Hemoroid Çatlak

Hemoroid Çatlak :

ANAL FİSSÜR-MAKATTA ÇATLAK

Makatta oluşan çatlaklardır. Akut, yeni oluşan fissürlerin çoğu tıbbi tedavi ile iyileşir. 4-6 haftada geçmeyen kronikleşmiş fissürler çoğu zaman artmış kas spazmına bağlıdır ve cerrahi tedavi gerektirir. Fissür (çatlak) birden fazlaysa ya da değişik yerleşimlerdeyse crohn hastalığı, sfiliz ve tüberküloz gibi hastalıklar araştırılmalıdır.

Klinik Belirtiler

• Ağrılı dışkılama ve sonrasında açık kırmızı renkte kanama, kaşıntı

• Makatta çatlak ve birlikte “sentinel pili” denilen makatta dışa doğru bir çıkıntı

• Kronikleşme belirtileri:

o 6 haftadan uzun sürme

o Sentinel pili oluşumu

o Muayene bulgularında çatlağın kenarlarının belirginleşmesi ve içinden internal sfinkterin görülmesi

Tedavi

• Posalı yiyecekler, müshiller ve ağrı kesmeye yönelik pomatlar semptomlarda düzelme sağlar.

• Akut fissürlerin % 50‘si bu tedaviyle iyileşir. Ancak bu şikayetleriniz olduğunda doktorunuza hemen gitmeli ve uygun tedaviyi uygulamalısınız. 4-6 hafta içinde hastalığınız bu tedaviye yanıt vermeyecek hale gelebilir ve tedavi için ameliyat gerekebilir.

• Anal sfinkteri gevşetici ilaçlar tedavide denenebilir (GTN, diltiazem, botilismus toksin gibi)

Cerrahi Tedavi

• Cerrahi tedavide lokal veya genel anesteziyle makattaki basıncı arttıran kasların küçük bir bölümü kesilir. Makattaki kas gruplarından bir tanesinin 1/3‘lük kısmının kesilmesi dışkılama fonksiyonlarını genellikle etkilemez.

• Gereken hastalarda fissürün tamamen çıkartılması ya da bu çatlağın üzerinin normal mukoza ile örtülmesi gibi plastik ameliyatlar da yapılmaktadır.

• Aynı seansta varsa makattan dışarı doğru uzanan doku parçası da alınır.

• Hastaların % 95‘inde uzun süreli iyileşme sağlanır.

• Bazı hastalarda (özellikle yaşlılarda) %5-10 oranında bir miktar gaz kaçırma ya da çamaşırda hafif lekelenme olabilir. Ancak tedaviyi planlarken uygun hasta belirlenmesi ve cerrahi tekniğin uygun yapılmasıyla bu oran azalmaktadır.

HEMOROİDLER

Hemoroidler makattaki normal damarsal yapıların şişmiş halidir. Hem damarların şişmesi, hem de bu damarları destekleyen çevre dokunun zayıflaması sonucu oluşurlar. Bir kısım venler kalın barsağın (rektum) içinde, bir kısım venler de anüs çevresindeki deri altındadır. Bunlara iç ve dış hemoroid denir.

HEMOROİDLERİN Oluşma Nedenleri

Aşırı ıkınma, tuvalette uzun süreli oturma, gebelik, obezite, karaciğer hastalığı

Hemoroid Semptomları

Kanama: Tuvalet kağıdında ya da klozet ya da tuvalet taşında kan görme

Hemoroid sarkması: Üzüm tanesi gibi makattan dışarı doğru sarkma

Bu tür hemoroid ağrılı ve kaşıntılı olabilir. Hemoroidler makattan dışarı çıkıp elle tekrar itilebileceği gibi bazen de şişer ve içeri itilemez. Hatta bazen tüm makat çevresinde bir kaç hemoroid paketi dışarı sarkmış olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp