gözde çapaklanmanın tedavisi

Gözde Çapaklanma :

Bebeklerde Göz Çapaklanması

Yenidoğan bebeklerin gözlerinin doğum sırasında enfeksiyon kapmasını önlemek için ilk saatlerde bebeğin gözlerine antibiyotikii bir merhem sürülür. Buna rağmen bebeğinizin gözlerinde çapak- lanma oluyorsa doktorunuza danışarak bir göz damlası almanız gerekir. Bebeklerin %5’inde göz pınarının tıkalı oluşuna bağlı, gözde aşırı gözyaşı birikimi ve ardından tekrarlayan enfeksiyonlar görülür.Burun köküne masaj yapılması ve gözlerin temiz tutulması gerekir. Çoğu bebekte bu problem 1 yaşına kadar çözümlenir. Bebeklerin küçük bir kısmında ise ameliyatla bu kanalın açılması gerekir.,

Bebeklerde Göz Çapağı Neden Olur?

Doğumdan kısa bir süre sonra yeni doğmuş bebeklerde sarı ve yoğun bir çapaklanma görülebilir. Çapaklanma dışındaki diğer belirtiler de bir sorun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur. 2 haftayı geçen çapaklanma şikayetinde ya da bebeğin göz küresinin kızardığını fark ettiğiniz ilk anda, bebek mutlaka doktora götürülmelidir. Bebeklerdeki göz çapaklanmasına dair akla gelen bazı nedenleri bilmeniz, soruna daha soğukkanlı ve bilinçli yaklaşmanızı sağlar ancak en doğru bilgiyi doktorunuzdan alacağınızı lütfen unutmayın. Kulaktan dolma bilgiler, bebeğinizin ve sizin gereğinden fazla sıkıntı çekmenize ya da basit bir şekilde önlenebilecek bir sağlık durumunun ciddileşmesine yol açabilir.

ÇAPAKLANMA VE KONJONKTİVİTLER

Konjonktivit, göz küresinin dış yüzeyi ve göz kapaklarının iç yüzeyini örten şeffaf zarın (konjonktivanın) iltihabıdır. Viral, bakteriyel veya alerjik olabilir. Konjonktivitin en önemli bulgusu gözlerde salgı artışı ve gözde kızarıklıktır. Salgılar su gibi berrak ve bol ise Viral veya alerjik; ince uzun ip gibi uzayan ve beyaz ise vernalis (bahar nezlesi) konjonktiviti; sarı yeşil, kirpikleri yapıştıran çapaklanma şeklindeyse bakteriyel konjoktiviti düşündürür.

Bakteriyel konjonktivitler
Belirtiler: Ani başlangıçlı, gözlerde yanma, batma, kızarma, kirpikleri yapıştıran çapaklanma yapar. Her iki gözün de alt kapağı aşağı çekildiğinde iltihaplı gözdeki kapağın iç kısmı daha kırmızı görünür.

Tedavi: İlaç damlatılmadan önce tüm çapakların gözden uzaklaştırılması gerekir. Steril göz petlerini serum fizyolojik veya kaynamış su ile iyice ıslatıp çocuğun gözleri silinebilir. Mikroplar gözden ele, elden de yine öze bulaşabileceğinden çocuğunuzun kullandığı havluyu ayırmanız veya daha iyisi kâğıt havlu kullanmanız; çocuğun ev halkının ellerini daha sık yıkamalarını sağlamanız, kapı kolu, telefon ahizesi, oyuncaklar gibi sık ellenen yerlerin sık sık silinmesi aile bireylerini ve çocuğun diğer gözünü korumak için alınabilecek önlemlerdir.

Dikkat: Çocuğunuz Konjonktivit olduğunda kesinlikle yuvaya veya okula göndermeyin ve okulunuzu salgın ihtimaline karşı uyarın çünkü çocuğunuz da mikrobu henüz taşıyıcı haldeki bir arkadaşından almış ve belirtiler çıkana dek diğer arkadaşlarına bulaştırmış olabilir.

Tedavi: Doktorunuzun uygun bulduğu ir antibiyotikli göz damlası ile tedaviye başlayın. Damlaları düzenli kullanmaya rağmen 4–5 günde düzelme başlamıyorsa, gözde şiddetli batma yanma ve ağrı oluyorsa bir el feneri ile gözlerindeki parlaklığı kontrol edin. Eğer bir göz diğerine göre daha az parlak görülüyorsa keratit (korneada iltihap ve hasar!) başlamış olabilir. Acilen bir göz doktoruna gidin.

Adenoviral Konjonktivitler:
Viral konjonktivitler bakteriyel konjoktivitlerin aksine antibiyotiklerden yarar görmezler ve çok daha fazla bulaşıcıdırlar. Bazı adenoviral enfeksiyonlar üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişse de bu şart değildir. %60 hastanın her iki gözünde de birden ani gelişen kızarıklık, sulanma, kapaklarda şişlik görülür. Çapaklanma hafif olup su gibi berrak sulanma ve batma ön plandadır. Kızarıklık bazen kanama gibi de olabilir. Kulak önünde ve çene altında elinize gelen, dokununca ağrılı lenf bezesi de bulursanız çocuğunuzda adenoviral konjonktivit bulunma olasılığı yüksektir. Bu hastalık sadece göz zarlarını değil, kornea dediğimiz gözün saydam tabakasını da etkilediğinden tanı için mutlaka göz doktorunun görmesi gereklidir.
Tedavisinde bilinen bir ilaç yoktur. Soğuk pansumanlarla rahatlatma önerilir. Hastalık 3–4 haftaya kadar uzayabilir ve çok bulaşıcı olduğundan izolasyon ve korunmaya çok dikkat edilmelidir.

Herpes Simpleks Konjonktiviti ve Keratiti:
Herpes simpleks dudaklarda uçuk yapan virüsün adı olup bu virüs gözde sadece zarları tutan konjonktivit değil keratit de yapabilir.
Herpes virusları, sinirlerde uykuya dalan ve zaman zaman (stres, ateşli hastalık, iyi beslenememe vs vücudu zayıflatıcı durumlarda) uyanıp tekrarlayıcı enfeksiyonlar yapan korneayı tutarak iz bırakıp görmeyi olumsuz etkileyen mikroplardır.
Çocuğunuzun gözü etrafında cildinde de minik, öncesinde içi berrak sıvı dolu olup sonradan cerahatlenen minik kesecikler varsa, gözleri kızarık ise, gözde bulanık görme daha önce de oldu ise, çapaklanma ve çok sulanma şikâyetleri varsa göz doktorunuza mutlaka danışın. Çocuğunuzda yılda 1–2 kez hep aynı gözde, 1 hafta 10 gün süren bu tür enfeksiyonlar oluyorsa herpes simpleks konjonktivitinden şüphelenmek gerekir.

Alerjik Konjonktivitler:
En önemli belirtisi gözde geçici sulanma, kızarıklık ve kaşıntı olan bir göz hastalığıdır. Yaz aylarında çiçek tozları ve polenlere karşı ya da tüm sene boyunca ev tozu/ hayvan tüylerine karşı gelişebilir. Burun akıntısı, burunda kaşıntı ve hapşırık da eşlik edebilir.

Göz Çapaklarına Bitkisel Çözüm Tedavi
Göz çapaklanmasi Sizde sabahları uyandığınızda benim gibi gözlerinizde çapaklanmalar oluyor mu? Bazen gözlerinizi açamayacak kadar hatta bebeklerin ağlamasına neden olacak kadar göz çapaklanması ile başınız dertte ise sizlere bugün tam bu konuda çözüm sağlayacak bitkisel öneriler sunmak istiyorum.

Gözyaşı kanalının kuruması nedeniyle oluştuğu bilinen göz çapaklarından kurtulmak istiyorsanız bugün şanslı gününüz. Zira size önereceğim her şey denenmiş ve başarıya ulaşmış bilgilerdir.

Haydi gelin bugün kendinize bir iyilik yapın ve sizler için araştırdığım göz çapakları için bitkisel tedavi yollarını okuyun. Eminim ki sizinde bir gün mutlaka işine yarayacaktır.

Yaban Mersini: Yaban mersini bitkisinin çayını hazırlayarak gözlerde oluşan çapaklanmaya pamuk yardımıyla pansuman yapabilirsiniz.

Böğürtlen: Antioksit özelliği sayesinde düzeltici bir etkisi vardır. Gözlerde sürekli ileri gelen çapaklanma sorunu oluyorsa bu bitkiyi hem gıda olarak hem de temizlik amaçlı kullanabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp