Genital Siğiller

Genital Siğiller



Genital Siğiller, HPV virüsünün genital mukozada oluşturduğu yaralara "genital siğil" denir. Makalemizde genital siğiller hakkında çok geniş ve çarpıcı bilgileri bulabilirsiniz.

GENİTAL SİĞİL

HPV enfeksiyonu, Genital Siğiller ve Tedavi Yöntemleri


Genital siğil (anogenital siğil) nedir, HPV enfeksiyonuna bağlı siğiller nasıl oluşuyor, genital siğil tanısı, belirtileri, genital siğil ilaçları ve genital siğil tedavisi nasıl yapılır gibi konular işlenmektedir.

Genital siğil nasıl bulaşır, genital siğil tedavisi için kullanılan ilaçlar, hpv aşıları (Gardasil ve Cervarix), genital siğil kremleri, kliniğimizde genital siğil tedavi yöntemleri ile ilgili konular da bu bölümde ele alınmaktadır.Genital siğil resimler, (fotoğrafları) da konu içinde geçmektedir. Kliniğimizde hem kadınlarda hem de erkeklerde genital siğil tedavileri yapılabilmektedir.

Genital siğil nedir? HPV enfeksiyonu hakkında

Genital siğil, HPV enfeksiyonu, kondilom, rahim ağzı kanseri, kanser aşısıHuman papilloma virusunun (HPV) neden olduğu genellikle cinsel geçişli viral bir enfeksiyondur. Sıklıkla daha önceden enfekte olmuş partnerle korunmasız cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkar.Genital siğillerin tüm toplumda görülme olasılığı % 1-2 dir. Genital siğiller en sıklıkla aktif cinsel yaşlar olan 18-25 yaş arasında gözlenir.

Daha çok ellerde yerleşen "verruca vulgaris", ayak tabanlarında yerleşen "verruca plantaris" genital bölge dışında yerleşen HPV infeksiyonun diğer örneklerini oluşturur.Genital bölge dışında yerleşme eğilimi gösteren HPV tipleri "dermotropik (cilt yönelimli) karakterde" virüsler olarak nitelendirilmektedir.Genital bölgede infeksiyon oluşturan tipler ise "mukozotropik özellik" gösterirler.

HPV Tipleri

HPV‘nin şimdiye kadar 150'den fazla HPV tipi tanımlanmıştır. HPV tiplerinde 40'dan fazlası cinsel yolla geçmektedir.Genital lezyonlarda en sık rastlanan tipler 6, 11, 16 ve 18 başta olmak üzere 15 kadar tip belirlenmiştir.

Kondilom (Condyloma) nedir?

HPV enfeksiyonu ile ortaya çıkan siğillerin görünümü kümeli şekilde ve karnıbaharımsı yapıdadır. Toplu halde (kümeli) genital siğiller "Condylom (kondilom)" veya "Condyloma accumulata" olarak da adlandırılır.Genital siğiller görüldükleri bölge (lokalizasyonlarından) ötürü "anogenital siğil" olarak da anılmaktadır.Kondilom'lar kadınlarda en sıklıkla vulva (dış genital), anus (makad çevresi), vajen ve serviks (rahim ağzı) bölgelerinde görülür.

Vulva (dış genitalya) bölgesinde yer alan anogenital siğiller en sık olarak iç dudaklar üzerinde, klitoris üzerinde veya klitorisin üst kısmında, büyük dudaklarda ve anus (makad) çevresinde yer almaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp