Hassas Bağırsak Sendromu Belirtileri

Hassas Bağırsak Sendromu Belirtileri :

İrritabl Bağırsak Sendromu kimi hastalarda kabizlik kimi hastalarda ishal ve siklikla karin ağrisi, gaz ve şişkinlik ve karın ağrısının eşlik ettiği fonksiyonel bir hastalıktır.Yapısal bir bozukluk değildir.Halk arasında genel olarak kolit olarak bilinsede aslında kalın barsağın iç yüzeyini döşeyen tabakada (mukoza) her hangi bir hasar, yara yada iltihap yoktur. Dolayısı ile gerçek anlamda bir kolit değildir. Bu hastalarda barsak hareketlerinin algısında değişikler olduğu gösterilmiştir. Hastalık genellikle ergenlik döneminden itibaren başlar ve yaşam boyu dönem dönem belirginleşerek sürer.

İrritabl barsak sendromu belirtileri nelerdir ?

1. Karın ağrısı,

2. Kabızlık,

3. İshal,

4. Dışkıda mukus (sümük) bulunması,

5. Şişkinlik, gaz.

İrritabl barsak sendromu tanısı nasıl konulur ?

Genel olarak hastaların yakınmaları tipik ve uzun sürelidir. Tanı sıklıkla sadece öykü ve fizik muayene ile konulabilir. Ancak yakınmaları yeni başlamış ya da 50 yaşının üstündeki hastalarda

1. Kan sayımı,

2. Dışkı incelemeleri,

3. Baryumlu kalın barsak grafisi ya da

4. Kolonoskopi.

Yapılarak diğer yapısal kalın barsak hastalıklarının (kolitler, kalın barsak kanseri vb.) ekarte edilmesi gerekir. Kanama, asla irritabl kolon sendromu bulgusu olamaz, mutlaka başka nedeni olacağı bilinmelidir.

İrritabl barsak sendromu tedavisi nasıl yapılır ?

Öncelikle hastaya organik-yapısal-anatomik bir hastalığı olmadığı açıklanmalıdır. Liften zengin (kabuklu meyveler, sebze, mısır gevreği, müsli vb.) bir diyet özellikle kabızlığın ön planda olduğu hastalarda yarar sağlar. Liften zengin yağlardan fakir diyet aynı zamanda kalın barsak kanserinde de koruyucu etki yapmaktadır. Karın ağrısı ön planda olan hastalarda spazm çözücü ve barsak hareketlerini düzenleyici ilaçlar, kabızlığı olanlarda barsak hareketini arttıran ilaçlar kullanılır.

İrritabl barsak sendromu kansere yol açar mı ?

Hayır, irritabl barsak sendromu kansere dönüşmez. Ancak hastalığın belirtilerinin barsak kanseri ile benzerlik göstererebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp