Hamilelikte Şeker Yüklemesi

Hamilelikte Şeker Yüklemesi


Hamilelikte Şeker Yüklemesi Hakkında Bilinmesi Gereken Herşey

Hamilelik Hakkında A dan Z ye bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenler , % 100 bitkisel hamileliği destekliyici ürünlerimiz hakkında herşey aşağıda makalemizdedir..

Hamilelik şekeri ve şeker yüklemesi

Hamilelikte fetusun ihtiyaçlarının karşılanması ve gelişiminin sağlıklı devam ettirilebilmesi için anne adayında pek çok hormonel değişiklikler meydana gelir. Sağlıklı bir kadın bu süreçteki hormonel değişikliklerden olumsuz etkilenmez, ancak belli risk gurubundaki anne adaylarında bu süreç hem kendi sağlıkları hem de bebekleri için sorun oluşturabilir.

Hamilelilk döneminde bebeğin glukoz ihtiyacının karşılanabilmesi için anne vücudunda insülin direnci oluşturulur ve sağlıklı bir hamilelik sonrasında bu durum kendiliğinden düzelir.

Hamilelik şekeri, hamilelik döneminde başlayan bir çeşit şeker hastalığıdır. Genelde hamileliğin beşinci ve altıncı aylarında (24-28. Haftalar) ortaya çıkar ve genellikle doğum sonraı ortadan kaybolur. Hamilelik şekerinin anlamı vücudumuzun şekeri gerektiği şekilde kullanmamasından kaynaklı kan şekeri değerlerinin normalin üstüne çıkmasıdır. Hastalığın tespiti için habileliğin 24. -28. Haftalarında glukoz yüklemesi ile test yapılmasında fayda vardır. Ancak bazı risk gurubundaki anne adaylarında 24-28. Haftalar beklenmeden şeker yüklemesi testi yaptırılmalıdır.

Hamilelik şekeri için risk faktörleri

  • Aşırı kilo
  • Ailede şeker hastalığı bulunması
  • 30 yaşın üzerinde olma
  • Önceki hamilelikte şeker hastalığı olması
  • Nedeni bilinmeyen gebelik kaybı
  • Daha önce iri bebek doğurma

bu faktörlerin bilindiği anne adaylarının hastalığın gelişmesi açısından daha yakından takip edilmesi gerekmektedir.

Şeker yükleme testi

Şeker yükleme testi hamileliğin 24-28. Haftalarında yapılır. Anne adayına 50 gr glukoz içirilir ve bir saat sonra kan glukoz düzeyi kontrol edilir. Eğer glukoz düzeyi 140 mg/dl altında ise hamilelik şekeri yoktur. Ancak üzerinde çıkması durumunda 3 saatlik 100 gr glukoz ile yapılması gerekir. 3 saatlik yükleme sonucunda hamilelik şekerinin olup olmadığı netleşir. Şeker yüklemesinden sonra anne adayının aşırı fiziksel aktivitede bulunmamsı ve hiçbirşey yeyip içmemesi sonuçların doğru çıkması için önemlidir.

Hamilelik şekerinin bebeğe etkileri

Hamilelik şekeri hem anne adayı hem de bebek için olumsuz sonuçlar doğurur. Eğer yüksek şeker seviyesi kontrol altına alınmaz ise doğumda sorun yaşama riskini arttırır. Bebeğin doğum ağırlığında artış olması doğumu sizin ve bebeğiniz için zorlaştırabilir. Doğum sonrasında bebeğin kan şekerinin düşmesi, akciğerin tam gelişmemesine bağlı solunum güçlüğü, bebek kanında kalsiyum düzseyinin düşmesi ve sarılık bebekte görülebilecek ciddi sorunlardır. Ayrıca bu bebekler ileri yıllarda şeker ve kalp hastalıklarıyla karşı karşıya kalabilirler.



SENDE YORUM YAP!

Whatsapp