Gms Başlangıcın Özü Akut Nöbet

Gms Başlangıcın Özü Akut Nöbet : Belki de en yaygın görülen ve şüphesiz en çok korkutan GMS belirtisi akut nöbederdir. Çoğunlukla aniden başlayan ağn az önce değindiğimiz genç adam örneğindeki gibi oldukça şiddetlidir. Bu rip nöbederin en sık görüldüğü bölgeler bel kasları, kalça kasları ya da her ikisini de içine alan sırtın alt kısmıdır. Yapılacak en kü-çük hareket korkunç bir yeni ağrı dalgasını beraberinde getirir ve en iyimser yaklaşımla bile bu en azından can sıkıcıdır. Bu durumda ilgili kasların spazm geçirmekte olduğu açıktır. Spazm kasların aşın kasılmasına (sıkılmasına, gerilmesine) verilen addır, normalin dışında bir durumdur ve dehşet verici ağrılara neden olabilir. Pek çok kimse bacak ya da ayak krampı yaşamıştır. İkisi de aynı şeydir ancak bir farkla; kramp ilgili kas gerildiği anda sonlanırken spazmda bu gerçekleşmez. GMS nöbetinde görülen bir spazm kolay kolay dinmez. Geçmeye başladığında ise yapılacak herhangi bir hareket yeniden başlamasına neden olabilir.Fizyolojiyle ilgili bölümde değinileceği üzere ben GMS’nin genel niteliğini taşıyan diğer ağrılarda olduğu gibi spazmda da nedenin oksijen yetmezliği olduğuna inanıyorum. Yaygın olarak görülen ve çoğunlukla yatakta, kan dolaşımının zayıfladığı ve bacak kaslarında geçici, hafif bir oksijen düşüşünün görülebileceği zamanlarda ortaya çıkışı, bacak kramplarının da oksijen yetmezliğinden kaynaklandığı düşündürmektedir.

Kan dolaşımı kasların kasılmasıyla çok çabuk normal haline döndürülebilir. Ancak durum GMS olduğunda zayıflayan kan dolaşımı otonom sinirlerin devreye girişiyle sürer ve kasların anormal durumu devam eder.İnsanlar çoğunlukla ilk nöbet sırasında çatlama, yırtılma ya da patlamaya benzer bir ses duyduklarını bildirirler. Hastaların sıklıkla kullandığı ifade, “sıram yerinden çıka,” şeklindedir. Bir şeyin kırılmış olduğundan emindirler. Aslında hiçbir şeyin kırıldığı yoktur, ancak hasta bedeninde yapısal bir hasarın oluştuğuna yemin edebilir durumdadır. Sözü edilen ses bir sırdır. Bu ses omurganın kullanılmasıyla beraber, tıpkı “parmak çıtlatılmasına” benzer şekilde omurgadaki eklemlerden geliyor olabilir. Ancak emin olunabilecek bir şey varsa o da bu sesin bir zararının olmadığıdır.Sıran alt kısmı akut nöbetin en sık ortaya çıkağı yer olsa da boyun, omuzlar ya da sırtın alt ve üst kısınılan da buna hedef olabilir. Her nerede ortaya çıkarsa çıksın klinik apta bildiğim en acı veren durumdur. Öte yandan bunun tamamen zararsız oluşu da durumu ironik hale getirir.

Gövdenin bu nöbetlerden biriyle eğilip bükülmesi hiç de az rastlanır bir durum değildir. Gövde öne ya da yanlara ya da her iki yöne birden eğilebilir. Bunun kesin nedeni ve ardındaki işleyiş biçimi bilinmemektedir. Doğal olarak bu rahatsız edici bir durumdur ancak kayda değer bir yanı da yoktur.Bu serüven birçok kere böylece sürüp gider ve istisnasız tecrübe eden herkeste geriye korku ve endişe hisleri bırakır. Genel yaklaşım korkunç bir şeyin olduğu ve sim tekrar incitmemek ve nöbetin geri gelmesini engellemek için çok dikkatli olmak gerektiğidir.Eğer sırtın aşağı kısmında görülen ağrıya bacak ağrısı ya da siyatik de eşlik ediyorsa, o halde endişe ve korku daha da artar çünkü fıtıklaşmış disk ve ameliyat olasılığı fikirlerini hortlatır. Böylesi medyanın yönlendirdiği bir toplumda yaşayıp da fiüklaş- mış diskin adım duymamış pek az insan olduğundan, bu fikir büyük kaygıya neden olarak daha şiddetli ağrılara zemin hazırlar. Eğer, nbbi araştırmalar sonucu bir fıtıklaşma tespit ediliyor, hele ki bu bir de görsel olarak destekleniyorsa kaygı katlanarak artacaktır.

Bir de hastanın bacak ya da ayağında uyuşma veya ürperme ve/veya güçsüzlük hissi varsa, ki bunlann hepsi GMS’de görülen durumlardır, bu halde gitgide büyüyen korku sonucu ağrının çok daha uzun süreli bir seyir gösterdiği kaydedilmiştir. Daha sonra da tartışılacağı üzere ağrının nedeni çok nadir olarak fıtıklaşmış disktir.Bu serüveni hızla sonlandırmak adına yapılacak çok da şey yoktur. Eğer kişi neler olup bittiğinin farkında olabilme şansma erişmişse, yani bunun yalnızca bir kas spazmı olduğunu ve yapısal bir sorun bulunmadığını biliyorsa, nöbetin ömrü kısa olacaktır. Ben hastalarıma yatakta sessizce uzanmalarım, belki güçlü bir ağrı kesici almalannı ve meydana gelen durum hakkında korkuya kapılmamalarını salık veriyorum. Daha sonraki aşamada da hareket yetilerini sınamaları ve günler ya da haftalarca hareketsiz yaüp kalacaklarını varsaymamaları gerektiğini de öğütlüyorum. Eğer bir kimse endişesinin üstesinden gelebilirse, nöbetin süresi gözle görülür ölçüde azalacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp