabızlığın yada ishalin devamı çatlağın her dışkılamada yenilenmesine ve orta düzyde bir acı yaşanmasına sebep olur.

Bu dönemde

-Sebebin ortadan kaldırılıp rahat dışkılama sağlanması

-Acıyı azaltmaya yönelik bölgesel ilaçlarla acının azaltılması

-Sıcak su oturma banyosuyla makat kaslarını rahatlatarak ağrının azaltılması.

-Bülgesel olarak uygulanan kas gevşeticilerin kullanılması

hastaların yaklaşık yarısında iyileşme sağlar.Tedavinin böyle yapılması ve hastalığın düzelmesi halinde aynı sebebin bir daha yaşanması halinde hastalık % 85 ihtimalle yeniden ortaya çıkar.Bu sebeple akut fissür ilaçla tedavi edilebilirse kesinlikle kabızlık ve yoğun ishal yaşanmamalıdır.İlaçla tedaviye cevap alınamaması durumunda makat kaslarında kontrolsüz kas spazmı gelişeceğinden ağrının şiddeti çok artar ve dışkılama esnasında oluşan ağrı tuvalet sonrası daha uzun sürmeye başlar.Bu durumda hastalık müzminleşmiş olarak kabul edilir ve tedavisi değişir.

KRONİK ANAL FİSSÜR ( MÜZMİN MAKAT ÇATLAĞI ):

Tedaviye cevap vermeyen akut anal fissür 1-2 ayda kronikleşir. Kronik anal fissürde makattaki çatlağa ek olarak dışardan bakıldığında görülen küçük bir meme,makatın iç kısmında bir başka meme ve makatta kontrolsüz kasılma eklenmiştir.

Şu üç bulgunun oluşması kronik olduğunu gösterir.

- Anal spazm (makatta kontrolsüz ağrılı kasılma )

- Dışarda meme (sentinel pili )

- İçerde meme (sentinel polip )

Diğer kronikleşme bulguları;

-Çatlağın iç yüzeyinin beyazlaşması

-Dışkılama sonrası ağrının uzun sürmesi en tipik bulgudur ve saatlerce sürebilir.

-Dışkılama süresinin uzaması ( makat zor gevşer )

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp