Hamilelikte Korunma Yöntemleri

Hamilelikte Korunma Yöntemleri

Hamilelikte Korunma Yöntemleri Hakkında Bilinmesi Gereken Herşey

Hamilelik Hakkında A dan Z ye bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenler , % 100 bitkisel hamileliği destekliyici ürünlerimiz hakkında herşey aşağıda makalemizdedir..

Ülkemizde halen modern doğum kontrol yöntemleri yerine geri çekilme, takvim sayma gibi etkisiz ve riskli yöntemler kullanılıyor. Türkiye Aile Planlaması Derneği de bu gerçekten yola çıkarak modern korunma yöntemlerini yaygınlaştırmak amacıyla 'Artık Çocuk Değiliz Kampanyası'nı tüm yurtta başlatmış. Derneğin Genel Başkanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, geri çekilme yönteminin sadece yüzde 60-70 oranında koruduğunu yani bu yöntemi kullanan her dört kadından birinin istemese de hamile kaldığını belirtiyor.

Hamilelikten Korunma Yolları Yöntemleri

Takvim yöntemi kadınlarda yumurtlama zamanının hep aynı zamana denk gelmemesi gibi riskler taşır. Bu yöntemi kullananlar, çok sık hesap hatası yapabilir, istenmeyen gebelik ile karşılaşabilir. Oysa modern korunma yöntemlerinin risk oranları son derece düşüktür. Doğum kontrol hapları düzenli kullanıldığında yüzde 99.8 oranında koruma sağlıyor. 1000'de 2'lik risk, genelde hap saatinin gecikmesi veya unutulması gibi kullanım hatalarından kaynaklanıyor. Spiral, rahim içi araçlar ve rahim içi sistemlerde ise, 5 ila 10 yıl boyunca yüzde 99.7 oranında koruma gerçekleşiyor.

Ancak toplumda modern yöntemler ile ilgili önyargılar ve korkular çok yaygın. Tekrar hamile kalamama korkusu ya da yan etkiler dolayısıyla bu yöntemlere ön yargı ile yaklaşılıyor. Örneğin; haplar yüzde 90 oranında bilinmesine rağmen, kullanım oranı sadece yüzde 8. Bu oran az gelişmiş ülkelerde bile bizden daha fazla. Örneğin İran'da doğum kontrol hapı kullanımı yüzde 21, Mısır'da yüzde 10, Cezayir'de ise yüzde 44.

Hamilelikte Korunma yöntemleri

Istedigi ve bakabilecegi kadar cocuk yapmak herkesin hakki. Ancak ulkemizde pek cok kadin istemedigi hatta saglik acisindan ciddi sakincalari oldugu halde gebe kaliyor. OysaTurkiye Aile Sagligi ve Planlamasi Vakfi tarafindan yapilan aciklamaya gore; herkes icin uygun olan bir korunma yontemi var.

KONDOM

Erkegin kullandigi bir yontem olan kondom (prezervatif, kaput, kilif) sertlesmis penise iliski oncesi gecirilen kaucuk bir aractir. Meni kondomun icinde kalarak hazneye dokulmez. Boylece gebelikten korunulur. Penis ve haznenin birbiriyle temasindan once takilmasi gereklidir. Her iliskide yenisi kullanilmalidir. Hamilelikten korunma disinda, cinsel yolla bulasan hastaliklardan korunmak icin de kullanilabilir. Genc erkeklerde erken bosalmayi onler. Kondom kullanilmadiginda gebelik olusabilir. Eczanelerden temin edilir.

Hamilelikten Korunma Yolları Yöntemleri

Kadinin kullandigi yontem olan fitil, kopuk, jel ve tablet (bunlardan biri) iliskiden once hazneye yerlestirilir. Bu maddeler sperm dedigimiz erkek tohum hucrelerini hareketsiz hale getirip rahim icine gecisini engeller ve boylece gebelikten korur. Cinsel iliski baslamadan once hazneye yerlestirilmelidir. Her iliskiden once yenisinin kullanilmasi gereklidir. Cinsel yolla bulasan hastaliklardan kismen koruma saglar. Bunlar kullanildiginda cinsel iliskiden sonra 6 saat haznenin ici yikanmamalidir. Bunlarin kullanilmasi birakildigi zaman gebelik olusur. Emziren anneler bu maddeleri rahatlikla kullanabilir.

DIYAFRAM

Kadinin kullandigi yontemlerden biri olan diyafram, iliskiden once kadin tarafindan rahim agzi girisini kapatacak sekilde hazneye yerlestirilen kaucuk bir arac. Icine sperm oldurucu krem surulur. Rahim icine sperm gecisini onleyerek gebelikten korur. Diyafram cinsel iliskiye girmeden once yerelestirilmelidir. Saglik kurulusunda, kadindan olcu alinarak, uygun olan diyafram verilir ve nasil kullanacagi ogretilir. Cinsel yolla bulasan hastaliklardan kismen koruma saglar. Cinsel iliskiden sonra en az 6 saat cikarilmamalidir. Kullanilmasi birakildigi zaman gebelik olusur. Emziren annelere zarari yoktur.

Şehirli kadının tercihi

Türkiye'de diyafram konusunda sağlıkçıların ve kadınların düşüncesi bir araştırma ile öğrenilmeye çalışılıyor. Altı doktorun yürüttüğü bu çalışmanın çıkış noktası şöyle anlatılıyor: ‘‘Yıllardır yazılan her aile planlaması kitabında hakkında bir bölüm olsa da, eğitimciler anlatsa da, sağlıkçılarımızın hiç bilmediği, çiftlerimizin bulamayıp, kullanmadıkları bir hamilelikten korunma yöntemi, diyafram. Neden kliniklerimizde diyafram seçeneği sunamıyoruz, sorusuna cevap aramaya başladık. Diyaframın gelecekteki rolünün ne olabileceğine ışık tutmak gerekiyor.

Hamilelikten Korunma Yolları Yöntemleri

Dünyada unutulmaya yüz tutan, Türkiye'de ise hemen hemen hiç tanınmayan diyafram, 1882 yılında bulunmuş bir doğum kontrol yöntemi. 1960'larda, doğum kontrol hapı ve spiralin ortaya çıkmasına kadar kadınlar tarafından en çok kullanılan gebeliği önleyici araçtı. Amerika'da hala kullanılıyor ancak unutulmak üzere. Diyafram, küçük kenarı ortasından daha kalın olan ince yuvarlak lastik bir kılıf. Dölyatağına girişi kapatacak şekilde, dölyolunun içine yerleştiriliyor. Bu şekilde spermin dölyatağına geçip, yumurtayı döllemesine engel oluyor. Çapı, 65-80 milimetre. Hangi boyda kullanılması gerektiğine doktor karar vermeli ve doğru yerleştirebilmeyi öğrenebilmek için yine doktordan yardım istemek gerekiyor. Acı duyulmuyor ve cinsel doyumu azaltmıyor. Ayrıca cinsel birleşmeden önce yerleştirilebildiği için prezervatiften daha romantik!

İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü, İzmir Kadın ve Doğum Hastanesi, Denizli Özel Özgen Kliniği ve Özel İncirli Hastanesi'nin doktorları Nuriye Ortaylı, Ayşen Bulut, Hacer Nalbant, Dilek Akşit, Nihal Özgen ve Uğur Kal, diyaframın kullanımıyla ilgili bir çalışma yapıyorlar. 165 kişinin başvurduğu bu araştırmada, diyafram kullanıcılarının diğer yöntemleri kullananlardan daha yaşlı, eğitimli, şehirli, meslek sahibi, az çocuklu olduğu belirlenmiş.

NEDEN SEÇİYORLAR?

Diyafram kullanan kadınlarla, diğer yöntemleri tercih edenlere seçme nedenleri sorulmuş. Diyafram kullananların cevapları sırasıyla, ‘‘yan etkisi yok, kendi kontrolümde kullanabiliyorum, pratik, kolay kullanılabiliyor, iyi koruyor, gerekince kullanılıyor, yeni bir şey ve cinsel ilişkiyi etkilemiyor‘‘ olmuş. Diyaframı tercih edenlerle ilgili diğer bulgular ise şöyle:

Çoğu diyaframı, ilk kez kliniklerde tanıdıklarını söylüyorlar ancak sağlıkçılar ve arkadaşlarından duyanlar da var. Amerikan dizileri, gazeteler ve dergilerden öğrenenler de mevcut.

Diyaframın tanınmaması kullananları üzüyor. Reklam yapılmasını ve diğer doktorların da bu konuda eğitilmesini istiyorlar. Diyafram kullananların yüzde 97'si, diğer yöntem kullananların yüzde 94'ü kendilerine kullandıkları yöntemle ilgili yeterince bilgi verildiğini söylediler. Diyafram kullananların tamamı, başka bir bilgiye gereksinim duymadıklarını söylüyorlar. Ancak diğer yöntemleri tercih edenlerin beşte biri, kendilerine diyaframla ilgili hiçbir şey söylenmediğini belirttiler.

Görüşleri alınan kadınlar, kliniklerde çalışanlardan ve hizmetlerden memnunniyetlerini dile getirmişler.

Kullananların bir kısmı diyafram için 2-20 milyon arasında fiyat ödemeye razı. Bir kısmı ise alışana kadar parasız olsun diyor.

Kutusu hoşa gidiyor.

Adet günlerinde cinsel ilişkiye girebilmek veya denize girebilmek için tercih edenler var.

TAKMAK ZOR DEĞİL

Diyaframı takma, çıkartma işlemiyle ilgili görüşler ise şöyle:

  • Kliniklerde yeterli eğitimin olduğuna inanılıyor.
  • Klinikte takma, çıkartma işlemi sırasında gözlenmekten hoşlanmayanlar var.
  • Takmayı daha kolay buluyorlar. Biraz itince diyaframın yerine yerleştiğini anlıyorlar. Çömelerek, sandalyeye dayanarak veya yatarak takıyorlar.
  • Kullananların üçte ikisi diyaframı sürekli tercih ediyor. Diğerleri ise riskli günlerde kullanıyor.
  • Uygulama zamanları değişik. Bazısı yatmadan önce, bazısı ilişkiyi planladığında takıyor.
  • Sperm öldürücü kullanmaktan kadınların hepsi memnun.
  • Çoğunluk çıkarmadan önce altı saat bekliyor.
  • Vajinanın altı saat yıkanmaması kimilerini rahatsız ediyor, bazıları diyafram içerdeyken yıkanıyor, bu yöntemin dini yönünü öğrenmek için hocalara danışanlar da var.


YAN ETKİSİ YOK

Araştırma henüz tamamlanmadı ama bugüne kadar elde edilen bilgilere göre sonuçlar ise;

  • Yan etkisi yok.
  • Kullananın kendine güveni artıyor.
  • Kadınların organlarını öğrenmelerini sağlıyor.
  • Klinik olarak düzenli takibe gerek yok.
  • Doktora ihtiyaç duyulmuyor.
  • Ucuz.
  • Olumsuz sayılabilecek tarafları da var;
  • Kullanan ve uygulayanın özel olarak eğitilmesi gerekiyor.
  • İlk kullanım zor olabiliyor ve alışmak zaman alıyor.
  • Takma, çıkartma eğitimi için mahremiyetin sağlanması gerekiyor.





SENDE YORUM YAP!

Whatsapp